Agitație fără precedent în SUA

Postat la: 01.10.2023 - 10:00

Agitație fără precedent în SUA la această oră: la miezul nopții expiră anul fiscal american, iar în absența unui nou buget votat de congres, guvernul intră în incapacitatea de a mai face plăți. Pînă acum, din cauza banilor pentru Ucraina, congresmenii nu s-au pus de acord pe buget, iar o soluție provizorie de a continua plățile pe termen de 30 de zile a căzut ieri la vot. Azi, e ziua decisivă: fără o soluție a disperării, de mîine guvernul american nu mai poate face plăți.

Camera Reprezentanților a eșuat ieri în adoptarea unei legi temporare de finanțare (Rezoluția Continuă), o procedură specială care ar fi putut evita intrarea guvernului în incapacitate de plată în următoarele 30 de zile, începînd de mîine, cu 21 de membri republicani ai Congresului votând împotriva legii.
Finanțarea guvernului expiră în această noapte, iar fără un acord convenit între Camera și Senat, toate funcțiile federale considerate „nonesențiale" vor fi temporar suspendate, iar milioane de americani ar rămîne fără salarii. Legea respinsă ar fi dat mai mult timp congresmenilor să găsească sprijin pentru cele 12 proiecte individuale de bugetare.

Într-o declarație pentru Fox News, congresmenul republican Eric Burlison a spus: „De decenii, Camera a neglijat îndatoririle sale. Nu a reușit să adopte legi privind alocările bugetare și, în schimb, a ales să amâne problema. Refuz să particip la acest joc. "Rezoluțiile Continue" cu termene lungi permit Camerei să evite responsabilitatea până când devine politic toxic să facem altceva decât să aprobăm proiecte de lege privind cheltuielile masive scrise de lideri, pe care nimeni nu are timp să le citească. Promisiunile făcute trebuie să fie păstrate. Nu voi sta deoparte și să văd cum țara mea se degradează."

Congresmena Mary Miller a spus la rîndul ei: „Am votat împotriva "rezoluției continue" deoarece nu voi face parte din procesul de amânare a finanțării guvernului până la sărbători, când "insiderii" din Senat și Camera vor conveni să treacă pe furiș un pachet masiv cu finanțare pentru Ucraina în spatele ușilor închise".
La această oră, bătălia e în toi în Capitoliu, existînd varianta adoptării unei rezoluții continue cu termen redus de la 30 la 14 sau chiar 7 zile. Dacă nu va fi votată, de mîine administrația Biden intră în colaps financiar.

Bogdan Tiberiu Iacob

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu