Operațiunea secretă a Ucrainei contra Rusiei: Amestecul lui Elon Musk, care l-a protejat pe Putin

Postat la: 04.01.2024 - 09:05

Războiul provocat de Moscova în urmă cu peste 22 de luni continuă să fie sângeros după ultimele atacuri cu rachete ale Rusiei asupra Kievului. Însă el se dispută și departe de ochii lumii, iar un militar ucrainean dezvăluie o operațiune secretă ce trebuia să lovească fregata rusă Amiral Makarov din portul Sevastopol din Crimeea. Toată lumea urmărea acțiunea Kievului, dar "Elon Musk a dezactivat rețeaua sa Starlink" și nu a dat verde misiunii, protejându-l pe Putin.

Atacul dejucat a devenit cunoscut public, când The Washington Post a publicat un fragment din biografia lui Musk care descrie detaliile. Conform extrasului, Musk i-a instruit pe inginerii de la Starlink să întrerupă serviciul pe o rază de 100 de kilometri de Crimeea de îndată ce a aflat că un atac este în curs de desfășurare. Miliardarul se temea că ar putea avea loc un "mini Pearl Harbor" și ar duce la un război nuclear, potrivit Business Insider.

Un pilot de dronă ucrainean a descris că a făcut parte din misiunea secretă care a fost distrusă când Elon Musk a tăiat accesul la rețeaua de internet Starlink. Soldatul a declarat pentru presa că el și unitatea sa plănuiau să atace o fregata rusă, Amiralul Makarov, folosind drone marine care trebuiau să explodeze în septembrie 2022.

Nava se afla în apropierea orașului-port Sevastopol din Crimeea ocupată. Dar pe măsură ce s-au apropiat - la aproximativ 70 de km sau 43 de mile - legătura lor cu dronele a fost întreruptă, a spus soldatul. "Toată lumea era concentrată, pentru că urma să-l atacăm. Și apoi comunicarea noastră a fost întreruptă", a spus el pentru presa din țara sa. El a adăugat: „Elon Musk a dezactivat Starlink, rețeaua de internet pe care o folosim pentru a controla dronele".

Presa a spus că Mykhailo Fedorov, ministrul ucrainean al transformării digitale, urmărea operațiunea de la distanță și a încercat să-l convingă pe Elon Musk să restabilească accesul. Musk „nu ne-a ascultat", a declarat pentru presa o persoană anonimă care era cu Fedorov. Drept urmare, atacul asupra navei Amiralului Makarov a eșuat. La câteva ore după ce fragmentul a fost publicat, Musk și-a apărat acțiunile într-o postare pe X, spunând că, pentru a permite accesul Starlink, ar fi expus operatorul său SpaceX, care ar fi fost „complice la un act major de război și escaladarea conflictului".

Țările care au ajutat războiul din Ucraina s-au opus livrării de diverse tipuri de arme pentru Kiev, care l-ar putea împinge pe președintele rus Vladimir Putin să desfășoare arme nucleare. Până acum, nu a făcut-o, în ciuda faptului că țările occidentale au dat Ucrainei arme din ce în ce mai puternice. De când Musk a întrerupt atacul din 2022, Ucraina a efectuat lovituri similare asupra navelor de război ale Rusiei în Crimeea, chiar și fără ajutorul Starlink.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu