Noi cercetări: Boosterele vaccinurilor COVID cauzează mult mai multe daune inimii decât se credea până acum
Postat la: 04.08.2023 - 21:08
Se știe de mult timp că "vaccinurile" împotriva coronavirusului Wuhan (COVID-19) sunt distructive pentru țesutul cardiac, dar ce se întâmplă cu rapelurile? Noile cercetări sugerează că administrarea vaccinului de rapel accelerează și mai mult daunele asupra inimii.
Cercetătorii din Elveția au descoperit că, în rândul lucrătorilor din spitale care au fost injectați cu seria primară și cu rapelurile ulterioare, cazurile de miocardită și alte evenimente cardiovasculare asociate au fost mult mai mari decât cele declarate de autoritățile sanitare.
Publicată în European Journal of Heart Failure, lucrarea explică faptul că rapelul mRNA-1273 de la Moderna a dăunat unuia din 35 de beneficiari din lotul de evaluare, "o incidență mai mare decât cea estimată în meta-analizele de cazuri spitalizate cu miocardită (incidență estimată la 0,0035%) după a doua vaccinare".
Prin comparație, leziunile miocardice în rândul populației generale afectează doar aproximativ unu la sută din populație. În grupul Moderna "potențat", acesta este aproape triplu, de 2,8 la sută.
În timp ce evenimentele adverse în rândul celor afectați au durat doar aproximativ 30 de zile, jumătate dintre pacienți au prezentat în continuare niveluri neobișnuit de ridicate de troponină T cardiacă cu sensibilitate ridicată, care este un indicator al leziunilor cardiace subclinice.
Există foarte puține cercetări care să analizeze impactul pe termen lung al acestor injecții și al altor injecții COVID, iar concluziile acestei lucrări nu fac excepție. Au fost evaluate în principal leziunile cardiace imediate, deși știm că nu există un nivel "sigur" de miocardită, chiar dacă este "ușoară".
"Conform cunoștințelor actuale, mușchiul cardiac nu se poate regenera sau, în cel mai bun caz, doar într-un grad foarte limitat", a comentat Christian Muller, profesor la Spitalul Universitar din Basel și unul dintre cercetătorii principali ai studiului. "Așadar, este posibil ca vaccinările de rapel repetate în fiecare an să provoace leziuni moderate ale celulelor musculare cardiace."
În termen de 30 de zile de la primirea rapelului cu Moderna, niciunul dintre pacienții evaluați nu a suferit ceea ce este descris ca fiind un eveniment cardiac advers major, inclusiv ceva de genul insuficienței cardiace. Nici unul nu a avut modificări ale electrocardiogramei.
Cei cu niveluri ridicate au fost, totuși, sfătuiți să evite exercițiile fizice intense, care ar putea cauza probleme cardiace mai grave, adică toți acei jucători de baschet și fotbal care cad brusc pe teren fără un motiv aparent.
Poate că acesta este motivul pentru care sportivii par să sufere mult mai multe evenimente cardiace decât populația generală: pentru că ei se angajează în activități intense pe care restul populației, sincer, nu le face, deoarece mulți oameni stau toată ziua în casă la calculatoare și telefoane.
Este important de menționat în ceea ce privește studiul că nu au fost efectuate teste imagistice asupra participanților pentru a le examina inimile, în ciuda faptului că imagistica este recomandată de mulți cardiologi în cazurile în care se suspectează că ar putea fi vorba de miocardită indusă de vaccin.
Potrivit doctorului Andrew Bostom, un expert în cardiologie din SUA care nu a fost implicat în studiu, este posibil ca astfel de imagistică să fi dezvăluit prezența unei inflamații cardiace, care ar putea cauza cicatrici sau bătăi neregulate ale inimii.
Dr. Anish Koka, un cardiolog american, a comentat, de asemenea, că rezultatele sunt "super utile pentru a vedea cât de "cardioactiv" este stimulentul", deși Koka a subliniat că este dificil de spus cu siguranță cât de semnificative sunt nivelurile ridicate de troponină, mai ales că nu s-a făcut o comparație cu nivelurile inițiale.
"Nu există cu adevărat nimic îngrijorător din punct de vedere clinic la 30 de zile de raportat", a spus el pe Twitter.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu