Care sancțiuni? UE a cumpărat din Rusia petrol, gaze și cărbune în valoare de 57 de miliarde de euro de la începutul războiului din Ucraina!
Postat la: 16.06.2022 - 14:35
Între 24 februarie și 3 iunie, Rusia a exportat aproape 100 de miliarde de euro - 93 de miliarde de euro mai exact - de combustibili fosili într-o perioadă care corespunde primelor 100 de zile ale conflictului din Ucraina. Uniunea Europeană rămâne principalul cumpărător al acestor exporturi, inclusiv Franța, care și-a menținut aprovizionarea cu gaz rusesc în ciuda sancțiunilor împotriva altor sectoare ale economiei rusești.
Cifra arată importanța strategică a sectorului energetic rusesc în comerțul mondial și mană financiară pe care o reprezintă pentru Kremlin (50% din bugetul federal, potrivit Senatului), în condițiile în care multe alte sectoare ale economiei rusești se prăbușesc sub efectul sancțiunilor occidentale, iar PIB-ul este în scădere drastică. Rusia a obținut venituri de 93 de miliarde de euro din exporturile de combustibili fosili în primele 100 de zile ale războiului său împotriva Ucrainei, din care cea mai mare parte a mers către UE, potrivit unui raport al unui centru de cercetare independent publicat luni, care critică în special Franța, scrie La Tribune.
Crea, un ONG care se pretinde independent de la crearea sa în 2019 la Helsinki (Finlanda), se bazează pe mai multe surse și pe o metodologie care ia în calcul volumul exporturilor de țiței, produse petroliere și GNL pe baza capacității totale de încărcare (tonă de deadweight) a navelor de diferite tipuri care pleacă din porturile rusești către un port din Uniunea Europeană, extrasă de pe MarineTraffic.com. Acest volum are referințe încrucișate cu prețurile de referință ale Eurostat. În ceea ce privește gazele naturale, estimarea se bazează pe baza de date ENTSOG, care urmărește fluxurile în direct prin cele mai importante conducte care leagă Europa de Rusia.
Publicația vine în contextul în care Ucraina îndeamnă Occidentul să întrerupă toate schimburile comerciale cu Rusia pentru a nu mai alimenta finanțarea războiului de către Kremlin. Uniunea Europeană a decis recent un embargo gradual - cu excepții - asupra importurilor sale de petrol. Cei 27 au convenit să interzică imediat mai mult de două treimi din importurile de petrol rusesc și să pună capăt la 90% dintre acestea până la sfârșitul anului, cu excepții pentru Ungaria, care se opune ferm embargoului din cauza dependenței sale puternice de importurile rusești, și pentru alte țări îngrijorate de impactul economic al deciziei. Gazul rusesc, de care este foarte dependentă, nu este afectat pentru moment.
Potrivit AERC, UE a reprezentat 61% din importurile de combustibili fosili, adică aproximativ 57 de miliarde de euro, în primele 100 de zile de război (24 februarie - 3 iunie). Cei mai mari importatori au fost China (12,6 miliarde de euro), Germania (12,1 miliarde de euro) și Italia (7,8 miliarde de euro). Veniturile Rusiei provin în primul rând din vânzarea de țiței (46 de miliarde de euro), urmată de gazele din conducte (24 de miliarde de euro), apoi de produsele petroliere, gazele naturale lichefiate (GNL) și, în cele din urmă, de cărbune.
Câștigul nu s-a epuizat, chiar dacă exporturile au scăzut în luna mai, iar Rusia este nevoită să vândă la prețuri de nimic pe piețele internaționale. În ciuda acestei reduceri, țara a beneficiat totuși de creșterea globală a prețurilor la energie. În timp ce unele țări au făcut eforturi semnificative pentru a-și reduce importurile (Polonia, Finlanda, Țările Baltice), altele, dimpotrivă, și-au mărit achizițiile: China, India, Emiratele Arabe Unite și... Franța, potrivit CREA. "În timp ce UE ia în considerare sancțiuni mai stricte împotriva Rusiei, Franța și-a mărit importurile pentru a deveni cel mai mare cumpărător de GNL rusesc din lume", spune analistul CREA Lauri Myllyvirta.
În plus, este vorba de achiziții la vedere și nu de contracte pe termen lung, ceea ce înseamnă că Franța a decis în mod conștient să folosească energia rusească în ciuda invaziei Ucrainei, consideră specialistul. "Franța trebuie să își potrivească vorbele cu faptele: dacă susține cu adevărat Ucraina, trebuie să instituie imediat un embargo asupra combustibililor fosili ruși și să dezvolte rapid soluții de energie curată și de eficiență energetică", a spus el.
Guvernul francez afirmă că este în căutarea unor "înlocuitori pentru livrările de gaz sau motorină din Rusia", după cum a declarat duminică, 5 iunie, Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei, Finanțelor și Suveranității industriale și digitale. Franța negociază în special cu Emiratele Arabe Unite, care pot fi "cel puțin o alternativă temporară la petrolul și motorina rusească".
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu