China vrea ca roboți ucigași cu inteligență artificială să lupte în următorul război care e preconizat a se întâmpla în Taiwan!

Postat la: 08.05.2023 - 09:21

Cele mai puternice națiuni de pe glob se luptă din nou. De data aceasta, însă, mașinile sunt cele care ucid, acționând fără nicio supraveghere și responsabilitate umană. Este o imagine sumbră a conflictelor viitoare, dar una pe care Partidul Comunist Chinez (PCC) lucrează totuși pentru a o transforma în realitate.

PCC investește în platforme dotate cu inteligență artificială (AI) care speră că într-o zi vor conduce misiuni letale în timp de război, în întregime fără aport sau control uman. Gregory Allen, director al Centrului Wadhwani pentru AI și tehnologii avansate din cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, spune că regimul se îndreaptă mult dincolo de orice încercare de a menține un om în circuitul de luare a deciziilor AI.

"China urmărește dezvoltarea de arme autonome letale cu inteligență artificială", a scris Allen într-o mărturie pregătită pentru o audiere din 13 aprilie a Comisiei de revizuire economică și de securitate SUA-China. "Cele mai bune indicii disponibile ... sugerează că strategia Chinei este ambițioasă, trecând dincolo de orice fel de supraveghere umană pe câmpul de luptă, spre un război din ce în ce mai autonom cu ajutorul IA".

Deși PCC investește masiv într-o gamă largă de noi tehnologii, spune Allen, AI este pe primul loc printre ele. Capacitatea regimului de a construi mașini de război bazate pe inteligență artificială ajunge rapid la paritate cu cea a Statelor Unite și ar putea chiar să o depășească în curând. "Poziția de lider a SUA în domeniul IA militară nu este deloc garantată", spune Allen.

"În timp ce Statele Unite au avantaje importante, China ar putea să preia rapid conducerea în ceea ce privește adoptarea guvernamentală și militară a capacităților de IA. Acesta este un rezultat pe care Statele Unite ar trebui să încerce să îl prevină". Urmărirea de către PCC a armelor bazate pe IA și a altor platforme militare, deși nu este bine înțeleasă de mulți americani, este în curs de desfășurare de ani de zile. Iar in eventualitatea unui razboi in Taiwan - care pare din ce in ce mai probabil - aceste arme deosebit de inteligente vor fi folosite.

Allen notează că și-a dat seama pentru prima dată de ambiția remarcabilă a unor astfel de obiective încă din 2018. La acea vreme, el a participat la o conferință în cadrul căreia a transcris un discurs ținut de Zeng Yi, un cadru superior al companiei militare de stat chineze Norinco. Acolo, Zeng a descris ambițiile Norinco - și așteptările PCC - în ceea ce privește implementarea viitoare a armelor cu inteligență artificială, spunând că "În viitoarele câmpuri de luptă, nu vor mai exista oameni care să lupte".

"Zeng a prezis că, până în 2025, armele autonome letale vor fi ceva obișnuit", a declarat Allen, adăugând că Zeng a descris adoptarea în masă a platformelor autonome de inteligență artificială ca fiind "inevitabilă". De asemenea, Allen a precizat că cenzorii PCC au eliminat comentariile lui Zeng și chiar participarea sa din lectura oficială a conferinței la scurt timp după aceea. "Nu a fost în interesul Chinei ca aceste informații să fie făcute publice", a spus Allen.

La scurt timp după aceea, însă, compania militară Ziyan, afiliată PCC, a început să exporte dronele sale Blowfish A2 și A3 în Orientul Mijlociu. Blowfish, o dronă de tip elicopter capabilă să se angajeze în mod autonom cu ținte, folosind mitraliere și rachete, a fost doar prima realizare a ambiției regimului de a transforma războiul dintr-un domeniu uman într-unul robotizat.

Ambițiile regimului în materie de inteligență artificială merg dincolo de roboții ucigași. PCC investește, de asemenea, pentru a dezvolta capacități de inteligență artificială legate de luarea deciziilor militare și de comandă și control. În centrul efortului se află obiectivul PCC de "inteligentizare", o transformare a războiului prin integrarea în masă a IA, automatizării și big data.

Zeng a postulat că "supremația inteligenței va fi nucleul războiului viitorului" și că "IA poate schimba complet structura actuală de comandă, care este dominată de oameni", într-una dominată de un "cluster de IA" care funcționează "la fel ca și creierul corpului uman". Pe această viziune se bazează companii chinezești precum 4Paradigm, care a fost contractată de aripa militară a PCC pentru a dezvolta modele de luare a deciziilor cu ajutorul IA și software de echipă om-mașină pentru a fi utilizate la nivelul companiilor și batalioanelor.

Astfel de programe urmăresc în esență un singur scop: restructurarea armatei chineze într-un cadru tot mai centralizat de ofițeri care să dirijeze roiuri de sisteme autonome cu inteligență artificială pentru a duce luptele efective. Sam Kessler, analist al firmei de consultanță în materie de risc North Star Support Group, consideră că accentul pus de regim pe mutarea sarcinii luptei de la oameni la sistemele cu inteligență artificială indică o recunoaștere mai largă în rândul conducerii PCC a naturii revoluționare a sistemelor autonome inteligente.

"Armata [chineză] pune un mare accent pe tehnologiile disruptive precum sistemele autonome", a declarat Kessler într-un e-mail pentru The Epoch Times. "Sistemele de luptă fără pilot la bord cu programe de luare a deciziilor digitalizate pot, potențial, să accelereze procesul de îndeplinire a sarcinilor pe câmpul de luptă", a adăugat Kessler. "[Acestea includ] lovituri de precizie, recunoaștere precisă, reaprovizionarea forțelor și efectuarea de modificări pe teren mai precis și mai eficient".

Astfel de capacități, a spus Kessler, ar putea oferi chiar și unei armate slabe un multiplicator profund de forță și ar putea schimba echilibrul puterii în conflictele viitoare. "Oricine posedă acest tip de tehnologie poate ajuta ca până și cea mai slabă sau medie putere militară convențională să aibă un avantaj pe un câmp de luptă, sau să o prelungească", a spus Kessler.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu