Scandalul sangelui "contaminat" de la Spitalul Universitar. Cine e "păpușarul" şi care este miza?
Postat la: 29.01.2020 - 15:08
Victor Costache, Ministrul Sănătăţii, a avut o intervenţie televizată şi a declarat că va trimite Corpul de Control al ministrului la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, după apariţia unor imagini în care este vărsat „sânge contaminat”, plus alte deşeuri infecţioase, într-o chiuvetă a spitalului. Ministrul Sănătăţii a spus că situaţia va fi analizată „cu severitate" şi a avertizat, apoi, că „măsurile vor fi foarte dure".
„Imaginile sunt şocante. Mâine vom trimite Corpul de control, dar măsurile vor fi dure. Trebuie respectate procedurile. Trebuie să vedem ce s-a întîmplat la Spitalul Universitar de s-a ajuns la astfel de derapaje. Este cu atât mai şocant cu cât doamna manager este medic pe Terapie Intensivă. Nu putem exclude şi alte derapaje. Nu au voie să facă asta (n.red. - să arunce sânge în chiuvetă). Trebuie să respecte procedurile şi vom analiza cu severitate situaţia de la Spitalul Universitar", a declarat Victor Costache, ministrul Sănătăţii, la Digi24.
Spectacolul mediatic bine pus la punct - cu atât mai mult cu cât, potrivit unor surse medicale, sintagma „sânge contaminat" nu este justificată - a fost iniţiat de deputatul USR Emanuel Ungureanu, cel care a declarat că „sângele contaminat" ajunge din chiuvetă în canalizare, ceea ce poate fi un pericol uriaş pentru populaţie.
Totul ar putea părea o adevărată luptă pentru normalitate în sistemul medical şi pentru protejarea permanentă a tuturor cetăţenilor, numai că interesele - meschine, de altfel - sunt altele, funcţionând, departe de privirile indiscrete, o adevărată „tovărăşie". Firşte, cineva trebuie să tragă şi sforile, iar „păpuşarul din umbră de la Sănătate" este chiar deputatul USR Emanuel Ungureanu. În culisele acestui asediu care vizează Spitalul Universitar din Bucureşti se desfăşoară, pas cu pas, un scenariu care vizează, de fapt şi de drept, eliminarea actualei conduceri a spitalului şi numirea în pole-position a medicului Gheorghe Iana, scriu cei de la gandul.info.
Acestuia i s-au adus mai multe acuzaţii, de-a lungul timpului, iar numirea sa la conducerea Spitalului Universitar ar însemna, fireşte, o poartă larg deschisă către bugetul uriaş al spitalului care a devenit un adevărat punct de atracţie pentru personajele din „Tovărăşie". Alături de Gheorghe Iana, în „schemă" este inclus şi fostul director al Spitalului Universitar de Urgenţă Cătălin Cârstoiu, nimeni altul decât finul lui Traian Băsescu, iar „tovărăşia" coordonată de Emanuel Ungureanu funcţionează ca un angrenaj bine uns.
Într-o „tovărăşie", fiecare parte se suţine reciproc, iar Victor Costache şi deputatul USR nu fac excepţie de la regulă. Atunci când s-a format noul guvern, prima opţiune pentru Ministerul Sănătăţii a fost medicul Horaţiu Suciu. Acesta este şef al Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Tg. Mureş, Preşedinte al Colegiului Medicilor - Mureş, academician, profesor universitar doctor şi unul dintre cei mai apreciaţi specialişti ȋn chirurgie cardiovasculară pe care ȋi are România.
Însă Emanuel Ungureanu a făcut presiuni constante chiar şi pe lângă Dan Barna pentru ca Victor Costache să ajungă ministru, iar Dan Barna, la rândul său, a presat cu toată puterea de convingere pentru ca „obiectivul" să fie atins, ceea ce, în ultimă instanţă, s-a şi întâmplat, „tovărăşia" având câştig de cauză, mai mentioneaza sursa citata.
În astfel de condiţii, nu este de mirare că Victor Costache a acceptat dorinţa „Păpuşarului de la Sănătate", Emanuel Ungureanu, de a o plasa în funcţia de consilier personal al ministrului pe Alexandra Tamaş, cea care face şi alte jocuri cerute de „păpuşar" - cum ar fi discuţii „interesante" cu companiile farmaceutice Roche şi Pfizer (la aceasta din urmă fiind şi angajată în trecut). Astfel, scandalul izbucnit la Spitalul Municipal Bucureşti capătă cu totul alte semnificaţii, iar de aici şi până la "lacrimile" vărsate, public, pentru sănătatea locuitorilor Capitalei este cale lungă.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu