Cine împiedică încheierea războiului? Se complică jocurile între Cuplul SUA-Marea Britanie și Frăția Franța-Germania!

Postat la: 14.10.2022 - 09:17

Dintr-o declaraţie a ministrului de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, se înţelege că Erdoğan este hotărât să devină mediator între Occident şi Rusia: "Dacă Turcia doreşte să genereze un dialog între Rusia şi Occident, ar putea aduce în discuţii acest subiect la întâlnirea dintre preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi preşedintele Recep Tayyip Erdoğan, de la Astana, din această săptămână." (Sputnik, 11.10.2022).

Există o asemenea posibilitate? Este dificil, dar este printre opţiuni. Să discutăm analizând faptele:

Strategia SUA pentru un "război lung"

Principalul fapt: Obiectivul Statelor Unite este ca războiul să continue. Pe această cale, SUA îşi fac calcule să distrugă Rusia din punct de vedere militar şi economic, să devină active Germania şi Franţa, companiile energetice din SUA să vândă gaz natural lichefiat Europei care şi-a redus importurile din Rusia şi cu armele pe care le-a trimis pe câmpul de luptă, să asigure câştiguri pentru industria americană de armament.

De altfel, când puterea de la Kiev dădea undă verde negocierilor, Biden sau Blinken, în mod direct, îl căutau pe Zelenski şi tranformau unda verde în undă roşie.

Iar la primele negocieri care s-au desfaşurat la frontiera cu Belarus şi la cele mediate de Turcia, tot asta s-a întâmplat: sabotaj anglo-saxon.

În cele din urmă, Zelenski a semnat un decret în care se spune că "Ucraina nu va negocia problema războiului cu Putin" şi astfel ne-a arătat că a devenit pionul strategiei SUA privind un "război lung".

Obiecţii din interioul SUA faţă de politica Ucrainei

Fără îndoială că există diverse opinii în Statele Unite. De exemplu, fostul secretar de stat al SUA şi fostul consilier pe probleme de securitate naţională a Casei Albe, Henry Kissinger, a avertizat de câteva ori administraţia SUA că prelungirea acestui război va fi un dezastru.

Au venit reacţii şi din interiorul Congresului SUA. Matt Rosendale s-a opus susţinerii financiare a Ucrainei de către administraţia Biden, iar Paul Gosar a reacţionat faţă sprijinul militar acordat Ucrainei de către administraţia americană (cumhuriyet.com.tr, 10.10.2022).

Pe scurt, în interiorul SUA, cei care nu sunt acord cu prelungirea războiului au început să ridice tonul. Însă nu există niciun semn că adminsitraţia Biden a renunţat sau că va renunţa la obiectivul său, un "război lung".

Bine, dar masa păcii a războiului dintre Rusia şi Ucraina depinde de SUA? Aşa cum am arătat încă de la început, de fapt, în Ucraina luptele se poartă între SUA şi Rusia. Premierul Ungariei a atras alaltăieri atenţia asupra acestui lucru: "Armistiţiul real ar trebui încheiat între Rusia şi SUA, nu între Rusia şi Ucraina" (Berliner Zeitung, 11.10.2022).

Apel pentru "Înţelege-te cu Rusia, concentrează-te asupra Chinei"

Dacă am lua-o de la început, de la medierea lui Erdoğan între Occident şi Rusia şi ne-am întreba "care Occident?"...

Răspunsul îl găsim în declaraţiile purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov: "Putin şi Erdoğan ar putea discuta despre posibilitatea unei negocieri între Rusia şi SUA, Franţa, Germania şi Marea Britanie la Astana" (Sputnik, 11.10.2022).

Deci Moscova nu vrea negocieri numai cu SUA, ci şi cu Uniunea Europeană. Este adevărat, anglo-saxonii au dorit acest război, adică cuplul SUA-Marea Britanie, dar războiul se desfăşoară pe un teritoriu unde lideri sunt Germania şi Franţa, care contestă acest război.

Şi aici trebuie sa fim atenţi la acest apel important: "Fostul secretar general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că SUA trebuie să încheie războiul dintre Rusia şi Ucraina, iar după încheierea războiului, pentru a se concentra asupra Chinei vor avea nevoie de aplicarea /prevederilor/ acordului privind garanţiile de securitate în Ucraina (cumhuriyet.com.tr, 11.10.2022)."

Rasmussen, care pregăteşte împreună Biroul prezidenţial al Ucrainei proiectul acordului privind garanţiile comune de securitate este şi un fost premier al Danemarcei, iar apelul adresat SUA "Înţelege-te cu Rusia" putem să-l citim în cheia "Dacă voi nu vă veţi înţelege, o va face Uniunea Europeană". Pentru că timpul curge cel mai mult în dauna industriei germane şi franceze.

Iar de aici am ajuns la adevărata problemă: Construcţia arhitecturii de securitate a Europei se va realiza cu Rusia sau fără Rusia, aceasta este bătălia fundamentală."

(Articol de Mehmet Ali Güller)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu