Intotero propune, Ciolacu semnează ca primarul: un securist la minister!

Postat la: 13.08.2024 - 18:25

Încă din luna ianuarie 2024, în presa centrală, au apărut informații despre plimbarea unor securiști vechi printr-o seamă de ministere, cu scopul de a le ascunde păcatele tinereților și pentru a le asigura protecția până la trecerea în rezervă.

Pentru cei care nu cunosc jocurile de culise ale acestei guvernări "contra naturii", PSD-PNL, este greu de înțeles de ce riscă premierul Marcel Ciolacu să semneze, fără o minimă verificare, documentele dăunătoare care îi ajung, zilnic, pe birou. Astfel, deși România încearcă din răsputeri să facă sluj pe lângă partenerii euroatlantici, lăudându-se cu noul set de cadre educate la UE și la NATO, guvernanții dau cu bâta-n baltă, numind, după trei decenii și jumătate de la Revoluție, în funcții cu mare responsabilitate în stat, cadre ale vechii Securități comuniste.

Un exemplu notabil, de sabotare din interior a guvernului Ciolacu, este Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES), care l-a propus, recent, pentru funcția de Secretar General Adjunct la MFTES, pe Victor-Corneliu Ștefănescu, un securist cu acte în regulă (dovedit de CNSAS) și confirmat în primă instanță de către instanța Curții de Apel București, în data de 8 august a.c., în dosarul cu nr. 209/202/2024 (Hotărârea 1350/8.08.2024 nu este definitivă). După cum se poate observa din documentele atașate mai jos, premierul Marcel Ciolacu a aprobat această propunere în data de 2 iulie 2024 prin Decizia nr. 215.

Rotirea cadrelor Securității între ministere

Scandalul a ieșit la iveală încă de la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, când Victor-Corneliu Ștefănescu ocupa funcția de șef al Serviciului Corp Control din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de ministrul Adrian Câciu. Jurnaliștii descoperiseră că Ștefănescu se judeca la CAB cu CNSAS, care ceruse în instanță, constatarea calității acestuia de lucrător/colaborator al Securității (vezi foto atașat). Imediat, probabil pentru a-i asigura protecția și continuitatea înaltului funcționar public al Securității în cadrul ministerului, Ștefănescu este preluat de ministrul Natalia Intotero, care-i oferă un post călduț în cadrul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES).

Astfel, Victor-Corneliu Ștefănescu a ocupat, temporar, postul de Director General Direcția Generală PNRR ( adică avea în pix fondurile europene ). Conform Legii 296/2023, MFTES a intrat în reorganizare, reducând numărul funcțiilor de conducere. În debandada care a urmat, Ștefănescu a rămas pe un post de director, dar tot temporar (răspundea de PNNR și afaceri europene), pentru că de concurs nici nu se punea problema. Ca să eludeze un potential concurs pentru numirea definitivă pe post și să-și așeze protejatul peste angajații cu vechime și experiență în domeniu, ministra Intotero l-a promovat pe Ștefănescu, prin adresa nr. 6824/10 iunie 2024 ( înregistrată la cabinetul premierului sub numărul nr. 5/5298/11 iunie 2024 și la SGG cu nr.20/20995/MA/19 iunie 2024) Secretar General Adjunct la MFTES. Premierul a semnat decizia de numire cu nr. 215, din 2 iulie 2024). Totul s-a petrecut în ciuda faptului că Ștefănescu aștepta de la instanța de judecată o hotărâre în privința colaborării sale cu Securitatea.

Stăpân pe bani PNRR și pe alte fonduri

La trei zile după semnarea deciziei și publicarea în Monitorul Oficial, lui Ștefănescu i-a fost delegată calitatea de ordonator principal de credite al MFTES. Practic, Victor Ștefănescu are drept de semnătură în numele ministrului Intotero pentru fondurile alocate MFTES, care, după cum spun sursele noastre, ar fi la discreția și bunul plac ale șefei ministerului. De remarcat faptul că, într-un an de mandat al actualului ministru, din cadrul MFTES, și-au dat demisia alți doi secretari generali adjuncți, cărora le-a fost delegată calitatea de ordonator principal de credite, Sorin Cristian Giuvelea și Ovidiu Paica. Au refuzat oare aceștia doi din urmă să satisfacă mofturile financiare ale ministrului Intotero ( deplasări fără justificare în SUA și Dubai sau renunțările la deplasări externe de ultim moment ale ministrului, pe motiv că nu i-ar fi convenit orele de decolare și aterizare, deși biletele de avion ar fi fost achiziționate) ? La această întrebare nu ne pot răspunde decât instituțiile abilitate ale statului cu atribuții de auditare și control ( Curtea de Conturi, Corpul de Control al Primului Ministru și DNA).

Compromiterea premierului

Având în vedere că problemele lui Victor-Corneliu Ștefănescu erau cunoscute la cel mai înalt nivel, atât din presă cât și din justiție, este greu de înțeles cum premierul Marcel Ciolacu și ministrul Natalia Elena Intotero insistă cu promovarea și protecția unui securist la vârful unei instituții a statului care manevrează bani europeni. La acest nivel, demnitarii noștri care sunt deținători de certificate ORNIS, erau datori să ceară organelor abilitate, o minima verificare a personajului, înainte de a-și pune semnătura pe documentele de numire în funcție. Sau este doar o nouă tentativă de discreditare a premierului Marcel Ciolacu, venită chiar din interiorul propriului guvern ?

Eduard Ovidiu Ohanesian

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu