Alegerile dinamitate de gaze
Postat la: 18.09.2020 - 08:54
Fenomenal! Veți afla în cele ce urmează cum una dintre bogățiile importante ale României, rezervele de gaze naturale de la Marea Neagră dinamitează literalmente viața politică. Și vor decide soarta alegerilor parlamentare. A spus-o indirect, dar cu subiect și predicat, în prezența premierului României și a ambasadorului Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, managerul companiei americane Black Sea Oil an Gas. Iar întreaga legislație existentă, faimoasa Lege offshore va fi pusă pe butuci. Cum așa?
Ieri s-au lansat oficial lucrările de instalare a unei conducte de 120 de km, care va aduce gazele din perimetrul Midia la țărm. Ele ar putea reprezenta 10% din totalul consumului de gaze al României. Au fost prezenți reprezentații companiei americane Back Sea Oil and Gas și ai companiei românești Grup Servicii Petroliere, care vor coopera la realizarea acestui obiectiv. În cursul ceremoniei care a avut loc, președintele societății americane a declarat că i-a asigurat pe toți acționarii că, până când se va realiza extracția primului metru cub de gaze, întreaga legislație existentă va fi anulată. S-a referit desigur la Legea offshore. Pe care a taxat-o drept o lege nefavorabilă investitorilor din domeniu. O lege ostilă. Iar primul metru cub de gaze este prevăzut să fie livrat în cursul anului viitor. Pe de altă parte, partenerul din Statele Unite a informat preacinstita adunare, prezidată de premierul României, că în acest moment nu există voința politică necesară pentru a anula Legea offshore. Și că Guvernul așteaptă ca Parlamentul să facă acest lucru. Atunci când va exista consens. Când va exista acest consens?
Conform părții americane și ultimatumului anunțat, rezultă că acest consens legat de anularea Legii offshore va exista după alegerile parlamentare. Cu alte cuvinte, șeful unei mari companii străine îl anunță pe decidentul politic prezent la eveniment, respectiv pe premierul României, că frontul anti-PSD va reuși să dețină o majoritate în viitorul Parlament al României, astfel încât să dea de pământ cu Legea offshore. Este cel puțin scandalos.
Este adevărat, Legea offshore a sfârșit prin a nemulțumi pe toată lumea. Dar din motive diferite. Chiar diametral opuse. De pildă, companiile care intenționează să exploateze uriașele zăcăminte de gaze de la Marea Neagră, cele din perimetrul mai mic, unde ieri au început lucrările, sau zăcămintele mai bogate de la mare adâncime din perimetrul Neptun, în total două companii americane, cea mai sus menționată și Exxon, o companie austriacă, dar și cu capital rusesc, respectiv OMV Petrom, și o companie maghiară sunt firește interesate să nu fie supuse niciunui fel de constrângeri legislative. Constrângeri care ar trebui să vizeze redevențele pe care urmează să le primească statul român, cota parte din producție, care a existat în vechea lege a petrolului, dar nu mai există în prezent, asigurările de reabilitare legate de mediu, precum și protejarea împotriva poluării. Din aceste motive, cărora li se adaugă și altele, investitorii ar dori dacă se poate să acționeze ca în junglă, nefiind supuși niciunui fel de reglementări. În felul acesta, ei își maximalizează profiturile, neasumându-și practic nicio obligație față de statul român.
Legea offshore, așa cum a ieșit ea din malaxorul Parlamentului și cum a fost ea ulterior modificată, tot sub presiunea infernală a investitorilor, dar și a statelor de care aceștia aparțin, îi nemulțumește și pe români. Și în mod firesc. Românii vor să primească mai mult din avuția pe care le-a dat-o Dumnezeu și vor să fie protejați în ceea ce privește mediul. De aceea, și românii - sau mai ales românii - pot invoca o schimbare a legislației, dar de astă dată în sens contrar. Fără a intra în detalii, să menționăm totuși că va exista o stație de tratare a gazelor la numai doi kilometri de plajă și că vor fi instalate conducte terestre pe 4,3 km, care nu au cum să nu producă efecte negative din punct de vedere ecologic și turistic.
În cele din urmă însă, așa cum suntem anunțați în mod oficial, o nouă voință politică, care se va bucura de consens, va da de pământ cu Legea offshore, astfel încât interesele companiilor străine să fie cât mai bine protejate. Practic în detrimentul cetățenilor României. Și iată că a sosit momentul să ne punem întrebarea de unde știe general managerul unei companii americane de petrol, în ce direcție urmează să se orienteze la alegerile parlamentare electoratul din România. De unde este domnia sa atât de sigur că Partidul Național Liberal, care nu mai e de mult nici național și nici liberal, va câștga alegerile parlamentare și că în jurul său va fi constituită majoritatea necesară pentru anularea Legea offshore? Am fi tentați poate să ne imaginăm că partea americană a plătit în acest scop institute de cercetare de piață, care ar fi făcut sondaje, iar rezultatul acestor sondaje indică fără dubii că frontul anti-PSD va ieși biruitor. Numai că, stimați cititori, asemenea sondaje nu există. Cele care s-au efectuat până în prezent sugerează cu totul și cu totul altceva. Și anume că vom avea un Parlament echilibrat între frontul PSD și frontul anti-PSD. Și atunci totuși pe ce se bazează partenerul american? Sper că nu se au în vedere practici care au fost desfășurate în trecut în state de mâna a doua, pentru a aduce la putere guverne marionetă. Și parlamente marionetă. Și, în definitiv, cum este posibil ca un premier al României să fie prezent la acest sacrilegiu, să audă cu urechile lui asemenea afirmații și să nu protesteze pe loc, apărând suveranitatea statului și interesele legitime ale românilor?
Sorin Rosca Stanescu
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu