Rădăcinile mişcării profetice de la "Sfârşitul lumii". Renaşterea QAnon din cenuşa deziluziei
Postat la: 31.01.2021 - 09:52
Mişcarea conspiraţionistă QAnon are rădăcini mai vechi în mişcări profetice despre sfârşitul lumii şi în viziunea unei lumi ascunse care trebuie revelată, astfel că cel mai probabil va fi revigorată sub o altă formă, relatează Foreign Policy într-un articol-argument.
Teoria a suferit deja o mutaţie alipindu-şi o explicaţie a teoriei cetăţenilor suverani, potrivit căreia SUA nu mai sunt un guvern federal din 1871. După ce speranţele de răsturnare a scrutinului le-au fost fost spulberate pe 6 ianuarie, ziua validării alegerilor de către Congres şi a asaltului de la Capitoliu, unde mişcarea a avut o prezenţă importantă, în următoarele două săptămâni până la Ziua Inaugurării, adepţii teoriei conspiraţiei QAnon au aşteptat să se întâmple următorul scenariu: Forţa Spaţială va tăia comunicaţiile prin satelit în timp ce forţele militare secrete vor năvăli să-i aresteze pe democraţi şi pe acei republicani care l-au trădat pe Donald Trump, urmând apoi să fie anunţat începutul celui de-al doilea mandat al preşedintelui american.
Dar cum nimic din toate astea nu s-a întâmplat, QAnon şi-a schimbat cursul: dacă rămaşi fără profet, unii trec printr-o criză de credinţă, alţii revigorează deja mişcarea. Cea mai populară nouă teorie care se răspândeşte printre adepţi este că inaugurarea a fost una falsă sau un ritual păgân, iar adevărata ceremonie urmează să aibă loc pe 4 martie - data originală din Constituţie, schimbată ulterior (1933) pentru a scurta perioada de tranziţie între administraţii. SUA, arată această teorie, au fost de fapt desfiinţate în 1871, atunci când ţara a fost transformată într-o corporaţie controlată de Banca Angliei. Prin urmare Trump va reapărea şi va restaura adevărata America care a fost ţinută ascunsă timp de peste un secol.
Reprezentarea unei lumi ascunse este trăsătură veche a mişcărilor profetice prin care acestea furnizează explicaţii pentru eşecurile lor. Un exemplu este Marea Deziluzie din 1844 - generată de profeţiile unui predicator (William Milller, pe baza Cărţii lui Daniel ) care a proclamat că Isus se va întoarce printre oameni. Cum acestea nu s-au adeverit, adepţii au reinterpretat că Isus s-a întors, doar că în Rai, şi nu pe Pământ, iar credincioşii pot întrezări faptul doar printr-o credinţă adevărată.
Provenită din două eşecuri îngemănate - preşedinţia lui Trump şi şirul profeţiilor apocaliptice neîmplinite ale evangheliştilor americani încă din vremea preşedinţiei lui Ronald Reagan - mişcarea QAnon are potenţial de renaştere, întrucât este familiarizată cu deziluziile. Mişcările milenariste se nasc de regulă în rândurile celor care pierd puterea. Nu este valabil pentru QAnon care a demarat în octombrie 2017, la un an după ce susţinătorii lui Trump şi-au văzut liderul obţinând o victorie răsunătoare şi neaşteptată. În acelaşi timp aşteptările lor au fost dezamăgite: deşi republicanii au controlat toate structurile guvernamentale marile promisiuni electorale ale lui Trump nu s-au materializat. Zidul de la graniţa de sud nu a fost finalizat. Obamacare a rămas valabil. Avortul este în continuare legal. Hillary Clinton şi alte ţinte ale urii sunt în libertate.
Prin urmare vieţile lor rămân neîmplinite, în timp ce statutul lor social mai degrabă a scăzut, scrie James Palmer în Foreign Policy. Însă teoria conspiraţiei QAnon a produs o explicaţie pentru discrepanţa dintre promisiunile marelui lider şi rezultatele sale modeste: acesta se angajase într-un vast război secret contra forţelor răului suprem, un complot global al pedofililor din care făceau parte toţi inamicii preferaţi ai conspiraţioniştilor - democraţii, personalităţile de la Hollywood, evreii şi mai ales George Soros, familia Rothschild. Trump doar părea să se afle pe terenul de golf, cum doar în aparenţă era ocupat să posteze pe Twitter: în realitate, dădea ordine armatei să salveze copii din tunelurile de sub New York. Deşi păreau bine-mersi, Hillary Clinton şi preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, erau ambele încarcerate şi apariţiile lor publice erau supravegheate.
Mişcarea s-a amplificat după alegerile din 2018, când Trumpismul a explodat în sondaje, întrucât adepţii credeau că totul este doar o faţadă. Una din ideile favorite era "Totul e un film", în timp ce lucrurile se întâmplau în lumea ascunsă pe care adepţii o aveau a desluşi de unii singuri (profetul „Q" era doar cel care lăsa indiciile). Mişcarea a dezvoltat o adevărată obsesie pentru simboluri tainice, plasarea steagurilor şi numerologie. Credinţa conservatoare în sfârşitul lumii Ce a ajutat mişcarea să reziste a fost faptul că o bună parte din adepţi provenea dintr-un mediu deja călit şi aproape blazat din pricina numeroaselor profeţii eşuate: conservatorismul evanghelicilor albi.
Din anii 1970 încoace mari segmente de evanghelişti au crezut în sfărşitul lumii sau cel puţin au fost consumatori avizi de literatură apocaliptică. Cartea lui Hal Lindsey, „The Late Great Planet Earth" a lansat trendul în 1970, devenind cea mai vândută carte de non-ficţiune a deceniului. Scrisă de un predicator cu ajutorul unui scriitor, cartea se bazează pe teoria unui predicator anglo-irlandez din secolul 19, John Nelson Darby, traducătorul Bibliei în germană şi franceză, fondatorul mişcării teologice a dispensaţionalismului, potrivit căreia există planuri separate ale lui Dumnezeu pentru biserică şi pentru Israel.
De asemenea, ar exista un calendar pentru sfârşitul lumii ce cuprinde „The rapture" (credincioşii se ridică la ceruri), Şapte Ani de Suferinţe, a Doua venire a lui Isus, Mileniul mesianic şi Eternitatea. Lindsey a prezis Armagedon-ul în SUA în anii 80 de mâna sovieticilor. Până în anii 1990, când Uniunea Sovietică îşi trăia ultimele clipe, cartea a fost vândută în 28 de milioane de exemplare. Deşi lumea a rămas la locul ei, americanii au continuat să cumpere multe alte cărţi de profeţii ale apocalipsei care au culminat cu seria de volume „Left Behind" (1995-2007). În ciuda proastei lor calităţi, acestea s-au vândut în peste 80 de milioane de exemplare.
De fiecare dată, eşecul profeţiilor a fost compensat sau înlocuit cu un război spiritual - plasa de siguranţă a conservatorismului evanghelic - precum credinţele în posedarea demonică şi încleştările metafizice din culise ce determină soarta naţiunilor. Aceste teze au fost împrumutate de adepţi ai QAnon şi s-au regăsit în discursul lor despre democraţii posedaţi de demoni şi închipuirea unor ritualuri satanice secrete având loc în pizzerii. Iniţiatorul presupus al conspiraţiei, Jim Watkins, administratorul reţelei din internetul ascuns 8chan, a folosit deliberat termeni evanghelici pentru a-şi alimenta conspiraţia centrată pe mesajele unei persoane cu acces la informaţii guvernamentale clasificate.
O adăugire recentă la firul gândirii QAnon, vizibilă în ultima sa teză, arată influenţa teoriei Cetăţenilor Suverani asupra argumentului că inaugurarea autentică are loc pe 4 martie. Potrivit acestei teorii, guvernul SUA (constituit pe baza sistemului de legi al părinţilor fondatori prin care cetăţenii erau oameni liberi) a fost substituit în secret cu un altul în baza unor legi comerciale şi maritime (unii spun că în timpul Războiului Civil, alţii că după 1933 când s-a renunţat la etalonul aurului şi cetăţenia a fost confiscată în numele corporaţiilor-fantomă). Or, negând autoritatea acestui guvern - pe baza unor argumente psudo-legale - şi afirmând propria independenţă reprezintă o reclamare a libertăţii faţă de obligaţii precum plata taxelor sau respectarea ordinii impuse de poliţie sau de judecători.
Toate aceste lucruri sugerează că mişcarea QAnon nu va dispărea, ci va suferii mutaţii. Mulţi îşi vor reveni greu din ultimul eşec - există deja relatări despre forumuri dedicate victimelor QAnon, prietenilor şi membrilor familiei militanţilor, unde se vorbeşte despre prăbuşiri psihice, crize, ameninţări cu sinuciderea şi atacuri violente. Chiar dacă unii vor părăsi mişcarea, milioane de americani, între care şi congresmeni, vor continua să-şi afirme credinţa într-o lume ascunsă indiferent cât de departe de realitate vor fi teoriile însoţitoare, arată Foreign Policy. Noua teză Qanon se bazează pe o explicaţie împrumutată de la mişcarea cetăţenilor suverani care face apel la o seamă de interpretări legale bizare pentru a dovedi că cetăţenii SUA nu sunt supuşi legislaţiei adoptate după 1871, scrie Rolling Stone.
Susţinătorii QAnon răspândesc o nouă teorie pe Tik Tok, şi anume că Donald Trump va fi învestit ca al 19-lea preşedinte al SUA pe 4 martie. Credinţa lor are la bază ideea că o lege obscură din 1871 din timpul mandatului celui de-al 18-lea preşedinte, Ulysses S. Grant, a transformat SUA într-o corporaţie, iar pe 4 martie, data inaugurării şefilor de stat până în 1933, Donald Trump va restaura ţara în forma ei originară. Un clip postat de o femeie şi care a adunat 442.000 de vizualizări susţine că „în martie, Preşedintele Trump va fi preşedintele original sub Constituţia SUA". Într-un clip de Tik Tok, un bărbat anunţă: „Ascultaţi la mine, patrioţilor, vă puteţi relaxa. Ne vom întoarce la republică pe 4 martie. Trump va reveni la preşedinţie dar va fi cel de-al 19-lea preşedinte, întrucât vom înceta atunci să mai fim o corporaţie."
Mike Rothschild, expert în QAnon şi autorul cărţii „World`s Worst Conspiracies", explică: „Aceşti oameni îşi imaginează că apelând la tot felul de subterfugii legale se pot declara liberi de legile americane şi pot deschide conturi uriaşe în bancă pe doar ei le pot accesa. Aceste idei nu sunt foarte departe de QAnon sau de ideile de fraudă de aceeaşi natură din care au provenit aceste teorii. Totul este despre a te crede deasupra legii, special şi ales în moduri în care cetăţenii care respectă legea nu au cum să fie". Aoife Gallagher, analist în materie de extremism la Institutul pentru Dialog Strategic, e de părere că apropierea celor două grupuri este îngrijorătoare: „Mişcarea cetăţenilor suverani este inerent anti-guvernamentală, iar avansarea acestor teorii nu face decât să întărească credinţa comunităţii QAnon într-un stat profund care controlează întreaga lume şi cu siguranţă poate împinge şi mai mult oamenii pe panta extremismului".
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu