Document infiorator! OUG prin care statul se spală pe mâini de o parte din bolnavi: "Lăsați să se descurce cum o vrea imunitatea lor"

Postat la: 26.10.2020 - 12:37

​Ordonanța de Urgență ce prevede că pacienții asimptomatici și cei cu forme ușoare de COVID-19 nu vor mai fi internați în spital, ci vor fi tratați acasă, de medicii de familie, este criticată dur de Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București - Ilfov:

"Un document plin de erori, născut în trei săptămâni, după declarații aiurite, prin care statul se spală pe mâini de o parte din bolnavi care sunt lăsați să se descurce cum o vrea imunitatea lor, îndesați cu suplimentele care zburdă în reclamele la televizor. Și e doar un moment în timp, urmează alte ordine, decizii, hotărâri, norme de aplicare până să devină aplicabil." Ordonanța de Urgență a fost publicată în Monitorul Oficial, dar nu produce deocamdată efecte, mai fiind necesare norme de aplicare și un Ordin comun Ministerul Sănătății - Casa de Asigurări de Sănătate.

Medicii de familie atrag însă atenția că traseul pacienților cu test pozitiv pentru SARS-CoV2 sau al pacienților cu simptome de infecție, conform definiției de caz, rămâne nemodificat. Mai exact, conform Ordinului ministrului Sănătății din 7 septembrie 2020, care nu a fost modificat, pacienții necesită în continuare evaluare în spitalele COVID, unde vor fi transportați prin grija Direcțiilor de Sănătate Publică, în colaborare cu Serviciul de Ambulanță coordonat prin 112. Diferența este că pacienții fără simptome sau cu simptome pentru care nu este necesară izolarea în spital nu mai trebuie evaluați în termenul strict de 48 de ore de la primirea testului pozitiv, termen care era impus de lege până acum, arată reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

În plus, procedura de eliberare a certificatului de concediu medical pentru pacienții aflați deja în zona de izolare sau carantină rămâne încă nemodificată, subliniază Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie. Pacientul necesită în continuare decizia de izolare sau decizia de carantină, după caz, eliberată de Direcția de Sănătate Publică. Prevederea se găsește în art. III al OUG 180/2020.

Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, afirmă că această Ordonanță a venit într-un moment în care "o țară întreagă cu sufletul la gură clarificări despre monitorizarea pacienților": "Ce aștepta o țară întreagă cu sufletul la gură ? Clarificări despre monitorizarea pacienților, expresia nesfârșitei griji a statului pentru bolnavii săi plătitori de taxe. Ce a căpătat țara? Un document prin de erori, născut în trei săptămâni, după declarații aiurite, prin care statul se spală pe mâini de o parte din bolnavi care sunt lăsați să se descurce cum o vrea imunitatea lor, îndesați cu suplimentele care zburdă în reclamele la televizor. Și e doar un moment în timp, urmează alte ordine, decizii, hotărâri, norme de aplicare până să devină aplicabil..."

"Ce aștepta medicul de familie? Clarificări ale declarațiilor aiuritoare pe care le aude de trei săptămâni încoace, limpezirea traseului pacientului, actualizarea protocolului terapeutic în Covid 19 (ca toată lumea vuiește, toate studiile s-au scuturat de Hidroxiclorochină, Lopinavir, Remdesivir și caută în disperare leacul în vitamine, până și Cochrane le-a spus, o mulțime de specialiști spun ce e de făcut dar batman batman...), simplificare, debirocratizare, ca să câștigăm din timpul decât harțoagelor pentru a ne putea vedea și asculta pacienții... Ce a primit medicul de familie? Nimic nou, același limbaj de stăpân de sclavi, în disprețul legii și al unei relații contractuale firești. Nu au fost în stare să pună stavilă demisiilor din spitale, fugii epidemiologilor din direcția sanitară cea mai mare din tara asta, băgatului sub masă al multora din sistem, dar când vine vorba de medicii de familie, contractarea monitorizării pacienților devine obligatorie și se însoțește de sancțiuni!", adaugă medicul Sandra Alexiu.

Sandra Alexiu mai spune că atât ea, cât și colegii săi "nu am plecat nicăieri, am ținut în cârcă tot sistemul, am avut grijă de pacienți, înghițind umilințe și înjumătățiri de facturi, doar ca să stăm lângă pacientii noștri și acum ne amenințați că dacă nu ii monitorizam ne tăiați fondurile înainte de a ni le calcula? Nu protocoale, nu tratamente, nu algoritmi de diagnostic, nu ghiduri... Ne-am tradus singuri, ne-am instruit singuri, ne-am făcut rost singuri de spirt, clor și măști cu 7 lei bucata, după ce ați vrut să ni le vindeți prin Unifarm la de zece ori prețul, scanăm disperați zilnic internetul după informații, ne-ați lăsat de izbeliște pe noi și pe copiii noștri înfipți în online ca să vă țineți alegerile și ordinile de zi, ne-ați ocolit cu stimulentul de risc până a venit iarna și acum ne dați sancțiuni dacă nu ne monitorizăm pacienții, mai îngroziți să intre în sistemul de sănătate sau că rămân fără concedii, decât de boala în sine?"

"Câteva rânduri din ordonanță reprezintă chintesența relației noastre de 20 de ani cu casele de asigurări: același dispreț, aceeași derâdere a ideii de parteneriat, indiferent de partidul aflat la putere", este dezamăgirea medicului Sandra Alexiu.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu