Dovada că europenii s-au vaccinat anti-Covid pentru că au fost obligați. Autoritățile știau că vaccinul este periculos

Postat la: 27.05.2024 - 10:37

În ciuda faptului că 82% dintre cetățenii UE de peste 18 ani s-au vaccinat cu cel puțin o doză de vaccin Covid, o cercetare făcută de Comisia Europeană și citată într-un raport al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) arată că 47% dintre europeni erau conștienți că vaccinul a fost testat și autorizat prea repede pentru a fi sigur, iar 54% dintre aceștia știau că vaccinurile vor avea efecte secundare pe termen lung despre care nu se știa încă.

Datele din sondajul realizat la nivelul UE de Comisia Europeană în ce privește opinia cetățenilor despre vaccinul Covid au fost preluate, cu îngrijorare, și într-un raport al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). "În februarie 2022, rezultatele unui sondaj Eurobarometru a arătat că o parte substanțială a publicului UE a rămas îngrijorată cu privire la viteza cu care au fost lansate pe piață vaccinurile Covid și la siguranța lor pe termen lung", semnalează ECDC în raportul "Comunicare eficientă despre beneficii și riscuri al vaccinare în UE/SEE".

În fapt, 47% dintre cetățenii UE au considerat că vaccinurile Covid au fost testate și autorizate prea repede pentru a fi sigure. Cele mai mari procente la acest capitol s-au înregistrat în Bulgaria -66%, urmată de România, Slovenia, Slovacia și Grecia, cu 62%, Letonia - 58%, Ungaria -56% și Malta - 54%. În ce privește convingerea că vaccinurile împotriva Covid ar putea avea efecte secundare pe termen lung pe care nu le știm încă, procentul de cetățeni UE care au fost de acord cu această afirmație a fost de 54%.

Cele mai mari procente au fost raportate, culmea, în Portugalia -70%, în condițiile în care această țară a fost campioană la vaccinare, cu peste 85% din populație injectată, și Ungaria, cu același procent. Pe locurile următoare s-au situat Letonia - 68%, Bulgaria și Slovenia - 67%, Estonia - 62%, România și Luxemburg - 61%, și Grecia, cu 60%. Nivelurile actuale suboptimale de imunizare în unele țări sau grupuri specifice de populație rămân o problemă semnificativă de sănătate publică, arată ECDC. Vaccinarea împotriva rujeolei este un exemplu important, doar cinci din cele 27 de țări UE au acoperire de vaccinare peste ținta de eliminare de 95% pentru rujeolă.

Acoperirea insuficientă a imunizării duce la un risc mai mare ca persoanele să se infecteze, precum și la incapacitatea de a obține „imunitate de turmă" (un termen denumit și „imunitate comunitară" și care se referă la protecție indirectă împotriva unei boli infecțioase care apare atunci când o populație este imună fie prin vaccinarea sau imunitatea dezvoltată prin infecție anterioară), se precizează în raport. La vaccinarea Covid, ECDC susține că a existat o presiune enormă asupra autorităților de sănătate publică din UE nu numai să furnizeze vaccinuri, ci și să asigure un grad ridicat de acceptare și asimilare a vaccinurilor la nivelul populației (presiune din partea cui?). În octombrie 2023, peste 82% dintre toți adulții cu vârsta de 18 ani și peste din UE au primit prima doză, față de 65% cu doza a doua și doar 36% cu a treia doză.

ECDC consideră că informațiile privind riscurile și beneficiile legate de vaccinare sunt complexe și greu de înțeles. Astfel, potențialele riscuri grave și beneficiile vaccinării trebuie luate în considerare la mai multe niveluri (la nivel individual vs. la nivel societal) și sunt adesea măsurate folosind valori diferite care nu sunt direct comparabile (de exemplu, procente vs. probabilități). "A face o alegere în cunoștință de cauză necesită un grad ridicat de alfabetizare în domeniul sănătății și abilități de calcul. Nivele mai scăzute de alfabetizare în sănătate sunt legate de ezitarea la vaccin, iar nivelurile mai scăzute de calcul sunt corelate cu o susceptibilitate mai mare pentru dezinformările cu privire la vaccin", se precizează în raportul ECDC.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu