Dezvaluiri: Experimentele biologice ale SUA cu viruși mortali în Georgia și Ucraina. Teste și în România!
Postat la: 02.02.2022 - 08:49
SUA intenționează să își extindă prezența militară în Europa de Est pentru a o proteja de Rusia. Dar documentele arată ce înseamnă în practică "protecția" americană, scrie jurnalista bulgară Dilyana Gaytandzhiev, cunoscută pentru investigațiile sale despre biolaboratoarele americane de la granițele Rusiei.
Jurnalista a reușit să obțină documente care arată că biologii militari americani testau militari georgieni și ucraineni cu viruși mortali. Informațiile sale arată că Pentagonul a organizat în laboratoarele sale experimente pe 4.400 de militari ucraineni și 1.000 de militari georgieni. Potrivit acestor documente, Pentagonul nu exclude cazurile mortale. Departamentul american al Apărării plănuiește să efectueze experimente similare în Europa de Est.
De exemplu, Pentagonul a lansat un proiect pe cinci ani cu numele de cod GG-21: "Infecții zoonotice transmise de artropode în rândul personalului militar din Georgia". Conform descrierii proiectului, se vor preleva probe de la 1.000 de noi recruți de la spitalul militar din Gori, în timpul controlului medical, pentru a testa anticorpii la 14 agenți patogeni. Printre acestea se numără antraxul, febra Crimeea-Congo, febra tifoidă și leptospiroza.
Aceste mostre vor fi depozitate la celebra instalație Lugar, în care Agenția de reducere a amenințărilor din domeniul apărării din SUA (DTRA) a investit 180 de milioane de dolari, în timp ce alicote (o anumită cantitate de substanță) ar putea fi trimise la Walter Reed Military Research Institute WRAIR, care este cel mai mare centru de cercetare biomedicală al Pentagonului.
"O astfel de procedură nu poate duce la moarte. Dar, potrivit proiectului, "orice deces al unui voluntar trebuie raportat imediat (de obicei în 48 de ore) la spitalul militar georgian și la WRAIR", scrie Dilyana Gaytandzhiev.
Biologii militari americani din cadrul unității speciale a forțelor americane, numită USAMRU-G, sunt implicați în proiectul de testare militară. În Georgia, aceștia beneficiază de imunitate diplomatică, spune jurnalista. Ea citează informații din registrul federal de contracte al SUA care indică faptul că USAMRU-G își extinde activitatea și la alți aliați ai SUA din regiune - Bulgaria, România, Polonia și Letonia. În martie, biologii militari americani vor testa soldații bulgari la spitalul militar din Sofia.
Între timp, un studiu ar fi fost efectuat în Ucraina încă din 2017. DTRA a finanțat proiectul UP-8: "Răspândirea virusului febrei hemoragice Crimeea-Congo și a hantavirusului în Ucraina și nevoia potențială de diagnostic diferențial la pacienții care ar putea avea leptospiroză". În descrierea proiectului se precizează că urmau să fie prelevate probe de sânge de la 4.400 de militari sănătoși din Lvov, Harkov, Odessa și Kiev. 4.000 de probe pentru a testa prezența anticorpilor la hantavirus și 400 pentru prezența anticorpilor la virusul CCHF.
După cum subliniază jurnalista bulgară, proiectul nu precizează la ce alte proceduri vor fi supuse militarii, dar, ca și în Georgia, incidentele grave, inclusiv cele letale, vor trebui raportate în 24 de ore. "Toate cazurile de deces al subiecților de studiu, suspectate sau legate de procedurile de cercetare, trebuie raportate comitetelor de bioetică din Statele Unite și Ucraina", se arată în document.
Potrivit site-ului US Federal Procurement, DTRA a alocat 80 de milioane de dolari companiei Black & Veatch Special Projects Corp. pentru a efectua cercetări biologice în Ucraina. Alte aproape 23 de milioane de dolari au fost acordate companiei CH2M Hill pentru reconstruirea și dezvoltarea a două biolaboratoare în Ucraina între 2020 și 2023, la Kiev și Odessa.
"Activitatea DTRA în Georgia și Ucraina se încadrează în acordurile bilaterale speciale. În conformitate cu aceste acorduri, Georgia și Ucraina convin să nu dea în judecată și să ramburseze Statele Unite și personalul, subcontractanții și personalul subcontractanților acestora pentru daune materiale, deces sau vătămare corporală cauzate oricărei persoane din Georgia și Ucraina, care rezultă din activitatea desfășurată în temeiul prezentului acord. Dacă cercetătorii finanțați de DTRA provoacă moartea sau rănirea locuitorilor locali, aceștia nu pot fi aduși în fața justiției", se arată în articol.
Conform acordului cu Ucraina, Kievul este, de asemenea, responsabil pentru cererile de despăgubire ale unor terțe părți care ar putea muri sau ar putea fi rănite ca urmare a acțiunilor sau inacțiunilor personalului american din cadrul proiectelor.
Jurnalista bulgară Dilyana Gaytandzhiev a devenit cunoscută pentru investigațiile sale care au scos la iveală transporturile de arme din Europa către Daech și luptătorii Al-Qaeda din Siria și Yemen.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu