Scandalos: o vilă de 7 milioane de euro din centrul Capitalei e pe punctul de a fi retrocedată fără acte!

Postat la: 26.04.2023 - 00:28

Clădirile aflate în proprietatea statului român sunt în continuare vizate de notari și avocați dornici să facă bani. O veche vilă aflată în sectorul 3 al Capitalei, pe Bd. Corneliu Coposu nr. 37 (colț cu Bd. Hristo Botev), cu o valoare de piață estimată la 7 milioane de euro este vânată de niște avocati care au impins in față doi reclamanți, doua persoane numite Munteanu, fără ca aceștia să poată face dovada calității de moștenitori sau de succesori în drepturi ai fostului proprietar al imobilului.

Istoria clădirii e simplă: vila aflată pe un teren de 865 metri pătrați a aparținut înainte de cel de-al doilea război mondial unui rezident în România, Ernest Felix Kaufman, care nu avea însă cetățenie română. Acesta a fost deposedat de vilă în 1941, în baza unui decret de confiscare a unor proprietăți, primind însă înapoi imobilul în 1944, după răsturnarea regimului Antonescu. În 1950, după instaurarea comunismului în România, imobilul a fost naționalizat, la fel cum s-a întâmplat cu multe alte imobile din țară în acea perioadă.

Cererea inițială de retrocedare a imobilului a fost făcută în anul 2001, în baza legii 10/2001. E de notat însă că această lege prevede că cetățenii străini nu pot primi terenuri în proprietate, ci doar în folosință specială, dacă nu au și cetățenia română (sau nu au redobândit-o dacă o pierduseră). Proprietarul vilei, Ernest Felix Kaufman, nu a avut cetățenia română.

Avocata Lilica Poppa e cea care a depus cererea de retrocedare în 2001, acționând în calitate de mandatar al lui Munteanu Horia, care pretindea calitatea de moștenitor. Lucrurile au rămas blocate timp de 12 ani, în condițiile în care Munteanu Horia nu a putut face dovada calității de moștenitor, iar Primăria Capitalei nu a soluționat în niciun fel dosarul.

Abia în 2013, după decesul lui Munteanu Horia, a fost deschis un proces în București, de către cei doi moștenitori prezumtivi ai acestuia, cei doi Munteanu, ei cerând restituirea clădirii. Pe baza actelor din dosar, Tribunalul București a respins acțiunea în 2014. Reclamanții au făcut recurs la Curtea de Apel București și au câștigat recursul în 2015, fără să ducă însă mai departe acest demers legal. Aceiași reclamanți au lansat însă în 2017 o acțiune identică cu cea din 2013, bazată pe același set de acte.

Din investigațiile noastre, rezultă că actele pe care cei doi Munteanu le au la dosar sunt greu de fi validate ca fiind reale, astfel, ele neconstituind probe valide pentru calitatea de moștenitori ai proprietarului inițial al clădirii. Cu toate acestea, o nouă soluție a Tribunalului București din 2020 a decis restituirea imobilului din Bd. Corneliu Coposu nr. 37, însă Primăria Capitalei a declarat recurs, hotărând în sfârșit să apere proprietatea statului. Rămâne de văzut care va fi soluția finală în această odisee care durează deja de 22 de ani, în care, statul român e pe punctul de a fi prejudiciat de o vilă de 7 milioane de euro.

Vom reveni cu detalii uluitoare despre cei implicați în această retrocedare.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu