Operațiunea "Soldații de ceramică ai lui Putin". Afacerea ultra secretă care schimbă total datele războiului
Postat la: 25.07.2023 - 18:13
În războiul dintre Rusia și Ucraina, China a dat semnale de apropiere de Rusia, relația dintre Vladimir Putin și Xi Jinping fiind una apropiată. Totuși, la nivel oficial, China s-a declarat în favoarea păcii și a refuzat să vândă, tot oficial, arme către Rusia. Neoficial, China a luat o decizie care indică clar faptul că s-a poziționat în tabăra Rusiei.
Jurnaliștii de la Politico au realizat o amplă investigație și au aflat faptul că Rusia importă, prin intermediul unei rețele ultra secrete de firme fantomă, echipament militar din China. Această operațiune s-ar numi "soldații de ceramică ai lui Putin", asta pentru că Rusia importă foarte multă ceramică din China, aceasta fiind utilizată pentru veste antiglonț.
Beijingul foloșește așa numita tehnologie cu "dublă utilizare", pentru zona civilă și pentru armată. Astfel, China vinde masiv echipament militar sau drone către Rusia, iar dacă Occidentul ridică semne de întrebare, Beijingul răspunde că sunt "echipamente cu dublă utilizare".
Echipamentul de protecție vândtu de China ar fi suficient pentru a dota toată armata Rusiei. De asemenea, sunt livrate drone care pot fi folosite pentru a direcționa focul de artilerie sau pentru a lansa grenade și lunete optice termice pentru a ținti inamicul pe timp de noapte.
Puterea de război a exporturilor de produse cu dublă utilizare ale Chinei către Rusia este confirmată de datele vamale. Și, în timp ce Ucraina este și ea un client al Chinei, importurile sale de majoritatea echipamentelor menționate în acest articol au scăzut brusc, după cum arată cifrele.
Rusia a importat drone din China în valoare de peste 100 de milioane de dolari până acum în acest an - de 30 de ori mai mult decât Ucraina. Iar exporturile chinezești de ceramică, o componentă utilizată la veste antiglonț, au crescut cu 69% către Rusia, ajungând la peste 225 de milioane de dolari, în timp ce au scăzut cu 61% către Ucraina, ajungând la doar 5 milioane de dolari, arată datele vamale chineze și ucrainene.
Rusia importă armament prin firme fantomă
La nivel oficial, Rusia nu cumpără armament din China. Totul se face prin "firme fantomă". Una dintre aceste firme fantomă este Silva, o companie cu sediul în îndepărtata regiune siberiană de est. Aceasta a depus declarații în luna ianuarie a acestui an, detaliind comenzi pentru 100.000 de veste antiglonț și 100.000 de căști de protecție. Producătorul? Shanghai H Win din China.
Astfel de importatori poartă adesea amprenta unor firme "de o zi", așa cum sunt cunoscute în Rusia companiile fantomă, înființate de actori care doresc să își ascundă afacerile. Ele tind să fie noi, listate la adrese rezidențiale obscure și au puțin personal sau active. Deseori, situațiile lor financiare nu raportează nivelurile de cifră de afaceri pe care le-ar implica înregistrările.
Potrivit documentelor publice, compania Silva a fost înregistrată abia în septembrie anul trecut. Ea a raportat venituri zero pentru 2022. O căutare pe Google Street View a adresei sale din Ulan-Ude îi duce pe vizitatori la un bloc de apartamente dărăpănate.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu