Masonii au angajat o firmă de lobby pentru "promovarea integrării României în energii regenerabile" și intrarea in Schengen

Postat la: 14.04.2024 - 13:58

Marea Lojă Națională din România (MLNR), cea mai veche organizație masonică locală de după Revoluția din decembrie 1989, înființată în 1993 și având din 2004 statut de utilitate publică, a angajat cea mai mare firmă de lobby din Statele Unite pentru a-i furniza ″servicii de relații guvernamentale″ și ″consiliere strategică″.

″Brownstein va oferi asistență Marii Loje Naționale din România la promovarea integrării României în energii regenerabile. Brownstein va oferi de asemenea asistență la promovarea integrării României în zona de liberă circulație a Europei″, scrie în contract, conform profit.ro.

Potrivit sursei citate, onorariul plătit de MLNR este de 50.000 de dolari pe lună, la care se adaugă rambursarea diverselor posibile costuri ale firmei de lobby cu prestarea serviciilor prevăzute de contract (transport, cazare, protocol, elaborare de documente etc).

Onorariul este identic cu cel plătit timp de 4 luni anul trecut de Ambasada României în Statele Unite uneia dintre cele mai mari case de avocatură din lume, firma americană Arnold & Porter Kaye Scholer LLP, pentru sprijin în ″implementarea agendei″ misiunii diplomatice românești la Washington, inclusiv prin ″activități politice, care ar putea include, însă fără a se limita la, stabilirea de contacte cu oficiali ai Guvernului SUA″.

Contactată pentru detalii și comentarii, MLNR a transmis doar că proiectul ″se înscrie într-o zonă critică pentru asigurarea dezvoltării României″.

″Vă transmitem aprecierile noastre pentru interesul manifestat față de proiectul nostru, mai ales în contextul în care acesta se înscrie într-o zonă critică pentru asigurarea dezvoltării României! Cu toate că proiectul a fost inițiat cu puțin timp în urmă, vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate de a vă informa cu celeritate asupra tuturor evoluțiilor înregistrate, pe toată perioada derulării acestuia″, au declarat reprezentanții Marii Loje Naționale din România.

Contractul a fost semnat din parea masonilor de președintele Asociației MLNR, totodată Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România, preotul ortodox și omul de afaceri Cătălin Tohăneanu, fost acționar la postul de radio Uniplus în anii '90. Acesta a fost până anul trecut Mare Secretar al MLNR.

Tohăneanu este asociat-fondator, cu 50% din capital, precum și fost administrator, la Top Birotica SRL, companie înființată în anul 2000 și care a fost mulți ani unul dintre cei mai importanți distribuitori de produse de birotică și papetărie din România, ajungând cu rulajul și la 20 milioane lei pe an. Firma a intrat în faliment în noiembrie 2016, din cauza unui proiect imobiliar din Bulevardul Ghencea început în 2008 și neterminat, constând într-un bloc de 10 etaje, din care au fost edificate doar 2, și pe care lichidatorul judiciar al Top Birotica încearcă și acum să îl vândă.

Vicepreședintele organizației este Mircea Gheordunescu, fost adjunct al directorului Serviciului Român de Informații (1997-2001), ex- președinte al Agenției Naționale de Control al Exporturilor Strategice și al Interzicerii Armelor Chimice și diplomat.

Brownstein Hyatt Farber Schreck LLP este cea mai mare casă de lobby din Statele Unite, înregistrând anul trecut venituri de peste 62 milioane dolari din această sursă. Recent, firma a fost angajată de Arabia Saudită pentru promovarea pe lângă administrația federală americană a megaproiectului orașului futurist construit de la zero NEOM, cu onorariu de 40.000 de dolari pe lună.

De contractul cu masonii români se ocupă direct șefa diviziei de servicii internaționale a firmei, Samantha Carl-Yoder, fost diplomat la Departamentul de Stat de la Washington, în cadrul căruia a ocupat și funcția de director de staff la Biroul de Resurse Energetice, structura care implementează politica energetică internațională a SUA.

Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor, Asociația Marea Lojă Națională din România a terminat anul 2022 cu active totale de aproape 61 milioane lei, din care active corporale de 54,6 milioane lei. MLNR a înregistrat venituri de 15,3 milioane lei, exclusiv din surse private, cheltuieli de 6,7 milioane lei și excedent de 8,6 milioane lei, cu un efectiv de personal de 14 persoane. În același an 2022, MLNR a contractat de la banca de stat CEC Bank un credit în valoare de 5,2 milioane euro.

În urmă cu peste 10 ani, în decembrie 2013, Guvernul Ponta a dat în folosință gratuită către MLNR, pe 49 de ani, un teren de 2.500 mp al RA-APPS de pe Bulevardul Expoziției din Capitală, evaluat la peste 2 milioane lei, ″în vederea edificării unei construcții de interes public″. După 5 ani, în 2018, pe amplasament au început lucrările de construire a unui nou sediu al Marii Loje Naționale din România, investiție privată a Asociației estimată la 8,5 milioane euro, care ar fi trebuit să fie gata în 2021, dar nu a fost finalizată nici în momentul de față.

În vara anului trecut, MLNR și-a înființat o firmă, Social Property Management SRL, cu obiect principal de activitate ″Închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate″ și capital de pornire de 10.000 lei, potrivit termene.ro. Asociația mai controlează încă 2 companii, una de comerț - Acacia Activ SRL, cu rulaj de 1,1 milioane lei și profit net de circa 30.000 lei în 2022, precum și Editura MLNR SRL, cu cifră de afaceri de 101.600 lei și profit net de 14.588 lei în același an.

MLNR a primit statut de utilitate publică în 2004, prin hotărâre a Guvernului Adrian Năstase, printre argumente numărându-se acela că ″membrii Asociației au depus eforturi considerabile, atât prin acțiuni personale, cât și prin acțiunile organizate de la înființare și până în prezent, pentru a readuce țara noastră în marea familie europeană″ și că ″membrii Asociației promovează o necondiționată loialitate față de România și interesele sale naționale și față de idealurile de pace, toleranță și fraternitate universală″, activitatea Asociației fiind ″de interes general″.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu