ONU propune ID-uri digitale de la bănci și conturi de bani mobili - un alt atac la adresa libertății și a vieții private! VIDEO

Postat la: 24.06.2023 - 10:41

În cadrul unei inițiative conduse de Forumul Economic Mondial (FEM), anumite facțiuni din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) pledează pentru adoptarea de ID-uri digitale care să fie legate de conturile bancare, o propunere care a fost criticată ca fiind un atac "înfricoșător" la adresa libertății și a vieții private.

Aceste propuneri au apărut în cadrul a trei note politice care fac parte din viziunea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, numită "Agenda noastră comună", care urmărește o mai mare cooperare globală în timpul mandatului său la conducerea ONU. Viziunea lui Guterres pentru viitor va fi discutată și, eventual, aprobată în cadrul "Summitului pentru viitor" condus de ONU, programat pentru septembrie 2024.

Susținătorii acestor propuneri susțin că ID-urile digitale legate de conturi bancare sau de bani mobili pot îmbunătăți furnizarea de acoperire a protecției sociale și pot ajunge mai bine la beneficiarii eligibili. De asemenea, aceștia remarcă faptul că tehnologiile digitale pot contribui la reducerea scurgerilor, a erorilor și a costurilor de proiectare a programelor de protecție socială.

Cu toate acestea, criticii nu cred în explicațiile lor. Ei știu că este o încercare de a controla populația. (Legat de acest subiect: Semnul fiarei? ONU lansează portofelul și pașaportul cu identitate digitală biometrică). Într-o lume în care digitalizarea a devenit din ce în ce mai proeminentă, aproape un miliard de oameni nu au nicio dovadă oficială de identitate, ceea ce îi lasă în imposibilitatea de a accesa servicii publice și private vitale.

Viitorul sistem financiar global propus de ONU este menit să se alinieze la Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Acesta ar urma să fie guvernat de un "organism de vârf" care urmează să fie înființat. Printre actorii-cheie ai acestui sistem s-ar număra Secretarul General al ONU, blocul Grupului celor 20, Consiliul Economic și Social al ONU și șefii instituțiilor financiare internaționale.

Identitatea digitală cuprinde atât artefactele fizice și digitale asociate unei persoane, cât și procesul de asigurare a credibilității și încrederii. Există diverse forme de identitate digitală, de la acte de identitate funcționale, cum ar fi permisele de conducere, la acte de identitate fundamentale, cum ar fi pașapoartele sau cărțile naționale de identitate, care oferă dovezi de identitate și permit accesul la servicii.

Similar abordării WEF, ONU își propune să reglementeze viitorul digital global și subliniază importanța cooperării internaționale și a multiplelor părți interesate în definirea principiilor, obiectivelor și acțiunilor care guvernează acest viitor. Acestea aspiră să creeze un mediu digital deschis, liber, sigur și centrat pe om. Cu toate acestea, criticii consideră că un astfel de viitor digital, așa cum este preconizat de grupuri formale și informale precum ONU și WEF, ar putea să nu fie atât de deschis, liber sau centrat pe om pe cât se pretinde.

Criticii susțin că centralizarea și reglementarea din ce în ce mai mare a sistemelor digitale ar putea încălca viața privată, libertățile civile și autonomia individuală. Aceștia avertizează că orice impact negativ al acestui sistem nu ar fi distribuit în mod egal, ci ar putea afecta în mod disproporționat societatea civilă sau grupuri specifice excluse de la beneficiile sociale.

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu