Scara valorică a tragediei: Cu un buget de achiziții de 700 de milioane de euro, IGSU nu a avut cu ce să salveze viața unei femei
Postat la: 17.02.2021 - 19:00
Intervenția dezastruoasă a pompierilor în cazul femeii de la Constanța, care a căzut de la fereastra apartamentului cuprins de flăcări, a ridicat problema dotării echipelor de salvare. Mulți s-au întrebat de ce nu a existat o saltea care, odată montată, ar fi putut salva viața femeii care s-a refugiat pe fereastră din cauza flăcărilor.
Răspunsul ISU Dobrogea a fost că nu există așa ceva în dotarea ISU. „Inspectoratul nu este dotat, nu există în dotarea Inspectoratului nicio saltea. Au fost la un moment dat și s-au înlocuit cu alte mijloace de intervenție la înălțime - autoscări mecanice", a fost răspunsul reprezentantului Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea. Europa Liberă a căutat în portalul guvernamental de achiziții publice pe ce a cheltuit IGSU banii anul trecut. Din datele furnizate de e-licitatie, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență nu a dus lipsă de finanțare în ultimul an. Dovadă stau achizițiile făcute în pandemie.
- Pe 29 ianuarie 2021, IGSU semna o înțelegere pentru furnizarea de autospeciale pirotehnice. Contractul cadru, parafat pentru doi ani, prevedea achiziția între 12 și 24 de autospeciale pirotehnice, valoarea acestora fiind de 27,2 milioane de lei, bani de la Uniunea Europeană. Rezultă un preț de 1.130.000 de lei fără TVA, adică 235.000 de euro pentru fiecare autoturism complet utilat. Contractul a fost câștigat de firma Stimpex SRL din București, fiind admise trei oferte. Potrivit confidas.ro, acționarii principali ai societății sunt Marcel Istrate, Cristian Toroipan, Isidor Stamatoiu, Costel Chivu și Vasile Moldovan. Conform presei din Bistrița, în urmă cu un an și jumătate, Stimpex s-a asociat cu societatea Deltamed, pentru furnizarea unei autospeciale pentru descarcerări. Beneficiar era tot IGSU.
- Un alt contract de milioane al IGSU a fost semnat pentru achiziția echipamentelor de protecție pentru pompieri. Acesta a fost semnat în decembrie 2020. Șapte astfel de înțelegeri au fost parafate între IGSU și firma Deltamed SRL din Cluj. Valoarea acestor echipamente care urmează să fie livrate de firma câștigătoare este de 57.475.000 de lei.
- IGSU a mai cumpărat anul trecut containere pentru „suport logistic al intervenției - cazarmament". A fost nevoie de un contract cadru pe 4 ani, valoarea achiziției fiind de 4.796.000 de euro. Între 11 și 44 de astfel de containere ar trebui livrate de firma Gradinariu Trucks Solution din București.
- În toamna anului trecut, Deltamed câștiga un alt contract pe 4 ani cu IGSU pentru livrarea de „containere pirotehnice". Conform e-licitație, valoarea totală a achiziției era de 19 milioane de lei, un astfel de container fiind evaluat la 955.000 de lei.
- În iulie 2020, IGSU semna contracte pentru achiziția de autospeciale „autoplatformă hidraulică de intervenție și salvare de la înălțime (45 +/- 1 m)". Valoarea contractului cadru e de 70 milioane de euro. Câștigătoare a contractului cadru a fost declarată firma Deltalift din București, condusă de Monica Elena Constantinescu.
În martie 2020, ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunța că alocă 682 de milioane de euro din bani europeni pentru dotarea IGSU. În planul de achiziții se prevăd, pe lângă autospeciale, containere pirotehnice, autoplatforme, autospeciale cu roboți, trei șalupe, șase elicoptere ușoare, 1 navă multirol, dar nicio pernă pneumatică. Pe internet, o asemenea saltea se găsește cu prețuri cuprinse între 1.000 și 1.500 de dolari.
Parchetul Militar București s-a autosesizat și a deschis un dosar penal in rem pentru neglijență în serviciu în legătură cu intervenția ISU Dobrogea în cazul de la Constanța, transmite, miercuri, Hotnews.ro. Și Parchetul Constanța a început în acest caz o anchetă in rem pentru ucidere din culpă și pentru distrugere din culpă.
Un puternic incendiu a izbucnit, marţi dimineaţă, la un bloc de pe bulevardul Mamaia din Constanţa. Femeia care locuia în apartamentul respectiv a sărit de la la balcon, de la etajul şase. Cadrele medicale au aplicat protocolul de resuscitare, dar nu au reuşit să o salveze. „Municipiul are două autoscări şi sunt noi, nu sunt vechi, din cele care erau în anii '70. Autoscara care era la detaşamentul apropiat era defectă, deci din cauza asta au plecat primele maşini de intervenţie din zona apropiată şi această autoscară, care este la alt detaşament, la 8 kilometri de locul intervenţiei, tot în municipiul Constanţa, în mod normal trebuia alertată imediat şi plecată. Această autoscară ştim că a ajuns mai târziu", a declarat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, la Digi24.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu