''21 de rubini'' și o marcă a României: ''Noi ne hrănim cu trădarea, domnișoara procuror!''

Postat la: 27.10.2023 - 10:43

Aseară am reușit să văd ''21 de rubini'', filmul scris și regizat de către preotul ortodox Ciprian Mega. Nefiind decât cinefil, și nu critic de film, nu pot să mă lansez în aprecieri de specialitate, dar țin să vă comunic pe scurt de ce mi-a plăcut filmul și-l consider o realizare importantă și utilă, deci de văzut de către cei ce vor să priceapă mai bine culisele infamante ale politicii, justiției, corupției, relației cu SUA-UE, respectiv cauzele decăderii din interiorul BOR.

Cel mai important lucru de semnalat este legat de cunoașterea profundă pe care Ciprian Mega o are referitor la jocurile de putere subterane din România ultimilor ani, respectiv asupra caracterului și comportamentului decidenților ale căror personaje sunt prezente în film, printre care o să-i regăsiți pe Klaus Iohannis, Patriarhul Daniel, Laura Kovesi, Alina Bica, Florian Coldea, procurorul Portocală, episcopul Sofronie, diverși alți lideri naționali sau locali. Povestea producției se țese în jurul unei domnișoare procuror, aleasă de către SUA-UE ca să fie promovată reprezentându-le interesele oneroase, fiind însă prinsă în chingile presiunilor șefilor din serviciile secrete românești, și de-aici o serie de întâmplări și răsturnări de situație, ce relevă corect marasmul pe care-l provoacă și trăiesc șefii ''coloniei numită România'', alături de ''supușii'' lor aflați în căutare de soluții de viață într-un mediu concentraționar.

Decăderea vieții spirituale este surprinsă prin relatarea detaliilor de tip pidosnic ale relaționării în interiorul BOR, iar asta ar fi partea cea mai dureroasă a filmului, dar binevenită în scopul de a încerca blocarea exceselor prin expunerea lor, lucru pe care Ciprian Mega și l-a propus și l-a și reușit. Securismul ce ne-a schilodit existențele în ultimele decenii este corect reprezentat și perceput prin acțiunea filmului, iar slugărnicia în fața șefilor euroatlantici este expusă în mod concret de-a lungul întregii narațiuni.

Distribuția și interpretarea actorilor este de excepție, de la cea internațională reprezentată prin Mickey Rourke, Anthony Delon, Elisabeta Pellini, la cea românească, unde îi veți regăsi pe Dorel Vișan, Magda Catone, Răzvan Vasilescu, Carmen Tănase, Manuela Hărăbor, Dana Rogoz, Adrian Văncică, Mihai Sandu Gruia, Constantin Dinulescu, ba chiar Loredana Groza și Daniel Buzdugan, respectiv Corina Moise, interpreta rolului principal.

Către finalul filmului, personajul lui Dorel Vișan, un fost primar corupt, pușcăriaș și învechit în rele, are un monolog extraordinar, cu valoare de lecție pentru noii potentați, prin care sintetizează jocul subteran puturos ce-a dus la decăderea societală a României. Marchez aici replica plastică prin care este descrisă complicitatea tuturor întru hoție, ''Ne-ați prins la furat lemne din pădure, dar și voi v-ați încălzit la foc!'', respectiv pe cea care sintetizează una dintre mărcile românești care ne-a retrogradat de-a lungul timpului: ''Noi românii ne hrănim cu trădarea, domnișoara procuror!''

Filmul ''21 de rubini'' rulează în cinematografe, îi felicit pe toți cei implicați pentru profesionalism și curaj, vă invit deci să-l vizionați, merită din plin!

Cozmin Gușă

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu