Un univers în expansiune: Contururile politice ale următoarei reuniuni BRICS din Africa de Sud
Postat la: 15.08.2023 - 15:55
Autor: Valdir da Silva Bezerra
BRICS s-a impus deja ca o alternativă la ordinea mondială dominată de Occident, iar următoarea reuniune a grupului, programată pentru 22-24 august la Johannesburg, Africa de Sud, promite să fie una dintre cele mai importante de până acum.
Într-adevăr, din ce în ce mai multe țări și-au exprimat interesul de a se alătura grupului. Recent, președintele Venezuelei, Maduro, a declarat că țara sa este, de asemenea, unul dintre numeroșii candidați pentru a se alătura BRICS în viitor.
Potrivit lui Maduro, "BRICS reprezintă forța motrice din spatele apariției unei lumi multipolare, iar acum că blocul intenționează să se extindă pentru a include noi țări, Venezuela își exprimă intenția de a face parte din el".
Într-adevăr, BRICS a atras atenția mai multor alte țări din America Latină, printre care Argentina și Uruguay (care a aderat la Noua Bancă de Dezvoltare, de exemplu), precum și Bolivia, care și-a confirmat participarea la următorul summit BRICS din Africa de Sud.
În acest context, Dmitri Peskov, secretarul de presă și purtător de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat într-un interviu recent că problema extinderii BRICS se află pe ordinea de zi a următoarei reuniuni a grupului, ale cărei nuanțe și parametri vor trebui să fie discutate de cei cinci membri inițiali.
Într-adevăr, nu doar în America Latină, ci și în alte regiuni ale lumii, anumite țări doresc să coopereze mai strâns cu BRICS, cum este cazul Africii. Unele țări africane (cum ar fi Egiptul și Etiopia, de exemplu) intenționează să se alăture parteneriatului cât mai curând posibil.
Toate acestea arată că interesul față de BRICS pe scena internațională actuală este în creștere, în special în lumina discreditatului G7 și a războiului eronat al Occidentului împotriva Rusiei.
Prin urmare, nu este surprinzător faptul că mai multe țări africane au depus deja cereri oficiale pentru a se alătura grupului, ceea ce demonstrează forța dobândită de BRICS în ultimii ani, chiar și pe fondul crizei internaționale rezultate din conflictul din Ucraina.
Recentul summit Rusia-Africa, desfășurat la 27 și 28 iulie la Sankt Petersburg, a jucat un rol important în creșterea interesului Africii pentru BRICS.
Succesul acestui eveniment, care s-a bazat în mare măsură pe capitalul politic al Rusiei dobândit în perioada sovietică pentru procesul de decolonizare în Africa, a avut un impact foarte pozitiv asupra extinderii influenței BRICS pe continent.
Schimbările din economia și politica mondială din ultimele decenii au fost atât de semnificative încât continentul african și-a recăpătat importanța geopolitică internațională, iar țările BRICS nu au fost insensibile la această realitate.
Până la urmă, actori precum China și Rusia (două dintre principalele forțe motrice din spatele BRICS) s-au remarcat prin cooperarea cu Africa, în special în ceea ce privește investițiile în infrastructură și energie.
Nu este fără motiv că, la summitul Rusia-Africa, cele două părți s-au concentrat asupra stabilirii unor mecanisme de dezvoltare și aprofundare a acestei cooperări, discutând, de asemenea, chestiuni legate de securitatea alimentară și de politica regională.
În acest context, organizarea următoarei reuniuni BRICS într-o țară africană nu face decât să sporească șansele de a aborda aceste și alte aspecte cheie, care au făcut parte din discuțiile grupului în ultimele luni.
Una dintre aceste chestiuni, și poate cea mai importantă, este de-dolarizarea economiei globale. De ceva timp, relațiile comerciale dintre țările BRICS s-au dezvoltat treptat în monedele naționale, iar acordurile în acest sens s-au înmulțit.
La recenta întâlnire dintre Dilma Rousseff, actuala președintă a Noii Bănci de Dezvoltare, și președintele rus, de exemplu, aceasta din urmă a subliniat importanța acordurilor comerciale în monede naționale ca mijloc de consolidare a suveranității financiare a țărilor BRICS.
Nu există nicio îndoială că internaționalizarea yuanului, a cărui participare la plățile globale s-a accelerat, a jucat un rol foarte important în acest proces. În prezent, moneda chineză este a cincea cea mai utilizată monedă în plățile internaționale, iar această contribuție se datorează în mare parte relațiilor Chinei cu alți parteneri importanți din BRICS, precum Rusia și Brazilia.
Dincolo de aspectele comerciale, BRICS va continua să joace un rol-cheie în dezvoltarea unei lumi multipolare. Prin urmare, este probabil ca la viitorul summit al grupului din Africa de Sud să se ridice nu numai problema menținerii multipolarității în relațiile internaționale, ci și cea a extinderii Noii Bănci de Dezvoltare și, în cele din urmă, a BRICS în sine.
În plus, la Johannesburg se va discuta, fără îndoială, despre măsurile care trebuie luate în continuare pentru a avansa reformele instituțiilor de guvernanță globală dominate de Occident, precum și despre posibilele soluții la actuala criză din Europa de Est.
Țările BRICS vor avea cu siguranță un rol-cheie în acest sens, întrucât Brazilia, China și chiar Africa de Sud au înaintat deja propuneri pentru negocieri de pace între Rusia și Ucraina.
Prin promovarea unei abordări mai echilibrate a conflictului, țările BRICS demonstrează importanța angajamentului țărilor emergente în probleme de interes global, contribuind la dezvoltarea unor soluții mai chibzuite, bazate pe respectarea intereselor legitime ale tuturor actorilor implicați.
În cele din urmă, cum am putea rezuma contururile politice ale viitoarei reuniuni BRICS din Africa de Sud? Poate că cea mai bună expresie este "un univers în expansiune".
BRICS a oferit lumii o alternativă diferită și, în același timp, diferențiată de cooperare politică, în care interacțiunile dintre state sunt orizontale și se bazează pe beneficii reciproce, mai degrabă decât pe un joc cu sumă zero.
Prin urmare, atâta timp cât BRICS continuă să fie un exemplu, interesul pentru acest grup nu va face decât să crească și, odată cu el, speranța că relațiile internaționale pot deveni, în sfârșit, mai plurale și, în consecință, mai echitabile.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu