Secţia specială, condusă de Gheorghe Stan, proaspăt numit la CCR, a retras apelul în dosarul lui Viorel Hrebenciuc
Postat la: 13.05.2019 - 15:06
Curtea Supremă a amânat procesul pentru 12 iunie, pentru a da posbilitate procurorul general să-şi spună punctul de vedere pe retragerea apelului făcută de către SIIJ.
Procurorul de şedinţa din dosarul Romsilva-Hrebenciuc a arătat astăzi completului de 5 judecători de la Curtea Supremă că l-a sesizat pe procurorul general cu privire la faptul că şeful Secţiei Speciale, Gheorghe Stan, a retras apelul declarat de DNA în acest dosar. "Noi cerem amânarea procesului, până când procurorul general o să ia o decizie în acest caz. Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) este în subordinea Parchetului General, iar şeful SIIJ este subordonat ierarhic procurorului general al României", a explicat procurorul de şedinţa.
Avocaţii inculpaţilor s-au opus acestei solicitări şi cer aplicarea prevederilor din Legile Justiţiei. Alţi apărători susţîn că decizia de a retrage apelul este din 10 mai şi a intrat în vigoare imediat, aşa că pentru persoanele achitate in faza de fond a procesului, sentinţa a rămas definitivă. „Cererea de retragere a apelului este irevocabilă", au susţinut avocaţii. Procurorul de caz susţine că nu a ştiut de adresa SIIJ până astăzi, când a aflat de la unul dintre avocaţi - care ar fi fost trimisă vineri.
"Procurorul-şef al SIIJ este un procuror care îşi exercită atribuţiile în cadrul Ministerului Public, posibilitatea care-i este conferită de noile legi ale Justiţiei, de a retrage apelul exercitat de DNA, dar asta nu-l situează în afară Ministerului Public. Există o jurisprudenţa. Paragraful 149 al deciziei CCR, prin care s-a analizat constituţionalitatea, spune că această secţie este constituită în măsură în care este subordonată ierarhic PG. Procurorul şef al acestei structuri este subordonat procuroruluui general al României", a explciat rpocurorul, potrivit Ziare.com. Potrivit procurorului, decizia şefului Secţiei Speciale este supusă controlului ierarhic, în speţă procurorului general al României: "El exercită acest control."
„Cererea mea este să nu luaţi o decizie cu privire la adresa şefului SIIJ. Această decizie este supusă controlului ierarhic al procurorului general, este supusă controlului ierarhic şi nu a fost exercitat", a susţinut magistratul. Secţia specială de investigare a magistraţilor, condusă de Gheorghe Stan, a retras luni apelul în dosarul de corupţie în care Viorel Hrebenciuc fusese condamnat la doi ani de închisoare în primă instanţă, potrivit unui document depus azi la Curtea Supremă. Consecinţă retragerii apelului este că se vor judeca doar apelurile celor care au contestat sentinţele, iar situaţia juridică a acestora nu se mai poate agrava în faza de apel.
Nu este primul caz în care Secţia Specială şi-a retras apelul. Luna trecută, Secţia specială a făcut acelaşi lucru în dosarul în care judecătorul Ovidiu Galea era acuzat că nu şi-a declarat apartenenţa la Masonerie. De asemenea, Secţia Specială nu a promovat contestaţii în anulare, în baza decizilor CCR privind componentă completurilor de 5 judecători, în dosarele judecătorului Gabriela Bârsan sau al fostei şefe DIICOT, Alina Bica.
Deşi ancheta în acest dosar a fost realizată de DNA, prin modificările legislative realizate de PSD-ALDE, în cazul Legilor Justiţiei, odată cu înfiinţarea în 2018 a Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie toate procesele în care sunt implicaţi magistraţi au intrat în competenţa acesteia. În acest caz, sunt judecaţi mai mulţi judecători, printre care şi Anca Roxana Adam, soţia deputatului Ioan Adam. Gheorghe Stan (foto) a fost numit săptămâna trecută pe un post de 9 ani la Curtea Constituţională, la propunerea PSD. Mandatul acestuia la CCR începe în luna iunie 2019.
Astfel, procesul va continua în cazul lui Viorel Hrebenciuc pentru acuzaţia de trafic de influenţă întrucât el a făcut apel faţă de decizia de condamnare de la fond de 2 ani cu executare, potrivit sursei citate. Întrucât fostul lider PSD a fost achitat pentru acuzaţia de constituire de grup infracţional, această acuzaţia nu va face obiectul apelului. De asemenea, procesul nu va mai continua faţă de cei achitaţi în primă instanţă, cum este şi cazul lui Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei în cabinetul Tăriceanu.
Dosarul „Romsilva"
Fostul lider PSD, Viorel Hrebenciuc a fost condamnat în anul 2018 de Curtea Supremă la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, pentru trafic de influenţă. În acelaşi dosar, fostul deputat Ioan Adam a primit 2 ani de închisoare cu executare, pentru cumpărare de influenţă, iar Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, - 2 ani cu suspendare, pentru complicitate la trafic de influenţă.
Dosarul retrocedărilor a fost trimis în instanţă în ianuarie 2015, procesul având peste 60 de termene de judecată. În octombrie 2015, Viorel şi Andrei Hrebenciuc, dar şi fostul deputat Ioan Adam şi-au recunoscut vinovăţia, solicitând să fie judecaţi prin procedura simplificată. Acuzaţiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea terenului.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu