Misterul "Oamenilor în albastru" din atacurile de la mall-ul din Moscova. Noi date explozive despre posibila implicare a FSB în atacurile teroriste
Postat la: 27.03.2024 - 09:54
Continuă seria întrebărilor fără răspuns în urma atacului terorist din Rusia! Iar ipoteza că FSB se află în spatele atacului se răspândește tot mai mult în Rusia, cel puțin pe rețelele de socializare, asta pentru că oficial autoritățile arată cu degetul spre SUA, Marea Britanie sau Ucraina.
Agenția de știri NEXTA susține că a identificat „agenți ai serviciilor secrete rusești în sala Crocus". În urma analizelor din datele publice (filmări, poze și relatări), jurnaliștii au pus cap la cap o posibilă pistă:
„În articolul nostru anteriro, am povestit despre ciudateniile surprinse într-unul dintre videoclipuri cu câteva minute înainte de începerea filmărilor în sala de concert. Am arătat câțiva bărbați îmbrăcați similar, în pulovere albastre și blugi, care se uitau mai întâi unul la altul cu suspiciune, apoi au început să îndemne mulțimea să 'închidă ușile', ceea ce a dus la o pierdere uriașă de vieți omenești.
Redacția noastră a presupus că aceștia ar putea fi ofițeri FSB, din cauza reputației lor departe de a fi curați în ceea ce privește atacurile teroriste din Rusia. Continuând să studiem informațiile open source, am încercat să identificăm 'bărbații în albastru' care ne-au trezit suspiciunile. Din cauza calității slabe a videoclipului, este dificil să compari fețele acestor bărbați cu baza de date deschisă. Dar tot am reușit să găsim un presupus 'ofițer FSB'.
La un moment dat, unul dintre 'bărbați în albastru' poate fi văzut coborând din rândul de sus în loc să părăsească sala ca toți ceilalți. Apoi el, susține apelurile ca ușile să fie închise. Fața lui este clar vizibilă, așa că am reușit să găsim o fotografie a unei persoane foarte asemănătoare în surse deschise", arată Nexta.
„Această fotografie a fost postată pe site-ul instituției bugetare municipale 'Centrul sportiv Sosensky'. Fotografia arată un bărbat care primește un premiu pentru locul trei într-o competiție de lupte. Compoziția și trăsăturile generale ale feței sunt destul de asemănătoare cu unul dintre 'bărbații în albastru' din sala de concert din Crocus.
În această etapă am întâlnit o altă 'coincidență neașteptată'. În așezarea Sosenskoye din Moscova, unde se află acest centru sportiv, se află sediul Serviciului de Informații Externe al Rusiei. Cu toate acestea, povestea despre 'bărbații în albastru' nu s-a încheiat cu un singur videoclip. În filmările cu arestarea unuia dintre terorişti am fost atenţi şi la hainele 'civile' ale oamenilor legii.
După cum puteți vedea, este și albastru. Presupunem că în special în cazul atacului terorist din Crocus, 'oamenii legii sub acoperire' au folosit aceste culori populare pentru a nu ieși în evidență din mulțime și, în același timp, pentru a avea un marker de tip 'prieten' sau 'dușman' ", arată publicația.
„Mai mult, dacă analizăm filmările din videoclipul din interiorul sălii, putem observa un alt 'om în albastru' care stă în spatele autorului videoclipului. Fața acestui presupus ofițer FSB poate fi comparată cu filmarea reținerii unuia dintre teroriști. Fața lui este ascunsă de o mască, dar trăsăturile sale, forma capului, poziția ochilor indică faptul că este aceeași persoană", indică Nexta.
„A doua zi după atacul terorist, propagandiştii ruşi au publicat un interviu video cu presupusul act eroic al unuia dintre participanţii la concert care 'a reuşit să-l doboare pe terorist cu mâinile goale şi să salveze zeci de oameni'. Este de remarcat faptul că în videoclip 'eroul' stă cu spatele la cameră pentru a-și ascunde fața și din nou printr-o 'coincidență uimitoare' poartă un hanorac albastru.
De asemenea, se vede că 'eroul' nostru dă interviuri purtând o pălărie asemănătoare cu cea pe care o vedem la serviciile speciale în timpul arestării teroriștilor.
Pentru a rezuma, nu putem spune cu încredere sută la sută că acești oameni sunt reprezentanți ai serviciilor speciale, dar nici nu putem ignora toate ciudateniile și inconsecvențele acestei tragedii, dintre care una este însăși apariția acestor oameni în timpul atacul terorist. Oamenii care au fost nevoiți să se confrunte cu agenți ai serviciilor speciale îmbrăcați în civil îi pot identifica după comportament, stilul vestimentar și gesticulație. 'Bărbații în albastru' arată ca agenți de servicii speciale, care nici măcar nu încearcă să se deghizeze", au concluzionat jurnaliștii.
Atacul terorist de la mallul Crocus de lângă Moscova a fost pregătit de islamiști radicali, iar serviciile speciale „ale Ucrainei au contribuit, de asemenea, la toate", a declarat șeful FSB, Alexander Bortnikov. Pe lângă Ucraina, Moscova mai acuză serviciile din SUA sau Marea Britanie.
"În termeni generali, credem că sunt implicați în acest lucru", a declarat marți Bortnikov reporterilor, relatează Interfax. El a adăugat: "Acum pot spune doar că am primit informații preliminare care indică părtinirea celeilalte părți în pregătirea acestei acțiuni", a fost răspunsul lui Bortnikov, la întrebarea despre implicarea Kievului în atacul terorist.
"Credem că acțiunea a fost pregătită chiar de islamiștii radicali, așa că, desigur, serviciile speciale occidentale au contribuit, iar serviciile speciale ale Ucrainei sunt direct legate de acest lucru", a spus Bortnikov.
Un al optulea suspect în atentatul de la sala de concerte Crocus City Hall, la Moscova, soldat cu 139 de morţi, a fost plasat marţi în detenţie provizorie de către un tribunal din capitala rusă, anunţă pe Telegram serviciul de presă al acestuia, după ce presupuşii atacatori au fost arestaţi sâmbătă, iar FSB anunţă că un rus proucrainean a fost ucis de bomba sa la momentul arestării.
"Un tribunal de la Moscova a plasat în stare de arest alt participant la atentatul teroris de la Crocus City Hall", anunţă autorităţile judiciare, fără să spună de ce anume îl acuză pe acest bărbat. Potrivit autorităţilor, acest al optulea suspect este orginar din Kîrgîzstan, o ţară din Asia centrală, vecină cu Tadjikistanul.
Potrivit agenţiei ruse de presă Interfax, acest bărbat este în vârstă de 31 de ani şi deţine cetăţenia rusă. La o audiere, el a declarat că nu-i cunoaşte pe inculpaţii acuzaţi de planificarea atentatului şi că nu era la curent cu planurle acestora. Suspectul a declarat că avea "nevoie de un chiriaş", pentru că închiria un apartament.
Doi dintre suspecţii arestaţi sâmbătă cu privire la participarea la atentat au călătorit între Rusia şi Turcia, de unde au plecat împreună cu un avion la 2 martie şi s-au întors în Rusia, a declarat AFP o sursă turcă în domeniul securităţii. "Cei doi indivizi erau liberi să se deplaseze nestingheriţi între Rusia şi Turcia, în absenţa unui mandat de arestare pe numele lor", declară sub protecţia anonimatului acest oficial. El nu precizează naţionalitatea celor doi bărbaţi.
Autorităţile turce au stabilit că este vorba despre Shamsidin Fariduni, care a intrat în Turcia la 20 februarie şi care a plecat înapoi în Rusia la 2 martie de pe aeroportul din Istanbul, după un sejur la un hotel din megalopolis, în arondismentul Fatih, potrivit sursei citate.
Această sursă precizează că acest bărbat a plecat de la hotel la 27 februarie şi a postat un mesaj "de opt ori pe reţele de socializare, la 23 februarie, din cartierul Aksaray, în arondismentul Fatih.
Celălalt supect, potrivit acestui oficial turc, este Saidakram Rajabalizoda, care a sosit la Istanbul la 5 ianuarie. El s-a cazat la un hotel în Fatih, de unde a plecat la 21 ianuarie. "El a plecat apoi la Moscova la 2 martie cu acelaşi zbor ca Shamsidin Fariduni", declară această sursă din domeniul securităţii. "Noi estimăm că aceşti doi indivizi s-au radicalizat în Rusia, dat fiind sejurul lor scurt în Turcia", subliniază el.
Potrivit unui ultim bilanţ, atentatul de la sala de concerte Crocus, la periferia Moscovei, revendicat de SI, s-a soldat cu 139 de morţi şi 182 de răniţi. Autorităţile turce au arestat 147 de persoane pe care le suspectează că fac parte din SI, a anunţat miercuri ministrul turc de Interne Ali Yerlikaya.
Aceşti suspecţi au fost arestaţi în 30 dintre cele 81 de provincii turce, precizează într-un mesaj postat pe X ministrul. Alte 40 de persoane suspectate că fac parte din SI au fost arestate duminică, în opt provincii tuce, potrivit autorităţilor. Această operaţine vastă intervine la doar câteva zile de la atengtatul de la Moscova.
Un afiș pretins al Statului Islamic (IS) circulă pe rețelele de socializare, care amenință cu atacuri asupra Rusiei, la câteva zile după ce gruparea islamistă și-a revendicat responsabilitatea pentru asaltarea unui centru de concerte din Moscova.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu