Mărturie zguduitoare despre haosul dintr-un spital care primeşte bolnavi de coronavirus: Medicii se închid în cabinet şi nu ne răspund nici la telefon
Postat la: 13.03.2020 - 11:20
Cadrele medicale din Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa sunt în pragul disperării şi al revoltei pentru haosul din unitatea medicală unde sunt cantonaţi suspecţii şi bolnavii de coronavirus.
Un prim pacient confirmat a fost internat miercuri seara aici, el fiind asistent-şef la secţia Medicală 2 de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Bolnavul a luat virusul pentru că şi-a însoţit fiica la un concurs de dans la Piatra Neamţ, unde au participat şi copiii din Italia.
Cum copiii sunt doar purtători de virus, bărbatul a fost cel afectat. Revenit în Constanţa s-a simţit rău, dar medicii de la Infecţioase l-au suspectat de viroză.
Nefiind plecat peste hotare, specialiştii nu s-au gândit că el putea să fi venit în contact cu alţi purtători, în ţară.
Aşa că l-au trimis de colo-colo, de la Infecţioase la Urgenţa Spitalului Judeţean, pentru a face întâi o radiografie, apoi un tomograf, deşi bolnavul trebuia ţinut pe loc şi investigat medical - dar reorganizarea spitalicească haotică din sistemul medical a făcut ca aceste analize, şi multe alte tratamente banale, cum ar fi administrarea de vaccin antitetanos, să se facă doar la Urgenţa Spitalului Judeţean.
Abia când i-au văzut rezultatele de sânge şi-au dat seama că omul are coronavirus. Trecuseră 3 zile de la prezentarea lui la spital (în 9 martie) - timp în care bolnavul a mers prin comunitate, în cabinete medicale, laboratoare, săli de aşteptare, acasă şi pe stradă.
Ce s-a întâmplat cu el mai departe, aflăm de la un cadru medical de la Spitalul de Infecţioase, care consideră situaţia disperată şi extrem de periculoasă:
„Nu ni s-a făcut nici până la ora actuală un instructaj şi nu s-a anunţat care este circuitul suspecţilor de coronavirus. Avem trei containere în curtea spitalului, pe terenul viran, nu ştim nici până acum ce rol au şi de ce au mai fost aduse, când puteau fi folosite pentru situaţii de urgenţă. În schimb au adus oameni de la Polaris, ce n-am văzut niciodată de când sunt aici, şi au curăţat curtea. Probabil veneau ceva oficialităţi şi trebuia covorul roşu peste mizerie pus. Apoi au apărut echipaje de la Jandarmerie. Pe cine să păzească, de ce, de cine... naiba ştie!
Dar aţi văzut vreun cort de triaj epidemiologic în curte, aşa cum s-a promis de câteva zile? Nu avem nici măcar destule materiale sanitare de protecţie, măşti, dezinfectant, nu ni se dă echipamentul necesar!
Nimeni nu ne spune nimic, este o secretomanie şi se ascund toţi de noi. Tocmai de noi, cei care trebuie să avem contact direct cu pacienţii, cei care trebuie să fim protejaţi ca la carte. Din <proaste> şi <incapabile> nu suntem scoase, în schimb. Este o hăituială continuă, oamenii pleacă din cauza conducerii şi a favoritismelor.
Am ajuns ca laboratorul nostru să funcţioneze doar până la ora 14. Vă daţi seama, într-un spital de Infecţioase??? Asistentele cu experienţă de acolo n-au mai stat să suporte jigniri şi umilinţe. Nu ni se dau zilele de concediu, ni se taie sporuri, pe motivul „c-aşa vreau eu". Şi astfel de oameni sunt ţinuţi în braţe de autorităţi, de primărie, de consiliu judeţean.
A venit cineva la noi în perioada asta? Vreun şef din afară? Nimeni n-a călcat pe aici, dau ordine doar din birouri, de pe scaun. Medicii de aici se închid în cabinet şi nu ne răspund nici la telefon, vrem să-i întrebăm ce s-a mai decis în şedinţele lor, ce veşti au pentru noi. Nimic!
Cu primul pacient ştiţi cum a fost?
Suspecţii trebuia băgaţi prin spate, pe la morgă, apoi ţinuţi într-un salon de la ATI până ieşeau rezultatele. Deşi bolnavii de coronavirus trebuia puşi în două saloane de la Anestezie Terapie Intensivă, el a fost pus pe secţie. Avem noi un salon special, o rezervă de pe Secţia Contagioase Adulţi. Fiind cadru medical a fost pus acolo. Au fost evacuaţi toţi pacienţii, secţia a fost sigilată.
Dar până la confirmarea cazului, cadrele medicale care au venit în contact cu el l-au consultat şi l-au tratat fără echipament de protecţie cuvenit. Acum sunt în carantină. Plângeau fetele de spaimă, cum să le trimiţi aşa, cu mâinile goale, spre boală sigură? Că ăsta a fost diagnosticul iniţial dat de medic - viroză. Dar cât a umblat el apoi, printre spitale, pe la laboratoare... prăpăd!
Acum, asistenta care a intrat la el, după confirmarea cazului, a îmbrăcat un costum de protecţie. Întrebarea este: ce face cu el după? Că echipamentul este de unică folosinţă. Îl ţine îmbrăcat toată ziua, ca la chinezi, sau îl dă jos şi-l lasă acolo? Dacă îl manevrezi cu vreo mişcare greşită, dacă se întâmplă ceva pe traseu? Apoi intră următoarea asistentă, şi tot aşa. Asistentele se duc apoi la pacienţii obişnuiţi. Este normal?
Am stat ore în şir aşteptând să aflăm ce facem, cele din tura de noapte - plecăm acasă, rămânem în spital. Era ora 10 şi nu se terminase raportul de gardă, să ne spună şi nouă ceva. Apoi tura de zi, la fel, a stat să primească indicaţii cum să procedeze cu el - nu ni s-a spus nimic.
Este o mizerie revoltătoare în spital. Şi umană, nu doar profesională sau materială. Medicii vechi se dezumanizează, cei tineri sunt praf, jale, zero! O să fie vai de noi! Eu nu am curaj, sincer, să mă duc să mă operez la Judeţean. Ce aşteaptă, să murim pe capete?
Nu au făcut niciun plan pentru coronavirus. Şi se ştia de atâta timp că vine peste noi. Nu au luat nicio măsură, nimic! Criminal!"
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu