Reţeaua Regelui Betoanelor: imperiul fiscal al unui milionar, construit cu ajutorul unui angajat ANAF

Postat la: 01.08.2020 - 13:30

Omul de afaceri ieşean Cristin Zămosteanu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile alături de doi angajaţi, Ovidiu Creţu şi Aura Pârvu. Cea din urmă a lucrat, timp de trei ani, la ANAF, şi din această funcţie l-ar fi ajutat pe milionar să comită presupuse fapte de evaziune fiscală, susţine DIICOT.

Conform DIICOT, grupul infracţional coordonat de Zămosteanu s-ar fi constituit în 2012, însă anchetatorii cred că "asocierea infracţională era mai veche". Un rol cheie l-ar fi avut Aura Pârvu, care ar fi condus activităţile economice de la firmele lui Zămosteanu încă de când lucra la Fisc şi îl consilia pe milionar. În 2012, Zămosteanu a început să transfere părţi mari din activele firmei sale fanion, M. Chim, în patrimoniul său de persoană fizică. A făcut asta prin contracte de vânzare-cumpărare simulate, în care plata preţului nu era niciodată o urgenţă.

În referatul de arestare anchetatorii descriu şi schema folosită de Zămosteanu. M. Chim construia apartamente şi le vindea lui Zămosteanu pe persoană fizică. PFI Zămosteanu Cristin plătea TVA (în prezent 19%, înainte de 2017 - 24%) către M. Chim, adică propria firmă şi se încărca cu TVA de plată de 5%, pentru vânzările la preţul pieţei pe care le făcea.

„Ca urmare a acestei operaţiuni, administratorul persoană fizică cod de TVA a solicitat rambursări de TVA, constând în diferenţa dintre TVA în cotă de 19% (24%) achitată la cumpărare şi TVA în cotă de 5% pe care a încasat-o la revânzarea apartamentelor către clienţii persoane fizice care nu mai achiziţionaseră alte imobile", se arată în referat.

În acest mod, firma nu mai înregistra profitul real, ca atare nici nu mai plătea către stat dările aferente. 92 de apartamente ar fi fost vândute astfel, începând cu 2012. Asta ar fi fost însă doar una dintre modalităţile în care Zămosteanu obţinea, cash, în contul personal, profiturile firmei, lăsând Fiscul cu buza umflată. DIICOT descrie consultanţa oferită de Aura Pârvu ca fiind "deosebit de competentă", ea fiind cea care l-ar fi ajutat pe milionar să-şi umple buzunarele. Când firmele lui Zămosteanu acumulau sume mari de bani şi exista "pericolul" să plătească impozit, erau efectuate tranzacţii între Zămosteanu şi propria firmă, care "reglau" contabilitatea.

„În afara faptului că achiziţionează ieftin imobile pe care nici nu le plăteşte în totalitate, imobile pe care le vinde cu preţuri mai mari de până la 60% (existând posibiltatea ca acest procent să crească, după verificarea tuturor actelor), inculpatul vinde foarte scump, câteodată cu 300% mai scump, bunuri imobile pe care le achiziţionează ca persoană fizică", se precizează în referatul de arestare.

În toată această schemă, angajaţii sau apropiaţii lui Zămosteanu vindeau şi ei pe persoană fizică apartamente construite de M.Chim. Ulterior, virau banii fie în contul personal al lui Zămosteanu, fie creditau firma sau realizau alte achiziţii pentru consolidarea imperiului dezvoltatorului. Şase angajaţi de-ai lui Zămosteanu ar fi depus, astfel, în conturile personale ale milionarului sau în cele ale firmei, aproape 14 milioane din 2013 până în 2019. A fost vorba de 189 de depuneri sau transferuri bancare.

În contul său, de pildă, Zămosteanu a primit în această perioadă 9,2 milioane de lei. Alţi 4,8 milioane de lei au fost depuşi de angajaţi în contul M.Chim. Era vorba de banii încasaţi de la diferite persoane, pentru apartamentele vândute. În aceeaşi perioadă, Zămosteanu însuşi a depus în conturile personale alţi 1,8 milioane de euro. Cumulat, DIICOT susţine că, în ultimii şase ani, membrii grupării au depus 23.418.195 de lei, bani negri. Prejudiciul estimat la acest moment al anchetei este de 12 milioane de euro.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu