Qatargate: Eva Kaili a recunoscut că i-a cerut tatălui să ascundă o parte din banii pe care îi avea în casă
Postat la: 20.12.2022 - 15:29
Europarlamentara Eva Kaili, arestată sub acuzaţii de luare de mită, şi-a recunoscut o parte din vină la audieri şi a spus că i-a cerut tatălui său să ascundă o parte din sumele mari pe care le-ar fi avut în casă, scrie „Le Soir", care, alături de ziarul italian „La Repubblica", a avut acces la unele documente în acest sens.
Partenerul ei, italianul Francesco Giorgi, a recunoscut deja că a făcut parte dintr-o organizaţie ce a fost folosită atât de Maroc, cât şi de Qatar pentru a interveni în afacerile europene.
Tatăl Evei Kaili a fost arestat în ziua amplei operaţiuni anticorupţie a poliţiei belgiene în timp ce încerca să ajungă la hotelul Sofitel din Bruxelles cu o geantă plină cu bani. La audieri a reieşit că tatăl, care se afla pentru câteva zile în capitala belgiană, primise indicaţii de la fiica sa să ascundă numeroasele pachete cu bani cash gheaţă aflate în posesia lor.
„Inculpata recunoaşte că l-a însărcinat pe tatăl său să ascundă banii", a scris judecătorul de instrucţie în mandatul de arestare emis la 9 decembrie împotriva eurodeputatei din Grecia. „Ea declară că ştia despre activitatea soţului ei (Francesco Giorgi, n.r.) desfăşurată cu domnul Panzeri şi că genţi cu bani au trecut prin apartamentul ei", a menţionat magistratul.
Pier Antonio Panzeri, fost eurodeputat italian arestat în aceeaşi zi la Bruxelles, este presupusul şef al acestei organizaţii care s-a infiltrat în Parlamentul European.
În timp ce poliţia îl ridica pe partenerul Evei Kaili, Francesco Giorgi - în momentul în care acesta tocmai părăsise apartamentul lor - eurodeputata s-a panicat. În afară de propriul tată, care trebuia să ascundă o parte din bani, fosta prezentatoare TV a încercat să-l avertizeze şi pe Panzeri, dar şi pe alţi doi deputaţi europeni care sunt menţionaţi şi ei în anchetă, după cum consemnează mandatul de arestare.
Numele acestor deputaţi europeni nu sunt specificate, precizează „Le Soir", care a văzut documentul.
Panzeri a fost arestat în apartamentul său din Bruxelles cu aproximativ 600.000 de euro în numerar şi a fost nevoit să recunoască parţial implicarea sa în afacerea care a zguduit Parlamentul European. Anchetatorii îl bănuiesc tot mai pregnant că se afla la conducerea reţelei şi i-a dat, potrivit interceptărilor telefonice, instrucţiuni lui Francesco Giorgi în legătură cu Eva Kaili, mai scrie „Le Soir".
„Sunt personal indignat de faptul că aţi avut acces la aceste documente", a reacţionat avocatul belgian al Evei Kaili, André Risopoulos, solicitat să comenteze aceste informaţii. „Sunt singurul care respectă regulile?" se întreabă avocatul, considerând că a vorbi de „mărturisiri parţiale" în cazul clientei sale este „o interpretare părtinitoare" ce revine redacţiei „Le Soir".
În documentul văzut de „Le Soir", judecătorul de instrucţie a mai scris că Panzeri l-ar fi denunţat pe europarlamentarul Marc Tarabella ca fiind beneficiar al „cadourilor venite din Qatar". Italianul „mărturiseşte parţial faptele" de corupţie şi ingerinţă în beneficiul Qatarului şi Marocului, adaugă judecătorul de instrucţie.
Întrebat de „Le Soir" despre despre această acuzaţie, avocatul europarlamentarului valon a declarat că Tarabella „nu a primit niciun cadou de la nimeni. Şi nu a fost influenţat pentru a-şi lua deciziile şi a adopta poziţiile sale", a precizat avocatul Maxim Töller.
Judecătorul de instrucţie a ordonat o percheziţie şi la domiciliul europarlamentarului, la 10 decembrie.
Fostă vicepreşedintă a Parlamentului European (S&D), Eva Kaili va fi adusă joi în faţa judecătorilor, după ce a făcut apel la decizia de arestare preventivă. Ea a fost arestată în data de 9 decembrie în cadrul amplei anchete de corupţie ce vizează Parlamentul European. De atunci, eurodeputata elenă se află la închisoarea Haren din Belgia, iar instanţa trebuie să decidă dacă îi confirmă mandatul de arestare sau o va elibera, eventual condiţionat.
Contactată de „Le Soir", agenţia europeană de poliţie Europol a declarat luni, într-un scurt e-mail, că „sprijină ancheta belgiană" în scandalul de corupţie din Parlamentul European. Europol oferă sprijin tehnic şi cu resurse umane în astfel de investigaţii. O cantitate semnificativă de echipamente informatice şi telefonice a fost confiscată de anchetatori în timpul celor 20 de percheziţii efectuate în mediul european în cadrul acestei anchete. Procuratura federală belgiană confirmase deja sprijinul Eurojust pentru percheziţiile efectuate în Italia în acest caz, menţionează „Le Soir".
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu