Scandal uriaș în SUA după ce șeful Pentagonului a ascuns că s-a internat în spital: Casa Albă îi răspunde lui Donad Trump

Postat la: 09.01.2024 - 09:08

Preşedintele american Joe Biden nu intenţionează să-l demită pe secretarul apărării Lloyd Austin pentru că timp de câteva zile nu a anunţat că a fost internat în spital, a declarat luni Casa Albă, în timp ce mai mulţi republicani proeminenţi, inclusiv Donald Trump, au cerut demiterea şefului Pentagonului.

Austin, care se află chiar sub Biden în lanţul ierarhic de comandă al armatei americane, nu i-a spus despre spitalizarea sa de câteva zile nici preşedintelui şi nici publicului, timp de mai multe zile. El rămâne în continuare în spital, fiind internat din data de 1 ianuarie. "Nu există niciun alt plan decât acela ca secretarul Austin să rămână în funcţie", a declarat luni John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională.

Şi secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat reporterilor că Joe Biden are "încredere totală" în Austin. "Cred că principalul nostru obiectiv în acest moment este sănătatea secretarului Austin şi să ne asigurăm că primeşte toate îngrijirile şi sprijinul de care are nevoie pentru a se recupera complet", a declarat Kirby, când a fost întrebat despre starea lui Austin. "El şi-a reluat deja toate autorităţile. Îşi îndeplineşte deja toate funcţiile pe care le-ar face în mod normal. Doar că o face acum din spital", a precizat el.

Fostul preşedinte Donald Trump, care va fi cel mai probabil contracandidatul republican al lui Joe Biden în alegerile din 2024, a declarat duminică seară că Austin ar trebui să fie demis pentru "comportamentul său profesional necorespunzător şi pentru neglijenţă în serviciu". "A dispărut de o săptămână şi nimeni, nici măcar şeful său, Joe Biden cel Corupt, nu a avut idee despre unde se află sau ar putea fi", a scris Trump pe reţeaua sa socială Truth Social.

O altă figură republicană proeminentă din Congres a cerut, de asemenea, demisia lui Austin. "Trebuie să existe o responsabilitate deplină, începând cu demisia imediată a secretarului Austin şi a celor care au minţit pentru el şi o anchetă a Congresului în legătură cu această periculoasă neglijenţă în serviciu", a declarat Elise Stefanik, reprezentantă din New York şi membră a Comisiei pentru servicii armate din Camera Reprezentanţilor, care supervizează activitatea Pentagonului.

Duminică, oficialii au dezvăluit că spitalizarea lui Austin a fost ţinută secret mai mult decât se ştia până acum, adăugând-o şi pe adjuncta sa pe o listă lungă de persoane, până la Biden, care zile întregi nu au ştiut nimic. Kirby a recunoscut că "nu a existat nicio notificare sau înştiinţare la Casa Albă sau la Consiliul Naţional de Securitate până joi după-amiază".

Atribuţiile lui Austin îi impun să fie disponibil în orice moment pentru a răspunde la orice criză de securitate naţională. Aceasta presupune să fie întotdeauna pregătit să intre în comunicaţii securizate cu alţi oficiali în cazul unui atac nuclear care se apropie - lucru care ar fi dificil de făcut de pe un pat de terapie intensivă.

Austin a declarat sâmbătă că îşi asumă "întreaga responsabilitate" pentru secretul legat de spitalizarea sa. Nu se ştie ce problemă de sănătate a determinat spitalizarea lui Austin. Kirby a declarat că nu deţine această informaţie, dar că Biden şi Austin au discutat în ultimele zile. "Nu este ceva despre care să putem vorbi", a spus şi Jean-Pierre când a fost întrebată despre boala lui Austin, adăugând că preşedintele a vorbit cu el sâmbătă.

Pentagonul a făcut publice duminică noi detalii despre spitalizarea lui Austin, precizând că acesta a fost supus unei prime proceduri medicale încă din data de 22 decembrie, dar a plecat apoi acasă o zi mai târziu. Apoi, luni, 1 ianuarie, Austin, care are 70 de ani, a trebuit să fie internat la terapie intensivă la spitalul militar Walter Reed din Maryland după ce a acuzat dureri puternice.

Duminică, o declaraţie a Pentagonului, publicată de generalul-maior Pat Ryder, nu a oferit niciun detaliu despre procedura medicală sau despre ce s-a întâmplat de fapt de a trebuit ca Austin să fie internat la terapie intensivă la Walter Reed. Ryan a declarat că Austin a fost plasat în unitatea de terapie intensivă a spitalului "din cauza nevoilor sale medicale, dar apoi a rămas în acea locaţie în parte din considerente legate de spaţiul spitalului şi de intimitate".

Adjuncta sa, Kathleen Hicks, a preluat marţi, 2 ianuarie, o parte din sarcinile sale operaţionale, în timp ce ea se afla în vacanţă în Puerto Rico, a declarat un oficial american. Hicks se afla în Puerto Rico, în concediu, dar avea la ea echipamentele de comunicaţii pentru a rămâne în contact şi fusese deja însărcinată cu unele sarcini la nivel de secretar începând de marţi, 2 ianuarie.

Dar nici Hicks nu a fost informată de ce Austin este indisponibil până joi, 4 ianuarie, au declarat trei oficiali pentru Reuters. Aceasta este şi ziua în care Biden şi alţi oficiali de rang înalt de la Casa Albă au fost anunţaţi că Austin a fost spitalizat începând de luni, 1 ianuarie, au declarat cinci oficiali.

Însă cel puţin unele cercuri din Pentagon au fost la curent mai devreme cu situaţia lui Austin. Preşedintele şefului Statului Major Întrunit, generalul Charles Brown, a aflat de spitalizare marţi, 2 ianuarie, a declarat un oficial american.

Faptul că Pentagonul nu a dezvăluit spitalizarea lui Austin timp de mai multe zile, nici măcar lui Biden, Consiliului Naţional de Securitate şi liderilor Pentagonului, reflectă o lipsă uimitoare de transparenţă în ceea ce priveşte boala sa, cât de gravă era şi când ar putea fi externat. O astfel de secretomanie, în condiţiile în care SUA are de-a face cu nenumărate crize de securitate naţională, este contrară practicilor normale în ceea ce priveşte notificarea preşedintelui şi a altor înalţi oficiali americani şi membri ai cabinetului, scrie The Guardian.

Pentagonul a declarat că întârzierea în dezvăluirea locului unde se află Austin s-a datorat, cel puţin parţial, faptului că inclusiv şeful de personal al lui Austin era bolnav. Pentagonul nu a precizat dacă Hicks a primit marţi o explicaţie pentru motivul pentru care şi-a asumat o parte din sarcinile lui Austin, dar transferurile temporare de autoritate nu sunt neobişnuite şi se fac adesea fără explicaţii detaliate. Hicks a decis să nu se întoarcă din Puerto Rico după ce a fost informată că Austin va prelua controlul total începând de vineri.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat duminică, în timpul unei conferinţe de presă, că "nu este la curent cu problema medicală (a lui Austin)". "Aştept cu nerăbdare să-l văd complet recuperat şi să lucrăm împreună", a spus Blinken. La rândul său, Congresul american a fost informat abia vineri, cu puţin timp înainte ca Pentagonul să publice un comunicat. Mai mulţi legislatori au declarat că această gafă de comunicare ridică întrebări serioase cu privire la conducerea Pentagonului.

O declaraţie comună a principalilor legislatori democraţi şi republicani din Comisia pentru servicii armate din Camera Reprezentanţilor cere Pentagonului să fie transparent cu privire la starea de sănătate a lui Austin "şi la procesul decizional care a avut loc în ultima săptămână".

"Mai multe întrebări rămân fără răspuns, inclusiv care a fost procedura medicală şi complicaţiile rezultate, care este starea actuală de sănătate a secretarului, cum şi când a fost făcută delegarea responsabilităţilor secretarului şi motivul întârzierii notificării preşedintelui şi Congresului", au declarat congresmenii.

Principalul republican din comisia pentru servicii armate a Senatului, Roger Wicker, a criticat, de asemenea, modul în care Austin a gestionat şederea sa în spital. "Atunci când una dintre cele două autorităţi de comandă naţională a ţării nu îşi poate îndeplini atribuţiile, familiile militarilor, membrii Congresului şi publicul american merită să cunoască întreaga amploare a circumstanţelor", a arătat Wicker.

Pentagonul a declarat că Austin a rămas duminică în spital şi că se recuperează bine şi are o stare de spirit bună. "De la reluarea atribuţiilor sale vineri seara, secretarul a primit actualizări operaţionale şi a oferit îndrumările necesare echipei sale", a precizat Departamentul Apărării.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu