Din ciclul "cap avem, minte ce ne mai trebuie". Azi, despre e-factura pentru populație și cum se dezvoltă "big brother" pe teritoriul României

Postat la: 29.06.2024 - 17:26

Autoritățile par decise să complice lucrurile, doar așa, "de amorul artei"! Sau pentru "o mai bună cunoaștere" a românilor, ceea ce aduce cu un "big brother" la nivel național. Altminteri, nu înțelegem de ce se introduce e-factura în relația dintre firme și populație!

Guvernul a adoptat, în ultima ședință, o Ordonanță de Urgență (OUG) prin care, de la 1 ianuarie 2025, devine obligatorie utilizarea sistemului de facturare electronică și pentru tranzacțiile între companii și populație (B2C - business to consumer - afacere către consumatorul final). De la 1 iulie 2024 și până la sfârșitul anului va fi doar opțională transmiterea acestui tip de facturi, dar, de la începutul anului viitor, toate persoanele impozabile care emit facturi către consumatori vor trebui să le raporteze în sistemul RO e-Factura, scrie focus-energetic.ro

Prin această OUG se extinde și sfera informațiilor cuprinse în bonul fiscal. Astfel, va fi încris codul de identificare fiscală în locul celui de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului. Tot pe bonul fiscal vor fi tipărite data și ora emiterii bonului, numărul de identificare al acestuia, seria aparatului de marcat electronic fiscal sub formă de cod QR.

Asociațiile, fundațiile și agricultorii persoane fizice care aplică regimul special pentru agricultori vor fi exceptați temporar de la utilizarea sistemului RO e-Factura până la 30 iunie 2025, pentru adaptarea la sistem.

În cazul în care beneficiarii nu primesc facturile prin sistemul național RO e-Factura în termenul prevăzut, pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii plătite la momentul livrării/prestării, aceștia vor putea notifica ANAF.

La prima vedere, orice om normal la cap crede că e o problemă a companiilor și, în aceste condiții, e treaba companiilor să se supună rigorilor legislației! Mai mult, chiar Ministerul Finanțelor motivează adoptarea noii OUG prin aceea că vizează reducerea evaziunii fiscale. Ceea ce, din punctul nostru de vedere, e "praf în ochii nepricepuților"! Cine face evaziune fiscală cu factură?! Evaziunea se face fără factură! Și-atunci, de ce îngreunează Finanțele viața companiilor?

Opinia noastră este că singurul scop urmărit este acela de a ști mai bine ce cumpără românii și, astfel, să li se poată face mai ușor profilul. Cam ca pe principiul facebook și google care, atunci când cauți ceva pe internet, "te asaltează" apoi cu reclame nesolictate privind respectivul bun sau serviciu. Dar, dacă Facebook și Google fac doar publicitate pe paginile noastre, autoritățile statului au mult mai multe posibilități de a utiliza informațiile, inclusiv de a manipula masele!

Vorba unui coleg de presă: "De ce vrea să știe Marcel Boloș ce chiloți mi-am cumpărat?" Dar, dacă coroborăm cu o altă informație, lucrurile parcă încep să capete altă turnură: chiar pe 18 iunie a fost adoptată în Parlament legea de aprobare a OUG 109/2023, prin care SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF, astfel încât acesta va avea acces la toate informațiile financiare despre companii și cetățeni. Implicarea se va produce prin intermediul Regiei Autonome Rasirom (deținută 100% de SRI) și al Centrului Național Cyberint. Pentru a justifica cooptarea Serviciului Român de Informații în proiect, Guvernul a decis că acest hub financiar este infrastructură de securitate națională. Practic, toate informațiile financiare despre companiile și cetățenii din România vor fi la îndemâna Serviciului Român de Informații. Iar e-factura pentru populație nu face decât să înlesnească accesul SRI la datele privind populația!

Altminteri, e-factura pentru cetățeni încurcă teribil firmele. De exemplu, reprezentanții OMV Petrom spuneau că, în benzinării, anual, emit circa 200 milioane de facturi, adică aproximativ 550.000 pe zi. Iar Petrom deține circa jumătate din numărul total de benzinării din țară. Furnizorii de curent și gaze naturale au aproximativ 12 milioane de clienți, ceea ce înseamnă că, lunar, trebuie să emită 12 milioane de facturi în sistemul e-factura sau 600.000 în fiecare zi lucrătoare.

Dacă, pentru companii, înseamnă un program informatic în plus, care costă, adevărat, dar care poate fi realizat, ne întrebăm cum va fi Fiscul capabil să preia atâtea facturi electronice! Numai de la benzinari și furnizorii de curent și gaze ar trebui să preia, zilnic, minim 1.500.000 de facturi electronice! E-factura pentru populație este o nebunie pe care numai autoritățile și serviciile secrete o pot înțelege!

Gabriela Moroianu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu