Washington Post: Grupul Wagner ar fi încercat să cumpere arme din Turcia care este stat NATO

Postat la: 09.04.2023 - 15:36

Se pare că SUA au avut acces la „planurile interne" ale grupului Wagner, susținut de Kremlin, care au arătat că grupul „a căutat să cumpere arme de la Turcia, un aliat al NATO", a informat Washington Post pe 8 aprilie, citând documentele de război secrete au apărut recent pe internet.

Potrivit raportului, unii membri ai personalului Wagner „s-au întâlnit cu contacte turce pentru a cumpăra arme și echipamente din Turcia pentru eforturile lui Wagner în Mali și Ucraina" la începutul lunii februarie.

Documentele scurse mai spun că liderul Mali Assimi Goïta „confirmase că Mali ar putea achiziționa arme din Turcia în numele lui Wagner", relatează presa.

Cu toate acestea, potrivit Washington Post, ziarele scurse nu clarifică ceea ce ar fi putut ști guvernul turc despre eforturile lui Wagner sau dacă acestea „s-au dovedit fructuoase".

„Dar revelația că un aliat NATO ar fi putut asista Rusia în războiul său împotriva Ucrainei s-ar putea dovedi explozivă, mai ales că Turcia a încercat să blocheze adăugarea Suediei în rândurile alianței militare transatlantice", relatează presa.

Informațiile scurse subliniază, de asemenea, campania Warner de a angaja prizonieri ruși pentru a lupta în Ucraina și afirmă că armata rusă a devenit „dependentă de soldații privați", potrivit presei.

Pentagonul a început o investigație după ce New York Times a raportat că documente clasificate care detaliază planurile SUA și NATO de a furniza arme Ucrainei pentru viitoarea contraofensivă au fost postate la începutul acestei săptămâni pe Twitter și Telegram.

Serviciile militare ucrainene au spus că documentele de război secrete scurse online au fost falsificate de Rusia.

Rusia sau elemente pro-ruse sunt probabil în spatele scurgerii, au mai declarat oficiali americani nedezvăluiți pentru Reuters pe 7 aprilie.

Grupul Wagner, cel mai cunoscut grup de mercenari din Rusia, a fost fondat de oligarhul rus Evgheni Prigojin.

Alături de armata rusă, grupul a luat parte la luptele pentru Soledar și Bakhmut din regiunea Donețk.

Grupul Wagner a fost acuzat de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv tortură și crime extrajudiciare, în Ucraina, Siria, Libia, Republica Centrafricană, Sudan și Mozambic.

La începutul lunii ianuarie, Departamentul de Trezorerie al SUA a desemnat Grupul Wagner drept „organizație criminală transnațională semnificativă" și a impus sancțiuni rețelei sale de sprijin din întreaga lume.

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu