Uniunea Europeană a semnat în avans un contract pentru producția de vaccinuri pentru viitoare pandemii

Postat la: 12.07.2023 - 08:32

Uniunea Europeană a făcut un nou pas în pregătirea pentru pandemii, însă natura acestora rămâne neclară, scrie The European Conservative. Comisia Europeană a anunțat pe 30 iunie că a achiziționat capacitatea de producție a vaccinurilor la patru companii farmaceutice.

Comisia a semnat acordul „pentru capacitatea de fabricație suficientă și agilă" cu producătorii spanioli de vaccinuri HIPRA și CZ, compania olandeză Bilthoven Biologicals și gigantul farmaceutic american Pfizer. Potrivit contractului, UE plătește 160 de milioane de euro anual pentru ca aceste companii să mențină capacitatea de producție de 325 de milioane de doze pe an.

Contractul nu specifică împotriva căror boli sunt destinate vaccinurile, însă cuprinde trei tipuri diferite de vaccinuri: pe bază de ARNm, pe bază de vector și pe bază de proteine. Capacitățile companiilor, cum ar fi facilitățile, personalul și aprovizionarea, „vor fi menținute funcționale și pot fi activate rapid, asigurând un total de 325 de milioane de doze pe an în caz de urgență în domeniul sănătății publice", explică Comisia într-un comunicat de presă.

Această înțelegere este concepută pentru a „acoperi discrepanța dintre producția și extinderea capacității de producție a vaccinurilor, asigurând în același timp capacitatea industriei de a produce medicamente salvatoare de vieți". Acordul a fost intermediat în numele Autorității pentru Răspuns și Pregătire în Situații de Urgență în Domeniul Sănătății (HERA), Agenției Executive pentru Sănătate și Digitalizare (HaDEA) în cadrul programului UE FAB. Acestea au fost înființate în 2021 în timpul pandemiei de COVID-19 pentru a face față pandemiilor viitoare. Potrivit Politico, aceasta este prima rezultată comercială a programului, dar nu este primul contract de acest fel.

UE are deja acorduri similare pentru producția de vaccinuri împotriva gripei aviare, atât cu GlaxoSmithKline, cât și cu Seqirus. Această boală infecțioasă, cunoscută și sub numele de gripă aviară, este considerată un candidat principal pentru a provoca următoarea pandemie, deoarece continentul a suferit cel mai grav focar cunoscut al bolii la păsările sălbatice și domestice în 2022. În mod îngrijorător, boala se poate răspândi și la mamifere, atât sălbatice, cât și domestice. Într-un focar extrem de grav, gripa aviară s-a răspândit în rândul nurcilor de la o fermă din Spania. Până acum, cazurile umane au fost rare, dar pot fi mortale.

Alte măsuri de pregătire pentru pandemii viitoare provoacă mai multe preocupări, inclusiv dezvoltarea unui document global de vaccinare digitală realizat în comun de către UE și OMS, precum și Tratatul Pandemiei, care ar obliga toate cele 194 de state membre să urmeze ghidurile OMS privind măsurile de carantină, închiderea frontierelor și cerințele de vaccinare în timpul unei pandemii declarate de către OMS.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu