Statul opreşte cotizaţiile salariaţilor bugetari pe state de plată și le virează sindicatelor!
Postat la: 28.02.2021 - 11:11
Sindicatele au transformat statul în agentul lor încasator! Statul opreşte, pe statele de plata, cotizaţii de la toţi salariaţii, indiferent că sunt sau nu sunt membri de sindicat şi, lunar, le virează sindicatelor. Drept răsplată, sindicatele scot salariaţii în stradă şi înjură guvernul ca la uşa cortului!
Pentru că aşa prevăd contractele colective de muncă, fără o bază legală, se opresc cotizaţii de la toţi salariaţii, fie că sunt fie că nu sunt membri de sindicat. Sindicatele au ridicat argumentul că ele negociază creşteri de salarii sau sporuri pentru toţi salariaţii, nu doar pentru membrii de sindicat. Aşa că trebuie să plătească cu toţii cotizaţii la sindicat. Afacerea este complet ilegală, nu este nicăieri prevăzut în Codul Muncii aşa ceva. A fost tolerată pe timpul guvernelor PSD şi al guvernului Orban.
Pe 1 noiembrie 2011, a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul "privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal în învăţământul preuniversitar de stat", ordin comun al ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şi ministrului Internelor, Traian Igaş. Sistemul informatic EDUSAL de calcul al drepturilor salariale, la care făcea referire ordinul, nu prevedea, însă, nicio modalitate prin care de pe statele de plată să mai poată fi reţinute automat cotizaţiile sindicale.
Ordinul de ministru ducea la pierderi de peste 10 milioane de euro, anual, pentru sindicate. Astfel, în octombrie 2011, înainte de apariţia acestui ordin, sindicatele au primit cotizaţii de la aproximativ 250.000 de angajaţi dintr-un total de aproximativ 280.000 de profesori câţi erau în preuniversitar la vremea aceea. După publicarea ordinului comun de ministru în Monitorul Oficial, doar 23.000 de persoane au cotizat.
În 2012, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a decis să reţină din nou cotizaţiile sindicale direct pe statele de plată ale profesorilor, membri sau nemembri de sindicat. A fost un scandal mare la vremea respectivă, cu procese în instanţă şi inclusiv ANI s-a autosesizat pentru un posibil conflict de interese în cazul ministrului Liviu Pop, aterizat de la sindicate în funcţia de ministru al Educaţiei.
Iată şi declaraţia ministrului Daniel Funeriu: "Văd că sindicatele - de fapt structuri paralele de putere în sistem, cvasi-mafiotizate în România - contestă relevanţa testelor PISA. Să vă spun o chestie pe care probabil nu o ştiţi: când eram în funcţie am descoperit că sindicatele încasează automat 1% din salariile tuturor profesorilor. Adică vreo 15 milioane de Euro. Bani a căror cheltuire nu o verifică nimeni".
Sindicatele l-au dat în judecată pe Daniel Funeriu pentru această declaraţie. Dar şi-au retras acţiunea când acesta le-a cerut şefilor de sindicat să-şi publice declaraţiile de avere şi interese. Si astăzi statul joacă rolul de agent încasator al sindicatelor. Pro bono, fără vreun câştig din această „afacere", în afara înjurăturilor pe care le primeşte de la membrii de sindicat.
Premierul Cîţu spune: „Haideţi să mai discutăm şi despre această lege, să vedem cum ajung acele cotizaţii, sunt automat făcute din conturile oamenilor, este ok să se ia automat din conturile oamenilor?" Alţi guvernanţi au lăsat această ilegalitate, ca să cumpere bunăvoinţa sindicatelor. Inclusiv premierul Orban a procedat în acest fel.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu