Budapesta exulta! In plină campanie electorală, prefectul de Bacău face jocul Ungariei și atacă în justiție deciziile privind Cimitirului Eroilor Valea Uzului

Postat la: 31.10.2019 - 19:03

Conform unei știri a portalului agenției naționale ungare de presă (MTI), Consiliul Judeţean Harghita (CJ HR) a anunțat că noul prefect al judeţului Bacău, Valentin Ivancea, a atacat în instanţă hotărârile pe care Primăria Dărmăneşti le-a luat în ceea ce priveşte Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului, relevă portalul transparentnews.ro.

MTI arată că, într-una din acţiunile în contencios administrativ înaintate Tribunalului Bacău, prefectul a contestat autorizaţia de construire emisă pentru modificarea de către partea română a cimitirului, iar în cealaltă a contestat hotărârile prin care primăria a inclus terenul cimitirului în proprietatea publică a oraşului. Potrivit legislaţiei, acţiunea înaintată de prefect în contencios administrativ suspendă cu efect imediat valabilitatea hotărârilor contestate. Aceasta în condițiile în care prefectul avea cunoștință de faptul că Primăria Dărmănești a adus ca dovadă, în ceea ce privește dreptul de posesie asupra terenului, un extras de carte funciară în care ea apare ca proprietar asupra terenului pe care se află Cimitirul militar internațional de la Valea Uzului!

Evident că Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, unul dintre principalii instigatori ai tensiunilor de la Valea Uzului, nu putea să nu rateze această „eroare neforțată" a prefectului de Bacău, considerând că „turnura pozitivă" pe care au luat-o evenimentele se datorează faptului că, la 10 septembrie, s-a schimbat persoana aflată la conducerea Prefecturii Bacău.

Oare să fie prefectul Valentin Ivancea o persoană foarte interesată de respectarea, cu strictețe, a literei și spiritului legii în județul pe care îl reprezintă sau, dimpotrivă, lucrurile sunt puțin mai nuanțate?!

Să nu uităm că, la începutul lunii mai 2019, înainte de alegerile europarlamentare, UDMR, cu sprijin direct de la Budapesta, a lansat o ofensivă politicianistă în cabinetele guvernamentale și parlamentare, având în vedere și înțelegerile tacite anterioare dintre Liviu Dragnea și Viktor Orban, realizate în interesul Ungariei, punând o presiune crescândă în vederea păstrării caracaterului maghiar al necropolei.

Presiunile politice au determinat și poziționări subiective din partea autorităților direct implicate, precum Inspectoratul de Stat în Construcții sau Ministerul Culturii, care au emis comunicate și decizii controversate.

În aceeași notă, prefectul de Bacău pare să acționeze exact în conformitate cu înțelegerile politice anterioare și în interesul UDMR, în condițiile în care cunoaște foarte bine că litera și spiritul legii spun că Cimitirul militar internațional din Valea Uzului aparține, până la o decizie finală a comisiei de grănițuire sau a instanței, de fapt și de drept, Primăriei Dărmănești, aspect care a condus, de altfel, și la eliberarea dreptului de propietate asupra necropolei!

Potrivit unor surse apropiate miezului problemei, de cadoul cel puțin ciudat făcut de un reprezentant al statului român intereselor revizioniste ungare nu ar fi străin și șeful politic al prefectului, Adrian-Dragoș Benea, care, în contextul izbucnirii falsului scandal de la Valea Uzului, a manifestat o poziție critică față de subiectul Cimitirului Internațional, generată de necunoașterea sau neînțelegerea poziționării celor două tabere, ori de alte motive necunoscute. Astfel, în luna mai 2019, senatorul Benea l-a criticat pe edilul din Dărmănești și l-a acuzat de ipocrizie, aducând ca argumente aspecte de natură a-i scădea credibilitatea primarului. Acestea, adevărate sau nu, erau dintr-o sferă ce nu avea nimic comun cu activitățile inițiate la Valea Uzului de Primăria Dărmănești, ci cu sistemul de salubrizare pe județ și nu făceau altceva decât să dea apă la moară autorităților ungare, pregătite să speculeze oricând orice neînțelegeri sau orice necunoaștere între politicienii români.

„Același om (...), primarul Constantin Toma, consider că s-a grăbit și a semănat puțin scandal programând o acțiune de cinstire a eroilor români în timpul unei campanii electorale. Lucrurile au scăpat de sub control, iar problema rămâne la demersul inițial, care a fost programat într-o campanie electorală. Când vor pune actele pe masă, vedem ce rămâne din afirmațiile celor de la Harghita sau ale domnului Toma" a declarat în mai Adrian-Dragoș Benea.

În același timp, analizând caracteristicile zonei care face obiectul procesului deschis de prefectul Valentin Ivancea, vedem că granița dintre Bacău și Harghita este înconjurată de suprafețe imense de pădure. Astfel, s-ar putea ca, pe lângă influența Budapestei, în spate să se afle mari interese financiare, legate de bunăstarea pe care pădurile o pot aduce unuia sau altuia dintre „băieții deștepți", care știu să își fructifice relațiile.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu