Imprumut pierdut către Alexandru Cumpănașu de 300 000 de euro în declarația de avere a unui consilier la Ministerul Economiei
Postat la: 02.10.2019 - 13:05
Alexandru Cumpănașu, candidat la alegerile prezidențiale din această toamnă, s-a împrumutat, în 2015, cu suma de 300 000 de euro de la Alexandru Ferariu, fost consilier și om de televiziune, bani pe care s-a angajat să-i plătească până în 2022.
Curios este însă că suma de bani nu apare și în declarația de avere a lui Ferariu la categoria "împrumuturi acordate". În timp ce fostul consilier susține că suma nu apare în declarația de avere pentru că a fost restitutită în 2016, Alexandru Cumpănașu susține că a dat banii înapoi în 3 ani, până în 2018, și că i-a trecut în declarația de avere depusă la BEC pentru a da dovadă de transparență.
Conform declarației sale de avere, Cumpănașu are o datorie la Ferariu de 300.000 de euro, pe care s-a angajat să o plătească până în 2022. Președintele CNMR spune că și-a achitat datoria, dar a trecut totuși în declarația de avere datoria pe care o avea „pentru transparență". „Am achitat împrumutul. M-am reglat cu domnul Ferariu", a declarat Alex Cumpănașu, pentru mainnews.ro. Alexandru Cumpănașu a mai adăugat că și-a achitat datoria în trei ani.
„În vreo trei ani, dacă nu mă înșel. În 2018 cred că era deja achitat. Trebuie să văd și eu ultimele plăți și ultimele chitanțe pentru că aici s-a plătit în foarte multe tranșe. Eu sunt mama transparenței", spune Cumpănașu. Întrebat de ce a trecut împrumutul în ultima declarație de avere, dacă acesta a fost achitat, Cumpănașu a spus că a vrut să fie transparent. „Nu trebuia trecut. L-am trecut pentru că așa mi se pare mie transparent. Venea cineva și spunea „bă, ăsta a împrumutat de la o persoană fizică 300 000 de euro acum 4 ani". Eu unul sunt mai catolic decât Papa.
Declarația de avere nu este restrictivă. Ea nu spune ce să nu treci. Ea spune să treci obligatoriu ce este în anul respectiv, dar dacă tu vrei să adaugi, adaugi. Mie mi s-a părut firesc", a spus președintele CNMR. Cumpănașu a mai spus că o parte din banii pe care i-a împrumutat i-a folosit pentru achitarea ratelor uneia din casele pe care le deține. „O parte din bani i-am luat pentru a achita ratele pentru că, din păcate, mă angajasem la momentul respectiv la niște investiții pe care nu le mai comentez. O parte pentru asta și o parte pentru proiectele pe care le desfășor cu organizațiile", a afrimat candidatul la prezidențiale.
În declarația de avere a lui Alexandru Ferariu nu apare nimic la categoria "împrumuturi acordate", în ciuda faptului că suma pe care ar trebui să o primească de la Alex Cumpănașu depășește 5 000 de euro. Contactat de mainnews.ro, Ferariu a spus că împrumutul acordat nu apare în ultima lui declarație de avere pentru că banii au fost achitați de Cumpănașu în anul 2016.
Alexandru Ferariu este prezentator de știri la postul B1TV, unde a revenit în 2018. Ferariu a luat în 2015 o pauză de la televiziune și s-a ocupat de una din companiile la care este asociat, Da Vinci Market SRL, și a lucrat pe post de consilier la ministerele Economiei și Cercețării și Inovării. Din 2017 până în 2018 a fost consilier al ministrului Economiei, Alex Petrescu, după care a fost consilier secretar de stat la Ministerul Cercetării și Inovării, în timpul mandatului lui Ciprian Preda. Acesta a mai fost și administrator de rețea la departamentul comunicații Transelectrica. În funcția de consilier al ministrului Economiei, Ferariu a câștigat, într-un an, suma de 17 900 lei.
Conform declarației de interese, Ferariu este membru al United Grand Lodge of England și al Asociației Marea Lojă Națională din România, ambele organizații masonice. Una din funcțiile ocupate de Ferariu este de vicepreședinte al Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, al cărei președinte este Alexandru Cumpănașu. Alexandru Ferariu este președintele Asociației pentru Buna Guvernare, parte a CNMR, unde este membru și Asociația pentru Implementarea Democrației.
La acest ONG, Alexandru Cumpănașu ocupă funcția de secretar general. Vicepreședintele Asociației este Ștefan Broscăreanu, care este și asociat la Da Vinci Market SRL, companie la care are acțiuni și Ferariu. Broscăreanu este fondatorul și administratorul TAF Solutions SRL, unde Cumpănașu este asociat cu 33,3% din părțile sociale. Firma a creat o aplicație mobilă numită „România Transparentă", care avea scopul „să realizeze o comunicare funcțională între autoritățile locale și membrii comunității", însă a fost eliminată din AppStore. Broscăreanu mai este director de vânzări la o companie din grupul controlat de Gruia Stoica.
Ferariu a câștigat, anul trecut, "din activități independente" prestate la Asociația pentru Implementarea Democrației, suma de 159 740 de lei. Potrivit declarației de avere, Ferariu are un teren intravilan de 550 mp în Breaza, județul Prahova, și 5 apartamente în București și două în Constanța. Cel la care s-a împrumutat Cumpănașu deține o firmă intrată în insolvență.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu