Document intern CNSU. Prognoză neagră pentru România: 1 milion de cazuri active de COVID-19 în septembrie. Importanţa distanţării sociale
Postat la: 20.07.2020 - 08:21
Cel mai negru scenariu al unui document intern al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă arată posibilitatea ca în luna septembrie România să atingă pragul de un milion de cazuri active de COVID-19 dacă se păstrează indicele actual al distanţării sociale. Studiul mai subliniază că în contextul actual, la 1 august vom avea între 20.000 şi 24.000 de cazuri active şi că s-ar crea condiţiile pentru impunerea din nou a stării de urgenţă.
Şeful DSU Raed Arafat a confirmat studiu şi interpretarea într-o intervenţie la Digi24. Acesta a explicat că dacă lucrurile merg în aceeşi direcţie în ce privesc măsurile de prevenţie, documentul se va adeveri. „Dacă populaţia nu respectă măsurile minime care sunt recomandate, riscul ca acest studiu să continue în realitate să fie situaţia, există. Să continue creşterea numărului de cazuri active şi să vedem că situaţia în România se poate înrăutăţi în continuare", a explicat Raed Arafat. România se află într-o creştere supra-exponenţială a cazurilor de coronavirus, în condiţiile în care distanţarea socială a scăzut până la nivelul lunii aprilie, arată un studiu Avantera pentru Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).
În contextul în care numărul de cazuri de COVID-19 a crescut în România cu 54% faţă de săptămâna trecută, documentul atrage atenţia la faptul că distanţa socială a scăzut şi că dacă trendul va continua, România ar putea avea la mijlocul lunii august între 42447 şi 58400 de cazuri active. De altfel, documentul subliniază că în aceste condiţii am îndeplini condiţiile pentru a intra din nou în stare de urgenţă.
„Dacă noi de mâine am schimba dramatic lucrurile, tot am avea nevoie de un număr de zile. Ce înseamnă lucru dramatic, o serie întreagă de restricţii. Tot era nevoie de 20 de zile de a ajunge de la creştere la descreştere. Asta arată şi graficul. Indexul de distanţă socială e numărul de zile în care cineva contagios infectează o altă persoană. De exemplu dacă eu am o durată o durată a contagiunii de 30 de zile, dar distanţa socială e de 10 zile, înseamnă că voi infecta trei persoane. Atât timp cât această distanţă socială e în prag, vom avea o scădere. Deocamdată avem creştere", a explicat Mihai Pascadi, reprezentant al Avantera.
„Creşterea supra-exponenţială va continua până când distanţa socială va începe să crească. La actuala distanţă socială şi actualul prag (estimat) de siguranţă, la 1 august am avea între 20.727 şi 24.246 cazuri active, peste dublul numărului de cazuri actuale. La terapie intensivă ne aşteptăm să avem la 1 august, în aceste condiţii, între 1.036 şi 1.697 internări", se arată în document. Totodată, în cel mai pesimist scenariu, dacă se menţine actualul indice de distanţare socială, la finalul lunii septembrie, România va depăşi un milion de cazuri. (Evoluţia numărului de cazuri active în cazul asigurării unei Distanţe Sociale de 9.16 de zile pentru Durata Contagiozităţii (pragul de siguranţă) = 34 de zile).
Totuşi, dacă distanţarea socială creşte, atunci scade pericolul de infectare şi, de exemplu, pe aceeaşi simulare ar putea exista mai puţin de jumătate de milion de cazuri de coronavirus. (Evoluţia numărului de cazuri active în cazul asigurării unei Distanţe Sociale de 9.16 de zile pentru Durata Contagiozităţii (pragul de siguranţă = 20 de zile) „Creşterea exponenţială e perfidă - cum se vede şi în grafic - pare mică şi controlabilă la început după care explodează. Numărul aparent constant de cazuri noi va însemna de fapt o creştere rapidă în curând dacă nu creştem Distanţa Socială. Creşterea exponenţială va persista atât timp cât DS<DC", mai arată studiul.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu