The Times: „Serviciile speciale occidentale știu de mult despre urmele ucrainene de sabotaj pe conductele Nord Stream”
Postat la: 08.03.2023 - 15:32
Agențiile de informații occidentale știau despre urmele ucrainene în sabotaj pe gazoductele Nord Stream și Nord Stream 2 la o săptămână după explozii, a informat miercuri ziarul britanic The Times.
Potrivit autorilor materialului, NATO a încercat să se asigure că aceste informații nu vor deveni publice, deoarece acest lucru ar duce la o agravare a relațiilor dintre Ucraina și Germania. Publicația mai spune că serviciile de informații europene cunosc numele "sponsorului privat" al sabotajului. Identitatea sa nu este dezvăluită de serviciile speciale, dar vorbim despre un ucrainean bogat care se presupune că nu are legătură cu președintele Volodimir Zelenski.
"Mai devreme sau mai târziu, numele său va fi cu siguranță anunțat, mai ales având în vedere faptul că se pare că și-a lăsat neobișnuita carte de vizită. Relațiile Ucrainei cu aliații săi vor rămâne în cea mai bună stare dacă această persoană însăși iese cu o mărturisire", notează ziarul, fără a preciza ce fel de dovezi care indică identitatea "figurii influente" pot fi discutate.
În același timp, The Times scrie că "sponsorul" sabotajului ar fi plătit din fonduri personale pentru închirierea unui iaht folosit de sabotori, munca scafandrilor, fabricarea de pașapoarte false, precum și achiziționarea de "taxe în formă care sunt disponibile numai în industria de petrol și gaze sub o licență specială și pentru bani foarte mari".
Articolul publicat menționează un briefing organizat de membrii comunității de informații pentru angajații ambasadei uneia dintre țările scandinave la Bruxelles, la doar o săptămână după sabotaj. Se presupune că au vorbit deja despre versiunea principală a ceea ce a fost. Potrivit articolului, "nu americanii, rușii sau polonezii" se aflau în spatele exploziilor, ci o companie privată ucraineană. Diplomaților li s-a spus că aceste informații nu vor fi făcute publice și au fost sfătuiți să evite să răspundă la întrebări despre motivul pentru care ancheta privind starea de urgență a fost întârziată.
Noile informații analizate de oficialii americani sugerează că un grup pro-ucrainean a comis atacul asupra conductelor Nord Stream de anul trecut, un pas spre stabilirea responsabilității pentru un act de sabotaj care a derutat luni de zile anchetatorii de pe ambele maluri ale Atlanticului, a informat marți The New York Times.
Oficialii americani au declarat că nu au nicio dovadă că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, sau locotenenții săi de top au fost implicați în operațiune, sau că autorii au acționat la comanda vreunui oficial guvernamental ucrainean.
Doar că Federația Rusă se arată deranjată de noua pistă sugerată de jurnaliștii americani. Scurgerile de informații din presa americană despre sabotajul de pe conductele Nord Stream și Nord Stream 2 sunt menite să-i încurce pe cei care încearcă sincer să înțeleagă acest caz și nu există încredere în imparțialitatea concluziilor serviciilor speciale americane, a declarat marți ministrul-consilier rus de la Ambasada Rusiei la Washington, Andrei Ledenev, citat de instituția la care lucrează.
Informaţiile apărute în mass-media despre atacurile asupra gazoductelor Nord Stream sunt un efort "coordonat" de "a distrage atenţia", iar Kremlinul se declară perplex faţă de faptul că oficialii americani pot presupune ceva despre atacuri fără o anchetă, a afirmat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters, relatează Agerpres. "Evident, autorii atacului vor să distragă atenţia. Evident că este o intoxicare coordonată în media", a spus Peskov pentru agenţia de presă de stat RIA.
Nord Stream 1 și Nord Stream 2, așa cum sunt cunoscute cele două conducte, se întind pe o distanță de peste 1200 de km (760 de mile) de la coasta de nord-vest a Rusiei până la Lubmin, în nord-estul Germaniei. Construcția primului gazoduct a costat peste 12 miliarde de dolari și a fost finalizată în 2011.
Nord Stream 2 a costat ceva mai puțin decât prima conductă și a fost finalizată în 2021, în ciuda obiecțiilor oficialilor din Statele Unite, Marea Britanie, Polonia și Ucraina, printre altele, care au avertizat că va crește dependența Germaniei de gazul rusesc. În timpul unei viitoare crize diplomatice între Occident și Rusia, au argumentat acești oficiali, Moscova ar putea șantaja Berlinul amenințând că va reduce livrările de gaz, de care germanii au depins foarte mult, în special în timpul lunilor de iarnă. (Germania a renunțat la dependența de gazul rusesc în ultimul an).
La începutul anului trecut, președintele Biden, după ce s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz la Casa Albă, a declarat că decizia lui Putin de a ataca sau nu Ucraina va determina soarta Nord Stream 2. "Dacă Rusia invadează, ceea ce înseamnă că tancurile și trupele trec din nou granița Ucrainei, atunci nu va mai exista Nord Stream 2", a declarat Biden. "Îi vom pune capăt".
Când a fost întrebat cum anume se va realiza acest lucru, Biden a spus în mod criptic: "Vă promit că vom fi capabili să o facem".
Câteva săptămâni mai târziu, Scholz a anunțat că guvernul său va bloca punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2. La două zile după aceea, Rusia a lansat mult așteptata invazie.
De la exploziile de-a lungul conductelor din septembrie, au existat speculații galopante cu privire la ceea ce s-a petrecut pe fundul mării în apropierea insulei daneze Bornholm. Polonia și Ucraina au acuzat imediat Rusia că a plasat explozibilii, dar nu au oferit nicio dovadă.
Rusia, la rândul său, a acuzat Marea Britanie că a efectuat operațiunea - de asemenea, fără dovezi. Rusia și Marea Britanie au negat orice implicare în explozii.
Luna trecută, jurnalistul de investigație Seymour Hersh a publicat un articol pe platforma de buletin informativ Substack, concluzionând că Statele Unite au efectuat operațiunea la îndemnul lui Biden. În argumentarea cazului său, Hersh a citat amenințarea președintelui de dinaintea invaziei de a "pune capăt" Nord Stream 2, precum și declarații similare ale altor înalți oficiali americani.
Oficialii americani spun că Biden și consilierii săi de rang înalt nu au autorizat o misiune de distrugere a conductelor Nord Stream și spun că nu a existat nicio implicare a SUA.
Orice descoperire care aruncă vina pe Kiev sau pe alți actori susținuți de ucraineni ar putea provoca o reacție în Europa și ar face mai dificilă pentru Occident menținerea unui front unit în sprijinul Ucrainei.
Oficialii americani și agențiile de informații recunosc că au o vizibilitate limitată în ceea ce privește procesul decizional ucrainean.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu