Fantasma viitorului fără cash. Banii digitali, calul troian al Marii Resetări

Postat la: 07.09.2023 - 20:36

„Unul dintre lucrurile pe care le vom interzice în Florida anul acesta este ideea unei monede digitale a băncii centrale", a declarat în aprilie guvernatorul Ron DeSantis.

De Santis a intuit corect: opinia publică, și nu numai din America, nu privește cu ochi buni monedele digitale, inclusiv cele emise de o bancă centrală (CBDC).

Peste 100 de țări analizează posibilitatea introducerii acestora, de la China - al cărei „e-yuan" oferă un control și o supraveghere mai mari - la Nigeria, unde eNaira a fost lansată în parte pentru a contribui la combaterea utilizării informale a numerarului și a fraudei electorale.

SUA și Regatul Unit nu fac excepție, notează Financial Times. În ianuarie 2022, Rezerva Federală a lansat o perioadă de dezbateri și comentarii publice privind CBDC-urile. În decembrie, Fed Boston și Institutul de Tehnologie din Massachusetts au finalizat un proiect care a examinat fezabilitatea tehnică a numerarului digital.

Banca Angliei și Trezoreria au anunțat că iau în considerare planuri pentru o „lira digitală", motivate de temerile că, într-o lume din ce în ce mai lipsită de numerar, companiile private oferă alternative la banii băncii centrale.

Dar există obstacole pentru aceste proiecte. În cazul în care sistemele de plată alternative ar fi adoptate pe scară largă, acestea ar putea submina stabilitatea financiară și capacitatea băncilor centrale de a adopta politica monetară. Iar dacă aceste metode nu sunt interoperabile, ar putea îngreuna capacitatea oamenilor de a efectua tranzacții de bază.

Libra (de la Meta) a fost inițial gândită în 2019 ca o stablecoin globală, o criptomonedă cu o valoare stabilă. Însă temerile legate de stabilitate și spălare de bani au determinat autoritățile să respingă această idee. În cele din urmă a fost lichidată în 2022.

Pe de altă parte, oamenii condamnă banii digitali pe motiv că sunt un instrument conceput de elitele globale și de Forumul Economic Mondial pentru a înăspri supravegherea guvernamentală.

O căutare rapidă pe rețelele de socializare arată că, pentru un public din ce în ce mai numeros, CBDC-urile reprezintă poarta de acces pentru a controla o populație globală deja intimidată de o pandemie „planificată".

„Temerile legate de aceste monede au devenit esențiale pentru „Marea Resetare", un amalgam global de teorii conspiraționiste, cu rădăcini în credința că FMI, persoane private și actori statali plănuiesc să remodeleze societatea la scară globală prin mijloace secrete și represive.

În plus, scandalurile financiare din acest an au exacerbat neîncrederea în banii digitali. Vivek Ramaswamy, un candidat republican la președinția SUA, susține că CBDC-urile sunt „doar cel mai recent cal troian al Marii Resetări".

Robert F. Kennedy Jr., care candidează pentru nominalizarea democrată, a declarat în aprilie că „CBDC-urile ung panta alunecoasă către sclavia financiară și tirania politică".

Mai important, este imposibil de a discuta despre banii digitali fără a lua în considerare viitorul cash-ului. Și mai ales cum ar putea sta CBDC alături de numerar.Pur și simplu, banii digitali nu sunt pregătiți pentru așa ceva.

Nu există măsuri concrete pentru o interoperatibilitate eficientă, indiferent că este vorba de euro digital, dolar sau yuan. Până și băncile centrale își iau măsuri de precauție în fața lipsei de încredere pentru CBDC în rândul societății, mediului și afaceri și finanțiștilor.

De asemenea, orice dezbatere trebuie să învețe din greșelile altor țări, cum ar fi Nigeria, unde eliberarea CBDC a fost însoțită de retragerea bruscă a numerarului fizic, lăsându-i pe mulți în imposibilitatea de a face cumpărături pentru produsele de bază.

Poate că Marea Resetare e o noțiune abstractă, dar viitorul fără cash devine o fantasmă.

Însă și această discuție este doar un pas intermediar din cadrul Ferestrei Overton pe acest subiect, urmând să se găsească soluții la o parte din îngrijorările actuale, astfel încât să se treacă la implementarea următorului pas - retragerea banilor lichizi.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu