Războiul informatic spațial 5G: Huawei vs. Starlink!

Postat la: 24.06.2022 - 14:25

Războiul nemilos purtat timp de trei ani de către Five Eyes (5Eyes sau FVEY), o alianță între serviciile de informații ale Statelor Unite, Canadei, Marii Britanii, Australiei și Noii Zeelande (plus neoficial Israel și Japonia) împotriva gigantului chinez Huawei ascunde probleme mult mai complexe decât cele financiare și economice.

Adevărata miză a acestui conflict este de cea mai mare importanță geostrategică. Infrastructura 5G dezvoltată de Huawei nu numai că pune în pericol întreaga rețea Starlink a Space X, dar ar putea să o dezactiveze. Acoperirea 5G bazată pe infrastructura Huawei din vestul Rusiei adiacente Ucrainei ar fi putut împiedica în mod semnificativ rețeaua Starlink din centrul și estul Ucrainei.

SpaceX a recunoscut în această săptămână că interferențele "dăunătoare" ale anumitor rețele 5G ar putea face ca rețeaua sa Starlink să devină nefuncțională. Această recunoaștere nu a inclus în mod conștient componenta militară a Starlink și s-a limitat la aplicațiile sale civile.

Pentru SpaceX, serviciile de telefonie mobilă care utilizează gama de 12GHz reprezintă o problemă serioasă pentru utilizatorii Starlink, deoarece constelația de microsateliți pe orbită joasă care alcătuiesc sistemul utilizează aceeași frecvență. Un studiu SpaceX privind impactul rețelelor 5G asupra sistemului său Starlink a constatat că, chiar și în cazul unei reduceri drastice a interferențelor 5G, furnizorii de servicii, cum ar fi furnizorii de televiziune online care utilizează Starlink, ar suferi întreruperi de semnal în 74% din timp.

În prima fază a reluării conflictului din Ucraina, la sfârșitul lunii februarie 2022, unitățile ruse de război cibernetic au fost surprinse de o nouă aplicație militară a Starlink oferită de SUA acestei țări ca parte a asistenței militare. Dezvoltarea contramăsurilor a fost posibilă datorită experienței inginerilor Huawei în acest domeniu. S-a constatat că rețelele 5G bazate pe infrastructura Huawei au dezactivat zona de acoperire a aplicației militare a rețelei Starlink. Acest lucru însemna că semnalul dintre o dronă de atac și postul său de comandă sau cu o altă stație de zbor sau de la sol era întrerupt.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu