Topul șpăgilor în 100 dintre cele mai importante spitale din România. Cu lefuri de mii de euro medicii cer bani cu neobrăzare!
Postat la: 28.02.2023 - 10:36
Datele culese anul trecut de la peste 300.000 de pacienți arată cât de răspândit este fenomenul plicului în spitalele din România. Jurnalistul Alex Nedea a făcut o listă cu rata șpăgii în 100 din cele mai importante spitale din România.
Rata a fost calculată pe baza mărturiilor, date sub anonimat, de sute de mii de români care s-au externat anul trecut dintr-un spital de stat. Alex Nedea a aflat că de șase ani există un mecanism pus la punct de Ministerul Sănătății prin care se încerca, printre altele, să se constate care este în realitate rata șpăgii din instituțiile sanitare.
Instrumentul lansat de fostul ministru al sănătății Vlad Voiculescu la finalul lui 2016, „mecanismul de feedback al pacienților", funcționează în felul următor: o parte dintre pacienți recepționează pe telefon sau pe e-mail după ce se externează o invitație de a răspunde la un chestionar referitor la serviciile medicale pe care le-au primit în unitatea medicală.
"Chestionarul nu e trimis de spital, ci de Serviciul de Telecomunicații Speciale printr-o platformă securizată și respondentului i se garantează anonimatul. Printre întrebările din chestionar se află și aceasta: „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?". Pacientul poate răspunde cu „Da" sau cu „Nu"". Răspunsul lui este preluat automat și e centralizat alături de cel al altor pacienți. Apoi datele sunt publicate lunar, defalcat pe fiecare unitate sanitară.
Alex Nedea a găsit răspunsurile la toate aceste chestionare completate de peste un milion de români în ultimii cinci ani. Anul trecut au răspuns la chestionar 311.374 de oameni și doar 5883 au zis că li s-a cerut șpagă în spitale, adică 1,89%. E un procent extrem de mic comparativ cu percepția din societate că flagelul șpăgii e omniprezent în unitățile sanitare.
Jurnalistul a obținut datele din chestionarele completate în perioada 2018-2021 pentru a le compara cu cifra din 2022. "Evoluția e surprinzătoare. 3,16% dintre pacienți au spus în 2018 că li s-a cerut șpagă în spitale. Rata șpăgii din spitale aproape s-a înjumătățit în ultimii cinci ani. Dar procentul de anul trecut de 1,89 e doar o medie. Asta înseamnă că, dacă în multe spitale obiceiul aproape a dispărut, în altele problema încă persistă la cote rușinoase. În câteva locuri, rata șpăgii este și de trei-patru ori mai mare decât media națională."
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu