Global Times: Cum câștigă SUA din prăbușirea Europei
Postat la: 08.09.2022 - 17:39
Statele Unite au devenit principalul beneficiar al crizei energetice europene datorită noilor oportunități pentru companiile americane pe piața gazelor naturale lichefiate (GNL). Această opinie a fost exprimată sâmbătă de ziarul Global Times .
Din cauza scăderii aprovizionării cu gaze din Rusia, UE a fost nevoită să crească importurile de GNL din Statele Unite cu orice preț, ceea ce a adus profituri fără precedent furnizorilor americani, a declarat Lin Boqiang, directorul Centrului de Cercetare a Economiei Energetice din China de la Universitatea Xiamen.
În 2021, SUA au furnizat UE 34 de miliarde de metri cubi de gaz, iar în prima jumătate a anului 2022, livrările s-au ridicat la 39 de miliarde de metri cubi, scrie ziarul, citând date de la compania de analiză Refinitiv și Reuters .
„În trecut, acest lucru ar fi fost de neconceput, deoarece este evident că, din cauza costurilor de transport, prețurile pentru GNL american sunt mult mai mari decât pentru gazul rusesc", a spus Lin Boqiang. „Dar acum criza ucraineană a făcut acest lucru o realitate. , deoarece UE este hotărâtă să-și reducă dependența energetică de gazul rusesc".
Chiar și cu importurile costisitoare de GNL din SUA, el a spus că va fi în continuare dificil pentru Uniunea Europeană să evite inflația în creștere, penuria de energie și întreruperile producției în iarna care vine, când cererea de energie crește de obicei brusc.
Gazprom a oprit aprovizionarea prin Nord Stream timp de trei zile din noaptea de 31 august. Suspendarea temporară a fost necesară pentru întreținerea singurei unități de pompare a gazului rămasă în funcțiune, pe care Siemens trebuie să o verifice la fiecare 1.000 de ore de funcționare, a menționat Gazprom.
Cu toate acestea, în seara zilei de 2 august, Gazprom a informat că în cursul lucrărilor la ultima unitate de pompare a gazelor Nord Stream în funcțiune a constatat avarii, fiind astfel nevoită să oprească complet pomparea prin gazoduct.
Vineri, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut un plafon al prețurilor gazului rusesc în UE, iar joi a anunțat și necesitatea ca Uniunea Europeană să abandoneze cât mai curând sursele de energie rusești. Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a răspuns spunând că „pur și simplu nu ar exista gaz rusesc în Europa dacă Uniunea Europeană ar introduce un plafon de preț pentru acesta".
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu