Primul cerc de suspecți în cazul scurgerilor de documente din SUA: Greșeala de amator care îi dă de gol
Postat la: 11.04.2023 - 12:16
Un număr surprinzător de mare de persoane ar fi putut avea acces la documentele Pentagonului care au fost scurse pe un site de social media la începutul lunii martie, dar indiciile lăsate online îi pot ajuta pe anchetatori să reducă relativ repede numărul posibililor suspecţi, au declarat luni oficiali americani citaţi de The New York Times.
O serie de întrebări esenţiale stau la baza investigaţiei: nu doar cine a luat documentele şi le-a postat online, ci şi de ce a făcut-o şi ce fel de daune ar fi putut provoca publicarea materialelor. "Nu ştim cine se află în spatele acestei acţiuni; nu ştim care este motivul", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate. "Nu ştim ce altceva ar putea fi acolo", a adăugat el.
Oficialii de la Casa Albă, Departamentul de Justiţie şi Pentagon au oferit puţine detalii despre investigaţia privind scurgerile de informaţii care par să detalieze secrete de securitate naţională. Deşi unele documente au fost falsificate, aceste modificări par să fi fost făcute ulterior. Oficialii au recunoscut că multe dintre documente sunt autentice şi că acestea au fost postate iniţial pe internet fără modificări.
Determinarea unui motiv ar putea fi dificilă, în parte pentru că materialul clasificat a evidenţiat punctele slabe atât ale armatei Ucrainei, cât şi a Rusiei, şi ar putea afecta capacitatea Americii de a colecta informaţii în viitor. Este posibil, au declarat foşti oficiali, ca motivaţia să nu fi fost în mod deschis politică, dar aceste întrebări vor primi răspuns doar pe măsură ce ancheta va continua, scrie NYT.
Documentele au apărut online luna trecută pe platforma de socializare Discord, potrivit capturilor de ecran ale postărilor. Postările sunt fotografii cu unor documente de hârtie, care au fost pliate şi apoi desfăcute, puse peste reviste şi fotografiate, fiind înconjurate şi de alte obiecte aleatorii, precum pungi cu fermoar şi lipici Gorilla Glue. Este ca şi cum acestea ar fi fost împăturite în grabă şi băgate într-un buzunar înainte de a fi scoase dintr-un loc sigur, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu acest tip de documente.
Dovezile că este vorba de o scurgere de informaţii şi nu de un hacker par puternice, scrie şi NYT. Materialele au apărut pe platforme precum Discord, Twitter, 4chan şi aplicaţia de mesagerie Telegram, dar ceea ce circulă sunt fotografii ale unor rapoarte de informaţii care au fost printate. Prin urmare, materialele par să fi fost mai întâi fotografiate şi apoi încărcate online, un fel de procedură neglijentă care sugerează că persoana care a divulgat documentele şi-a luat probabil puţine măsuri pentru a ascunde adresele IP folosite sau menţionarea datei pe fotografii, a declarat Javed Ali, un fost oficial american de rang înalt în domeniul contraterorismului care a deţinut funcţii la FBI, agenţia de informaţii a Pentagonului şi la Departamentul de Securitate Internă.
Javed Ali mai spune că materialele clasificate care au fost dezvăluite sunt conţinute electronic în sisteme informatice autonome, care nu sunt conectate la internetul mai larg. Computerele se află în zone de lucru securizate, cunoscute sub numele de SCIF - Sensitive Compartmented Information Facilities - unde nimeni nu are voie să introducă dispozitive electronice care ar putea fi folosite pentru a face fotografii sau pentru a face înregistrări video sau audio. Orice persoană implicată în astfel de operaţiuni ar fi fost autorizată la cele mai înalte niveluri, a spus el.
"În timp ce aceste protocoale ar putea ajuta la restrângerea cercului de persoane care ar fi putut avea acces, ar implica totuşi un proces de investigaţie major, în care sute sau mii de persoane vor trebui să fie intervievate", a declarat Ali.
Un oficial american de rang înalt a precizat că sute, dacă nu cumva mii de militari şi alţi oficiali guvernamentali americani au autorizaţiile de securitate necesare pentru a avea acces la documente secrete. Oficialul a precizat că Statul Major al armatei a instituit vinerea trecută proceduri pentru a limita distribuirea documentelor de informare extrem de sensibile şi pentru a restricţiona participarea la reuniunile la care erau disponibile dosare de informare conţinând copii pe hârtie ale documentelor.
Faptul că materialele de informaţii par să fi fost mai întâi fotografiate şi apoi încărcate online ar putea ajuta anchetatorii să determine, din punct de vedere criminalistic, punctele de origine ale unei astfel de activităţi prin urmărirea adreselor IP şi a marcajelor de dată/oră din fotografii, cu excepţia cazului în care s-ar fi făcut eforturi pentru a ascunde aceste urme electronice, arată Javed Ali.
Un fost oficial de rang înalt al FBI, cu o experienţă vastă în probleme de securitate naţională, a declarat luni că anchetatorii vor căuta mai întâi să identifice cercul personalului guvernamental şi al contractorilor guvernamentali care au avut acces la documente. Anchetatorii vor încerca apoi să identifice toate documentele care sunt unice pentru un grup mai mic de destinatari, ceea ce ar putea ajuta la restrângerea anchetei, a spus oficialul. După aceea, începe procesul de eliminare a pistelor.
Autorităţile se bazează însă şi pe noroc şi speră că cel care a divulgat documentele a făcut şi o greşeală şi a lăsat o amprentă electronică.
Oficialii au declarat că este prea devreme pentru a determina dacă dezvăluirea documentelor va afecta capacitatea Americii de a colecta informaţii în interiorul Rusiei. Un oficial militar american de rang înalt a declarat că, până sâmbătă seara târziu, nu existau indicii că Rusia ar fi încercat să oprească vreuna dintre scurgerile de informaţii pe care serviciile americane şi alte servicii de spionaj occidentale le-au interceptat şi le-au transmis oficialilor ucraineni pentru a-i ajuta să lovească ţinte ruseşti. Acest lucru ar sugera că Rusia, la fel ca înalţii oficiali ai Pentagonului a aflat abia recent de dezvăluiri, chiar dacă fişierele au stat pe Discord, o platformă de mesagerie socială, de la începutul lunii martie, au declarat analiştii.
Christopher Meagher, şeful pentru comunicare al Pentagonului, a refuzat să răspundă la majoritatea întrebărilor despre anchetă, invocând că investigaţiile Departamentul de Justiţie şi ale FBI sunt în desfăşurare. Pentagonul conduce o echipă inter-agenţii separată, care include Casa Albă, Departamentul de Stat şi agenţiile de informaţii, pentru a determina daunele cauzate de dezvăluiri şi pentru a evalua ce mai trebuie făcut pentru a rezolva scurgerea de informaţii. "Acest lucru include luarea de măsuri pentru a examina mai îndeaproape modul exact în care acest tip de informaţii este distribuit şi cui, dar dincolo de asta, nu voi intra în mai multe detalii", a spus luni Christopher Meagher.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu