Robert Negoita e caz penal in serial: Cum a dat primarul Sectorului 3 o autorizatie de construire pe un teren care apartinea Primariei Capitalei
Postat la: 22.07.2020 - 15:53
Pe malul Dambovitei au fost construite in ultimii ani cateva terase, pe o zona de spatiu verde apartinand Municipiului Bucuresti si aflat in administrarea Administratiei Lacuri, Parcuri, Agrement, Bucuresti (ALPAB), institutie aflata in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Explicam in cele ce urmeaza, cat mai simplu, pasii ilegali prin care Robert Negoita a dat o autorizare de construire pentru niste terenuri care apartineau de fapt Primariei Capitalei.
Din documentatia gasita in Primaria Municipiului Bucuresti reiese ca, in data de 2 iunie 2016 (inainte de alegerile locale programate in acel an), ALPAB a eliberat 6 acorduri de principiu ca raspuns la solicitarile SC Administrarea Domeniului Public SA (societate aflata in subordinea Consiliului Local Sector 3), solicitari privind transmiterea acordului conform, solicitat prin certificatele de urbanism emise de Directia Urbanism a Primariei Sectorului 3 in luna mai 2016. Acordul era necesar avand in vedere ca spatiile respective erau spatii verzi. Certificatele sunt semnate de Robert Negoita, Marius Mihaita - Secretar al Primariei Sector 3 si Stefan Dumitrascu - Arhitect sef sector 3 (in prezent arhitect sef al Municipiului Bucuresti). Certificatele erau emise pentru construire de terasa si chioşc.
Acordurile de principiu eliberate au fost semnate cu "pentru" de directorul ALPAB, Peter Bogdan Tanase, dar si de catre o persoana neidentificata dupa semnatura. Certificatele de urbanism avand caracter de informare, pentru realizarea teraselor era nevoie de autorizatie de construire si de acord al Municipiului Bucuresti in calitate de proprietar al spatiilor respective. Acest acord nu a fost solicitat si nici emis, iar PMB nu a emis nici o autorizatie de construire. De altfel, in aceasta chestiune, Primaria Capitalei nu a emis niciun fel de autorizatii. Pe 10 ianuarie 2020, politia sectorului 3 - "Criminalitate economica" - a ridicat toate inscrisurile privind la terasele, respectiv acordurile date de ALPAB pentru aceste terase.
Mentionam de asemenea: Prin HCGMB 292/2005 a fost transmis in administrarea sector 3 mai multe terenuri:
- un teren in suprafata de 2500 mp, in zona Mihai Bravu 329 cu Calea vitan 199 pentru realizarea unor parcari publice. Acolo s-a construit o parcare publica si spatii de birouri, ulterior cladirea, printr-o autorizatie de construire emisa de PS3, in anul 2010, si-a schimbat destinatia in spatii medicale, iar in urma unei asocieri cu Delta ACM s-a realizat "Spitalul Delta" si partial parcaj de resedinta. In cladirea respectiva de pe str. Racari 6 a fost centrul de carantina al Municipiului Bucuresti.
- un teren in Calea Dudesti nr. 165 - 3000 mp si Splaiul Unirii 225 pentru realizarea de locuinte. Potrivit raportului Politiei Locale din 2012, pe aceste terenuri au fost edificate constructii fara autorizatie de construire (de pilda "Terasa Berarilor"). ln articolul 5 din HCGMB 202/2005 se stabileste ca daca investitiile nu sunt conform destinatiei sau nu sunt incepute in 24 de luni, hotararea de revoca de drept.
In anul 2012 Directia Juridic, pe baza constatarilor Politiei Locale din teren, a comunicat ca Hotararea 205/2002 si a incetat efectele, iar imobilele nu mai sunt in administrarea Consiliului Local sector 3 si revin CGMB.
La cererea Primarului Robert Negoita a fost inaintata o hotarare de consiliu local care ar fi prelungit, din 2014, transferul dreptului de administrare pentru terenurile din zona Unirii Splai, dar aceasta nu a fost aprobata. In 2013, fara acordul Municipiului Bucuresti, Primaria Sectorului 3 a eliberat autorizatia de construire 883/2013 pentru construire local alimentatie publica, sala festivitati, terasa, etc., incalcand astfel legea, nemaifiind valabila niciunfel de prelungire a administrarii terenului respectiv.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu