Biden ar urma să declanşeze marea ofensivă pentru a-l învinge pe Putin în războiul din Ucraina
Postat la: 17.03.2023 - 18:55
Statele Unite vizează în mod explicit înfrângerea militară a Kremlinului, iar asaltul decisiv s-ar da în luna mai, urmând ca negocierile de pace să se deschidă abia după aceea. Faza de aşteptare şi de incertitudini este pe cale să se încheie. Joe Biden a decis să încerce umărul pentru a învinge armata lui Putin din Ucraina, cred analiştii militari.
Ministrul Apărării, Lloyd Austin, a vorbit în numele administraţiei americane miercuri, imediat după încheierea summit-ului online cu colegii din cele peste 50 de ţări care furnizează arme Kievului. Austin a fost clar: „Nu mai este timp de pierdut. Adunăm armele şi mijloacele militare care să le permită ucrainenilor să recâştige teritoriul pierdut".
Potrivit zvonurilor, contraofensiva ar trebui să înceapă în mai. Timpul necesar pentru a aduce în Ucraina sute de tancuri şi vehicule blindate, inclusiv opt vehicule capabile să construiască poduri până la vadul râului Nipro, linia de tranşee care s-a format în sud-estul ţării. Săptămânile următoare vor fi, de asemenea, folosite pentru a antrena sute de soldaţi ucraineni pentru a se familiariza cu cele mai sofisticate dispozitive de la bazele americane, britanice şi NATO.
Generalii de la Pentagon cred că armata lui Putin şi miliţiile mercenare ale lui Wagner sunt pe ultimele lor etape şi fără arme. În tabăra opusă, industriile de război americane şi europene se luptă să ţină pasul cu cerinţele de pe câmpul de luptă. Au rămas deja fără muniţie pentru artilerie şi sisteme de apărare aeriană.
De aceea, Biden şi Austin vor acum să consume timp, înainte ca lipsa armelor să oblige armata ucraineană şi pe sponsorii săi să se blocheze într-un conflict fără orizonturi. Implicaţiile politice ale acestei mişcări militare sunt de cea mai mare importanţă. Pe tot parcursul iernii, Biden a stagnat, menţinând abordarea gradualistă pe care a adoptat-o încă de la începutul războiului, în încercarea de a evita confruntarea directă cu Rusia.
Statele Unite vizează în mod explicit înfrângerea militară a lui Putin. Abia atunci pot fi deschise negocieri de pace. Iniţiativa americană este plină de capcane şi riscuri: este greu de prezis care ar putea fi reacţia lui Vladimir Putin, un autocrat care are un arsenal nuclear mortal. Washingtonul încearcă să menţină „canalele de comunicare" deschise cu Rusia.
Austin însuşi, de asemenea, l-a contactat pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, pentru a dezamorsa tensiunile în urma „crizei dronelor". Mesajul Pentagonului este dublu: vom încerca să câştigăm războiul din Ucraina, dar nu dorim o confruntare directă cu Moscova. Reacţia guvernului ucrainean este entuziastă. Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a scris pe Twitter: „Întâlnirea grupului Ramstein inspiră optimism... vom forma un pumn blindat".
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu