Syria TV: Un sef din serviciile de informații românești a vizitat Siria și s-a întâlnit cu Bashar al-Assad

Postat la: 21.04.2024 - 10:59

O informație extrem de complicată bubuie în presa turcă: un șef din serviciile secrete române s-ar fi văzut în secret, zilele trecute, cu președintele Siriei și cu directorul serviciilor secrete siriene, sursa știrii fiind un diplomat european, sub acoperirea anonimatului.

Informația vorbește despre tentativa unor state europene, prin intermediul României, de a negocia în secret normalizarea relațiilor cu regimul Assad, doar că respectivul regim este de ani buni pe lista neagră a SUA și a UE, pe o poziție extrem de ridicată, transmite Inpolitics.

Regimul al-Assad are relații strînse cu Iran sau Rusia și este atît de prost văzut de americani încît anul trecut s-a băgat în Congres un proiect de lege menit să înăbușe în față orice tentativă de ameliorare a relațiilor cu Siria. Legea venea după ce statele arabe deciseseră să readmită Siria în Liga Arabă, un pas uriaș în reabilitarea sa regională.

"Țările care aleg să normalizeze relațiile cu ucigașul în masă și traficantul de droguri Bashar al-Assad se îndreaptă pe o cale greșită", declara atunci congresmenul republican Joe Wilson. Întreg Occidentul, nu doar SUA, îl consideră pe Assad un monstru responsabil de reprimarea brutală a protestelor antiregim pornite în 2011, care a însemnat sute de mii de morți și declanșarea celei mai mari migrații din lume.

Faptul că acum ies la iveală informații despre negocieri secrete purtate de unele state europene, inclusiv România, cu regimul considerat odios și criminal, nu poate avea decît trei explicații.

  1. Știrea e reală, iar statele respective trec peste capul SUA și al UE, încercînd o îndulcire în relația cu Assad, speriate de provocările ridicate de refugiații sirieni. Plauzibil, dar poate însemna tensiuni diplomatice între respectivele state și SUA.
  2. Știrea e reală, dar negocierile sunt făcute cu acordul SUA și al UE, destul de puțin plauzibil, am spune, deși nu imposibil.
  3. Știrea e falsă - cu atît mai mult cu cît e greu de crezut că un diplomat european află prompt despre ce s-ar presupune că e o operațiune top secret și fuge cu ea la presa turcă - și are menirea de a crea tensiuni diplomatice între SUA și unii aliați europeni.

Iată ce a transmis exact televiziunea Syria TV:

"O sursă diplomatică europeană a declarat miercuri pentru Syria TV că șeful serviciilor de informații românești a vizitat Siria și s-a întâlnit cu șeful regimului, Bashar al-Assad, și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke. Diplomatul european a adăugat, solicitând ca numele său să nu fie dezvăluit, că șeful serviciilor de informații românești a purtat cu el un mesaj comun din țara sa și din Cipru, Grecia și Italia, care indică dorința acestor țări de a restabili contactul cu regimul, din cauza îngrijorării lor cu privire la valurile de refugiați și teama de terorism.

Sursa a indicat că aceste țări sunt acum pe deplin convinse că nu mai au alte mijloace decât să comunice cu regimul Assad. Diplomatul european nu a precizat când a avut loc exact această vizită, dar a indicat că a fost în ultimele zile. Nu este prima dată când se vorbește despre încercări ale țărilor europene de a restabili contactul cu regimul Assad, în afara cadrului instituției Uniunii Europene, care este încă împotriva lui Assad și a votat proiectul de rezoluție 225. În urmă cu doi ani, revista americană Foreign Policy a dezvăluit că între țările Uniunii Europene au început să apară neînțelegeri în ceea ce privește politica față de regimul sirian, menționând că în prezent are loc o schimbare în culise."

Postul de televiziune a anunțat în relatarea sa că guvernele europene, inclusiv Grecia, Cipru, Italia, Ungaria, Austria și Polonia, și-au schimbat pozițiile în cadrul Uniunii Europene, pentru a exercita presiune asupra mai multor linii de politică și solicită schimbarea politicilor care sunt direct în în conformitate cu interesele regimului sirian. În afara cadrului UE, unele dintre aceste țări au format, de asemenea, grupuri bine alese de experți pentru a gândi modalități inovatoare de a ocoli reglementările restrictive privind sancțiunile europene asupra regimului sirian, pentru a face mai mult pentru a-l sprijini.

Săptămâna trecută, ministrul danez al imigrării, Kar Debvad Beck, și ministrul ceh de interne, Vit Rakosan, și-au exprimat sprijinul pentru inițiativa Ciprului de a reevalua „zonele sigure" din Siria în care să returneze refugiații. Acest lucru a fost anunțat de ministrul cipriot de Interne, Constantinos Ioannou, care a spus că miniștrii danez și ceh au vorbit de constituirea unui grup care să includă state membre europene pentru a aborda dimensiunea externă a migrației, cu un accent deosebit pe Siria, care va fi înaintat către Comisia Europeană.

În decembrie 2023, Cipru a cerut Uniunii Europene să eticheteze unele zone din Siria, cum ar fi Damasc și Tartous, drept zone sigure, în care să se relocheze refugiații sirieni. În luna februarie a aceluiași an, Grecia i-a propus, la rândul său, trimisului special al Secretarului General al Națiunilor Unite în Siria, Geir Pedersen, să poarte timp de trei zile o serie de discuții despre Siria prin ambasadorii și trimișii acreditați în Grecia

Dezvăluirea acestei vizite secrete coincide cu discuțiile din Camera Reprezentanților SUA pentru adoptarea unui proiect de rezoluție, „Captagon 2" (un drog puternic produs de Siria n.n.), care a fost aprobat cu majoritate și are ca scop să acorde administrației americane puteri noi și extinse pentru a menține regimul sirian și rețelele sale asociate drept responsabili cu privire la traficul de droguri.

De asemenea, este de remarcat faptul că în februarie anul trecut, Camera Reprezentanților SUA a aprobat „Legea împotriva normalizării cu regimul Bashar al-Assad" cu mare sprijin din partea partidelor Republican și Democrat. Proiectul de lege prevede că „politica Statelor Unite este să interzică orice acțiune oficială de recunoaștere sau normalizare a relațiilor cu orice guvern sirian condus de Bashar al-Assad", citând crimele trecute și în curs ale regimului împotriva poporului sirian.

De asemenea, prevede că Washingtonul se opune recunoașterii sau normalizării de către orice alt guvern a relațiilor cu regimul sirian prin implementarea integrală a sancțiunilor prevăzute în Actul de protecție civilă Caesar Syria din 2019 și Ordinul executiv 13894, care include blocarea proprietății și intrarea anumitor persoane implicate.

Alături de Statele Unite și Regatul Unit, Uniunea Europeană rămâne instituțional legată de poziția internațională stabilită asupra Siriei, ghidată de Rezoluția 2254, și de necesitatea unei reglementări politice cuprinzătoare, precum și de impunerea de către Uniunea Europeană a unei game largi de sancțiuni. împotriva regimului sirian și a entităților asociate acestuia și continuă să se opună și să prevină orice activități legate de ajutorul în Siria de care ar beneficia Assad, inclusiv orice formă de reconstrucție.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu