Nu mai vrea nimeni să lucreze la DNA Ploiești: Un singur candidat pe șase locuri, la concursul organizat de CSM

Postat la: 10.09.2021 - 08:06

La cinci ani de la izbucnirea celui mai mare scandal din justiția română, structura de elită a DNA este ocolită de procurori. Magistrații cu experiență și cu o bună reputație profesională nu vor să se complice pe final de carieră cu lupta anticorupție de la Ploiești.

Sunt șase posturi de procurori (funcții de execuție) scoase la concurs, dar doar o singură persoană a intrat în competiție. DNA Ploiești este structura cu cele mai multe posturi libere de procurori din țară și funcționează "pe avarii" de la momentul scandalului Sebastian Ghiță-Mircea Cosma vs Mircea Negulescu "Portocală" soldat cu excluderea din magistratură a magistratului și cu demisia procurorului șef, Lucian Onea.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a demarat concursurile pentru ocuparea posturilor vacante în structurile DNA din București și din țară. Sunt 42 de posturi de procurori anticorupție, funcții de execuție, puse la bătaie de CSM, cele mai multe la Ploiești.

Potrivit anunțului publicat pe site-ul instituției sunt 17 posturi vacante la structura centrală a DNA, dintre care 8 posturi sunt în cadrul secțiilor care efectuează urmărirea penală, 7 posturi în cadrul Secției judiciare penale și alte 2 posturi în cadrul Serviciului care investighează cauze de corupție săvârșite de militari.

La structurile teritoriale din țară sunt 3 posturi de procurori vacante la Alba Iulia, 1 la Brașov, 2 la Cluj, 1 la Constanța, 1 la Craiova, 3 la Iași, 4 la Pitești, 6 la Ploiești, 1 post la Suceava și 3 posturi la Târgu Mureș.

Pentru a lucra în DNA este nevoie de cel puțin zece ani de experiență în funcția de procuror sau de judecător, iar candidatul nu trebuie să fi fost sancționat disciplinar.

Potrivit CSM s-au înscris 22 de procurori care își doresc să lucreze la DNA, cei mai mulți în București și Cluj. Pe cele șase locuri disponibile la DNA Ploiești concurează doar o singură persoană, Cristina Lefter, în prezent procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

Miercuri, 8 septembrie, s-a încheiat evaluarea lucrărilor depuse de către candidați (cinci rechizitorii), iar în perioada 15-21 septembrie are loc proba interviului. Pe 21 septembrie sunt afișate rezultatele finale pentru cei 22 de procurori înscriși în concurs.

Structura Teritorială Ploiești a DNA a fost decapitată începând cu martie 2017, odată cu scandalul provocat de Sebastian Ghiță, dar și de familia fostului baron de Prahova, Mircea Cosma. Aceștia au adus acuzații grave la adresa procurorilor pe care i-au acuzat de abuzuri în timpul urmării penale și inclusiv de falsificare de probe.

Scandalul DNA Ploiești s-a finalizat cu excluderea din magistratură a procurorului Mircea Negulescu, demisia procurorului șef Lucian Onea într-o primă fază, pentru ca ulterior și restul procurorilor să se retragă la pensie sau la alte structuri de parchet.

Ulterior, toată această situație creată la Ploiești a avut consecințe fără precedent în justiție, printre care și înființarea unei secții speciale care să ancheteze exclusiv infracțiunile comise de magistrați (SIIJ), rejudecarea unor dosare de mare corupție care primiseră deja sentințe pe fond, dar și revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.

Cauzele cele mai importante aflate încă în faza de urmărire penală la Ploiești și care vizau familia Cosma și pe Sebastian Ghiță au fost preluate la structura centrală a DNA. O parte dintre aceste dosare se aflau în lucru pe masa procurorilor anticorupție din Prahova încă din 2013 și 2014 și nici acum nu au fost finalizate.

Faptul că DNA Ploiești a stat în atenția presei începând cu 2017 a îndepărtat procurorii cu experiență să se lege de numele acestei instituții. Cât timp a fost considerată structură de elită, la Ploiești au venit nume grele ale lumii politice și de afaceri din România și au făcut denunțuri. Surse judiciare au precizat că în arhiva DNA Ploiești se află informații care ar da de lucru unei întregi generații de procurori.

Este suficient să amintim doar despre desele vizite la DNA Ploiești ale Alinei Petre, fosta noră a lui Virgil Măgureanu. La acea vreme (2016) Alina Petre spunea că a făcut o serie de denunțuri, pe lista sa aflându-se nume importante din politica autohtonă, printre acestea aflându-se Crin Antonescu, Alina Vălean, Sorin Oprescu, Elan Schwartzenberg, Carmen Dan, Andrei Chimilan, dar și fostul său socru.
Persoanele cu notorietate și influență care ar trebui audiate, teama de scandaluri, de reclamații la inspecția judiciară, expunerea publică și posibile consecințe grave în caz de scandal mediatic îndepărtează procurorii de secția DNA de la Ploiești.

În prezent, aici lucrează doi procurori, un șef și un subaltern.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu