Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an

Postat la: 13.11.2024 - 01:12

Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a accesat în cursul anului 2023 fonduri europene în valoare de 11.000 mii RON ( adică 11 miliarde lei vechi) pentru a împăduri o suprafață de circa 25 de ha teren degradat cu 70 de mii de puieți.

Numai că terenul pe care s-au plantat puieții a fost de maxim 5 ha după cum reiese dintr-un control efectuat de către Garda Forestieră Vrancea. Văzând dezvăluirile făcute de către ziuanews.ro dar și sesizările către Parchetul Gneral, DLAF, DNA și ministrele Apelor Pădurilor și cel al Cercetării, specialiștii O.S. Vidra au făcut un proces-verbal de calamitate prin care justifică pierderea fondurilor europene

Pe parcursul derulării acestui proiect „Implementarea Planului de Management pentru aria naturală protejată ROSPA 0075 Măgura Odobești" având ca executant S.C. ALMA GROUP RESEARCH SRL, patron Mihai Mohorea, au fost recepționate lucrări neexecutate fizic în teren sau în cazul în care au fost executate ele au fost executate pe cota parte din u.a.-urile (unități amenajistice) prevazute în proiect și de proasta calitate, aspect ce a determinat o parte din membrii Comisiei de recepție să nu semneze procesele verbale de la fața locului. Este vorba despre punctul Magura Odobești, u.p. (unități de producție, parcele forestiere în limbaj tehnic forestier) I Bolotești, u.a.130C, 131A, 132B, 132C, 132D, 133C, 133D si U.a. 176B, din U.P. II CHILIMETEA.

Au semănat puieții de două ori și n-au ieșit niciodată

,,La plantații- în toate suprafețele verificate s-au făcut sondaje acolo unde a fost posibil, întrucât nu s-a putut verifica întreaga suprafață din cauza neefectuării lucrărilor de îngrijire, fapt ce a determinat invadarea puieților de către specii ierboase. În urma sondajelor efectuate în locurile unde a fost posibil s-a constatat puieți uscați in proporție de 30%" se spune în procesul verbal de calamitate. În aceeași notă comisia afirmă că la semănături care sunt in suprafață de 25 ha scriptic, iar un paragraf mai jos se spune că "sunt doar ... 5 ha semănate în două rânduri". Cu alte cuvinte comisia, afirmă că "nu s -au facut lucrările de mobilizare a solului niciodată, iar ca atare puieții de conifere și foioase s-au uscat!"

Astfel în cele doua procese verbale cu numerele 7219/30.08.2023 și 7251/31.08.2023 care au fost înregistrate la Garda forestiera Focșani se stipulează că, imediat ce factorul vătămător ce a dus la aceasta pagubă este numai seceta.

Răsturnare de situație în urma anchetei DNA Galați

În urma anchetelor repetate DNA Galați a dat soluție de clasare pentru șase dintre silvicultorii bănuiți de implicare în fraudarea fondurilor europene, pe motiv că "fapta nu există". Inclusiv pentru ing. Virgil Ivan șeful OS Vidra. Au rămas în cauză ing. Gabriel Păun responsabil cu implementarea proiectului deoarece "nu a cerut și verificat certificatele de proveniență a puieților de foioase în punctul

Magura Odobești, u.p. (unități de producție, parcele forestiere în limbaj tehnic forestier) I Bolotești, u.a.130C, 131A, 132B, 132C, 132D, 133C, 133D si U.a. 176B, din U.P. II CHILIMETEA, cu toate că avea în fișa postului această obligație", se arată în referatul de la DNA Galați.

Un alt responsabil pentru fraudarea fondurilor conform anchetatorilor, este Mihai Mohorea administrator al S.C. ALMA GROUP RESEARCH SRL, agent economic responsabil cu constituirea plantației. În concluzie ing. Virgil Ivan șef al OS Vidra este nevinovat împreună cu alți cinci bănuiți și anchetați timp de un an de zile, fiind exonerați de organele judiciare de orice vină.

Marian Gârleanu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu