Elena Udrea, ultima șansă de a ieși din pușcărie cu o cerere controversată. Avocat: „Dacă respingeți, dezbrac roba și mă apuc de agricultură!"

Postat la: 13.09.2022 - 07:45

Elena Udrea n-ar avea, potrivit actualelor norme de drept, posibilitatea de a face apel la contestația în anulare pe care judecătorii i-au respins-o pe 7 aprilie și au trimis-o definitiv după gratii în Dosarul Gala Bute, însă avocații „blondei de la Cotroceni" sunt de părere că legea trebuie modificată în favoarea ei.

Înalta Curte a luat în discuție luni, 12 septembrie, admisibilitatea apelului „forțat" al Elenei Udrea împotriva deciziei prin care a rămas definitivă condamnarea de 6 ani de închisoare. Respectiva decizie, pronunțată pe data de 7 aprilie, era soluția dispusă de Înalta Curte într-o contestație în anulare, o cale extraordinară de atac.

Numai că legea permite formularea apelului la o contestație în anulare numai în caz de admitere, nu și pentru respingere, fapt pe care avocații Elenei Udrea îl găsesc ca fiind neconstituțional.

De aceea, ei cer sesizarea CCR cu neconstituționalitatea aliniatelor 1 și 4 ale articolului 432 din Codul de procedură penală care prevăd urmatoarele:

(1) La termenul fixat pentru judecarea contestaţiei în anulare, instanţa, ascultând părţile şi concluziile procurorului, dacă găseşte contestaţia întemeiată, desfiinţează prin decizie hotărârea a cărei anulare se cere şi procedează fie de îndată, fie acordând un termen, după caz, la rejudecarea apelului sau la rejudecarea cauzei după desfiinţare.
(4) Sentinţa dată în contestaţia în anulare este supusă apelului, iar decizia dată în apel este definitivă.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu