9/11 și 8.000 de miliarde $

Postat la: 11.09.2022 - 10:25

Semnificația zilei de azi după 21 de ani, când constatăm declinul SUA, dezvoltarea Chinei, super-înarmarea Rusiei.

Despre ziua de azi s-a tot scris prin prisma atentatelor ce-au dat jos ''Gemenii'' din New York, dar mai puțin despre despre schimbarea radicală a lumii odată cu acele evenimente tragice.

Pe scurt, ceea ce s-a întâmplat în ultimii 21 de ani ca efect al atentatelor am descris în titlu, cauza principală fiind însă faptul că, tot de-atunci, complexul militaro-industrial a pus stăpânire pe conducerea SUA, ce a declanșat ''Războiul contra terorii'', înscris și azi în strategia de securitate a Americii. Universitățile americane au calculat cu ocazia retragerii rușinoase din Afganistan din 2021 (evenimentul ce-a dat curaj tuturor să conteste supremația Americii) suma totală cheltuită în 20 de ani de către guvernele SUA în acest război, iar aceasta a fost aproximată la 8 trilioane $, deci în medie 400 de miliarde $ pe an, ce-au intrat în conturile mașinii de război și n-au fost cheltuiți pentru dezvoltare, economie, societate.

Să vă povestesc o întâmplare cu tâlc din experiența personală legată de 9/11. În acea zi fatidică urmăream live la CNN din biroul meu de secretar general al PSD cum avioanele intră în turnurile gemene și ne frecam la ochi neputând crede că e adevărat, eram împreună cu doi consultanți americani prestigioși și un prieten bun al meu (regretatul Peter Imre), care-i adusese să lucreze pentru mine, plus câțiva consilieri din sediul de pe Kiseleff.

Americanii fuseseră trimiși să-l asiste pe Putin în campania lui victorioasă din 2000, fiind alocați apoi și-n Ucraina. Ei priveau relativ calm oroarea, iar la un moment dat au spus ceva ce atunci n-am priceput deloc, respectiv că ''E prea devreme și asta ar putea crea probleme'', nu ne-au dat nici o explicație și nici eu n-am mai întrebat. Au mai zis puțin mai târziu că Putin trebuie să dea imediat un comunicat potrivit, lucru care s-a întâmplat și-a fost mediatizat, vă amintiți celebra formulare a lui Putin adresându-i-se lui Bush cu ''Frate George''. Și acest lucru, alături de câteva altele, a marcat lipsa de opoziție la adresa SUA pentru tot ceea ce a urmat în ''Războiul contra terorii'', ce-a acompaniat ultimele două decenii de dominație totală a Americii, iar acordul generalizat pentru asta îl puteți pricepe și din mica întâmplare pe care v-am relatat-o, ce sugerează însă mult mai multe pentru cunoscători.

Ca urmare a acelor cheltuieli uriașe pentru alimentarea mașinii de război, SUA au fost nevoite să multiplice producția de produse ieftine în China, externalizând tot ceea ce era mai costisitor în SUA, ceea ce a avut ca efecte directe extincția multor domenii productive de pe pămîntul american, cu consecințele de dependență și șomaj văzute între timp, respectiv au sprijinit astfel extraordinara detentă economică a Chinei, care azi s-a instalat în postura de lider investițional în plan mondial, și nu numai. Prin creșterea economică uluitoare China și-a pus la punct și o ''armată de clasă mondială'' (așa cum o definește chiar CIA într-un raport recent), inclusiv în plan naval, nuclear, dar și spațial.

Liniștea pe care Rusia a asigurat-o strategiilor războinice ale Americii (drapată inteligent și oportun cu apelativul lui Putin de ''Frate George''), a fost răsplătită cu posibilitatea oferită rușilor de către americani de a-și dezvolta strategia energetică așa cum doreau, exploatând foarte profitabil și fără să fie deranjați piața europeană, dar și pe cea asiatică (China, India). Pentru Rusia și Putin au fost două decenii după 9/11/2001 în care și-au investit profiturile uriașe mai ales în dezvoltarea militară, inclusiv cu tehnologii de vârf din care unele depășesc cu mult capabilitățile americane, dar și ocuparea unor noi câmpuri energetice și cu resurse uriașe, cum ar fi Zona Arctică. Ca paranteză, nu vă luați despre ceea ce zice propaganda ucraineană referitor la precaritatea armatei ruse, nici măcar după victoriile clamate de Zelenskiy în aceste zile (asta e o concesie aparentă făcută de Putin, ce are la bază în mod sigur o strategie din șahul geopolitic ale cărei consecințe urmează să le vedem), americanii știu cu precizie cam unde au ajuns rușii cu forța militară.

Așadar, cu toată ceața așezată peste realitatea de la 9/11/2001, azi știm că declinul economic al SUA a fost accelerat prin investiția maximum păguboasă în ''Războiul contra terorii'' declanșat atunci, al cărui efect de bumerang l-a sesizat planeta cu ocazia retragerii americane din Afganistan și revenirea la o situație mai proastă acolo decât în 2001. Iar în paralel, dezvoltarea Chinei și super-înarmarea Rusiei, prin strategiile pe care le-am expus azi (promovate sau consimțite chiar de către SUA!), dau azi posibilitatea multi-polarizării lumii, pe fondul asigurat de o Americă în decădere și în postura de a anclanșa conflicte de tipul celor ucrainean sau taiwanez, pe care le începe în mod facil, dar se descurcă din ce în ce mai greu pentru a le administra în mod profitabil pentru ''Lumea Americană''. Iar la nota de plată exorbitantă achitată până acum la nivelul de 8000 de miliarde $ se adaugă zilnic multe alte miliarde. Și, spre deosebire de 2001-2021, economia americană de azi nu mai poate găsi mecanismele sustenabile de finanțare, mai ales pe fondul conducerii de tip obtuzo-gerontocratic.

Cozmin Gușă

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu