Lista chimicalelor toxice permanente care se găsesc în multe din produsele cosmetice uzuale

Postat la: 27.07.2023 - 16:58

O cercetare a scos la iveală partea urâtă a produselor de înfrumusețare, deoarece multe dintre ele conțin așa-numitele "substanțe chimice toxice permanente", cu alte cuvinte, care rămân în organism pentru totdeauna, vătămând organele interne.

Raportul publicat în Environmental Science and Technology Letters a indicat că milioane de persoane ar putea fi expuse, fără să știe, la "substanțe chimice toxice pentru totdeauna", numite substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS), din produsele cosmetice și alte produse de îngrijire personală pe care le aplică zilnic pe corpul lor.

Cercetătorii au testat opt categorii de produse cosmetice uzuale din magazine pentru fluor total, un marker pentru PFAS. PFAS listate pe etichetele produselor includ adesea "fluoro" în denumirea ingredientului.

Mai mult de jumătate din cele 231 de produse cosmetice testate conțineau PFAS - iar majoritatea dintre acestea nu menționau niciun compus PFAS pe etichetele cu ingrediente, potrivit cercetării. Studiul a raportat că fondurile de ten, rujurile lichide și rimelurile aveau cele mai ridicate niveluri de fluor.

Echipa a ales apoi 29 de produse pentru teste suplimentare în vederea identificării PFAS specifice și a constatat că toate produsele aveau niveluri detectabile de cel puțin patru compuși PFAS diferiți. Multe dintre aceste produse sunt aplicate direct pe piele, cel mai mare organ al corpului, de unde ingredientele pot fi absorbite direct în sânge.

PFAS sunt adesea adăugați în mod intenționat în produsele de îngrijire personală, cum ar fi ața dentară, creioanele de ochi, fardurile de ochi, produsele de curățare facială, fondul de ten, loțiunile pentru mâini și corp, rujul, oja de unghii, crema de ras și rimelul rezistent la apă, pentru a îmbunătăți consistența, durabilitatea, textura și rezistența la apă a produsului.

Noile date au arătat că majoritatea produselor care conțin PFAS nu au dezvăluit utilizarea acestora, iar cercetătorii au sugerat că detectarea substanțelor ar putea fi cauzată de contaminarea în timpul fabricării, de scurgerea din recipientele de depozitare sau de utilizarea de către companii a versiunilor fluorurate ale ingredientelor produselor enumerate prin denumirile lor generice.

"Consumatorii ar putea fi induși în eroare de afirmațiile privind produsele cu durată de viață mai lungă, fără să știe că aplică pe corp produse cosmetice cu PFAS", a declarat Carla Burns, analist științific senior pentru viață sănătoasă la Environmental Working Group (EWG).

"Și ceea ce este foarte îngrijorător este faptul că majoritatea produselor testate nu au dezvăluit PFAS pe etichetele cu ingrediente. Aceste teste au arătat, de asemenea, că unii dintre compușii detectați în aceste produse cosmetice se descompun în alți PFAS, foarte toxici", a adăugat Burns.

Produsele de îngrijire personală nu trebuie să fie analizate sau aprobate înainte de a ajunge pe piață - și nici nu trebuie să includă o listă completă de ingrediente.

Producătorii își pot ascunde formulele specifice în spatele unor termeni vagi, cum ar fi "parfum" sau "aromă". Drept urmare, zeci de milioane de consumatori își freacă zilnic, fără să știe, pielea și părul cu produse care conțin aceste substanțe chimice periculoase, a observat Dr. Shruthi Mahalingaiah, director de cercetare clinică în domeniul endocrinologiei reproductive la Massachusetts General Fertility Center.

Nu este surprinzător - dar este profund îngrijorător - atunci când un studiu, publicat în Science of The Total Environment, a analizat sângele menstrual de la patru participante la studiu, cercetătorii au găsit urme de 1.748 de substanțe chimice de mediu, inclusiv substanțe toxice pentru reproducere suspecte, cum ar fi organocloruratele, parabenii, fenolii și ftalații.

Factorii de decizie politică, autoritățile de reglementare și oamenii de știință trebuie să ia măsuri mai ferme pentru a proteja publicul de aceste substanțe chimice toxice.

Clasa PFAS, care include mai mult de 4.700 de compuși, este legată de probleme grave de sănătate, inclusiv cancer, obezitate, scăderea fertilității și slăbirea sistemului imunitar.

Substanțele chimice și contaminanții legați de cancer pot fi găsiți în alimente, apă și în multe alte produse de zi cu zi. Dar nicio categorie de produse de consum nu este supusă unei supravegheri guvernamentale mai puțin stricte decât produsele cosmetice și alte produse de îngrijire personală, a declarat Scott Faber, vicepreședinte senior al departamentului de afaceri guvernamentale al EWG.

Programul California Safe Cosmetics din cadrul Departamentului de Sănătate Publică din California (CDPH) a raportat că, începând cu 2009, 595 de producători de cosmetice au raportat utilizarea a 88 de substanțe chimice în peste 73.000 de produse care au fost asociate cu defecte congenitale sau efecte nocive asupra reproducerii și cancer.

Așa cum se propune în proiectul de lege 2762 al Adunării din California, Toxic-Free Cosmetics Act, printre substanțele chimice toxice care ar trebui interzise se numără:

  • Ftalații de dibutil și dietil hexil, care perturbă hormonii și dăunează sistemului reproducător
  • Formaldehida, un agent cancerigen cunoscut
  • Parabenii izobutil și izopropil, care perturbă hormonii și dăunează sistemului reproducător
  • PFAS cu lanț lung, care au fost asociate cu cancerul
  • M- și o-fenilendiamina, utilizate în vopselele de păr, care irită și sensibilizează pielea, deteriorează ADN-ul și pot provoca cancer
  • Mercurul, care poate afecta rinichii și sistemul nervos
  • Metilglicol, un tip de formaldehidă
  • Paraformaldehida, un tip de formaldehidă
  • Quaternium 15, care eliberează formaldehidă

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu