General american: Cea mai mare ameninţare în spaţiu vine din partea Chinei

Postat la: 20.02.2023 - 09:41

Spaţiul a fost "fundamental transformat" în ultimii ani de o cursă exponenţială a înarmării, a declarat un general american la Munchen, numind China drept "cea mai mare ameninţare" care trebuie contracarată înaintea Rusiei.

"Vedem o serie de arme produse de adversarii noştri strategici", a declarat generalul Bradley Chance Saltzman, şeful operaţiunilor spaţiale din cadrul Forţelor Aeriene americane.

"Cea mai mare ameninţare vine din partea Republicii Populare Chineze, dar şi din partea Rusiei", a declarat el sâmbătă seara într-o discuţie cu jurnaliştii la Conferinţa de Securitate de la Munchen. "Spaţiul, ca domeniu disputat, s-a schimbat în mod fundamental. Modul în care operăm în spaţiu trebuie să se schimbe, în principal din cauza gamei de arme pe care China şi Rusia le-au testat şi uneori chiar le-au folosit", a insistat el, referindu-se la arme cu energie dirijată, rachete antisatelit şi alte interceptări orbitale.

Cuvintele sale, care nu surprind având în vedere activităţile militare spaţiale ale marilor puteri, au o rezonanţă cu atât mai mare după întâlnirea tensionată de sâmbătă care a avut loc la Munchen între şefii diplomaţiei americane şi chineze. Antony Blinken i-a spus lui Wang Yi că balonul chinezesc care a survolat teritoriul american timp de mai multe zile înainte de a fi doborât la 4 februarie a fost un "act iresponsabil care nu trebuie să se mai repete", în timp ce Wang a denunţat "utilizarea excesivă a forţei" de către Washington şi nu şi-a cerut scuze pentru incident.

Cursa înarmării în spaţiu nu este nouă. Încă din 1985, Pentagonul a folosit o rachetă pentru a distruge un satelit în timpul unui test. De atunci, rivalii săi au arătat că au aceleaşi abilităţi: China a făcut-o în 2007, India în 2019. Iar la sfârşitul anului 2021, Rusia a pulverizat unul dintre propriii sateliţi cu o rachetă lansată de pe Pământ, o demonstraţie de forţă descrisă la vremea respectivă drept un "act iresponsabil" de către şeful NATO, Jens Stoltenberg.

Sateliţii potenţial înarmaţi cu bombe şi navele spaţiale care trag cu laser nu mai sunt doar obiecte de science-fiction. "Adversarii noştri profită de spaţiu pentru a ne ţinti (pe noi) şi pentru a extinde raza de acţiune a armelor lor", a declaratr generalul Saltzman.

Guvernele sunt din ce în ce mai netransparente în ceea ce priveşte activităţile lor militare în spaţiu, dar cursa este de aşa natură încât, în 2019, anul în care Pentagonul şi-a lansat Forţa Spaţială, un oficial american de rang înalt a estimat că Rusia şi China au potenţialul de a depăşi SUA.

Generalul Saltzman respinge însă ideea că Washingtonul este acum în urmă.

Dar bătălia a evoluat de la ideea de a distruge sateliţii cu rachete sau de la sateliţi kamikaze la găsirea unor modalităţi de a-i deteriora cu arme laser sau cu microunde de mare putere, a explicat generalul.

"Mă voi asigura întotdeauna că vom păstra capacităţile funcţiilor critice, cum ar fi comanda şi controlul naţional sau comanda şi controlul nuclear", a spus generalul.

Conflictul din Ucraina ne-a reamintit, de asemenea, de importanţa fundamentală a spaţiului în războiul de astăzi, ca să nu mai vorbim de cel de mâine, a arătat generalul. "Spaţiul este important în războiul modern. Poţi ataca spaţiul fără să te duci acolo, prin intermediul reţelelor cibernetice şi al altor vectori. Această hiperactivitate militară, însoţită de o proliferare comercială la fel de exponenţială, ridică problema daunelor colaterale, a resturilor distructive şi, în sens mai larg, a unui cod internaţional de conduită", a subliniat generalul Saltzman.

El nu a avut niciodată o discuţie cu omologii săi chinezi şi ruşi, spun surse din anturajul său.

La Munchen el s-a întâlnit cu ministrul norvegian al apărării Bjorn Arild Gram şi a participat la o masă rotundă. "Am vorbit despre un comportament responsabil", a declarat ofiţerul. "Există un mod bun de a ne comporta, care nu generează resturi, care nu interferează, care păstrează distanţe de siguranţă, cu comunicare în caz de probleme", a arătat el.

Pentru că spaţiul va fi "din ce în ce mai congestionat", este nevoie de reguli normative, prin intermediul unor noi tratate internaţionale, deoarece textele existente nu mai răspund nevoilor de dezvoltare, a subliniat generalul Bradley Chance Saltzman.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu