Șapte zile de foc

Postat la: 06.10.2020 - 07:29

Păcătuind prin optimism, mă pregătisem să ne desfătăm cu corecția (6-0, 6-1) pe care Simona Halep i-a aplicat-o americancei Anisimova, drept revanșă pentru ofensa (2-6, 4-6) de anul trecut.

Între timp însă, a trebuit să-mi amintesc și că, tot atunci, Simona îi administrase o rușine aproape simetrică polonezei Iga Swiatek (6-1, 6-0), care părăsea în lacrimi primul ei Grand Slam, la numai 18 ani, fiind pe punctul de a se retrage din tenisul profesionist. Până la urmă, nu s-a retras, a mai trecut un an și iată-le din nou față în față la Roland Garros, cu Simona prea relaxată după polița plătită Anisimovei și cu Iga declarând că își dorește ca meciul să dureze... "mai mult ca anul trecut"!

Era semnalul evident că poloneza nu numai că nu uitase umilința din întâlnirea lor precedentă, dar revenise la tenis și la Roland Garros animată tocmai de dorința fierbinte a marii revanșe în fața Simonei Halep. Și a reușit cu brio, jucând absolut extraordinar, câștigând cu un scor aproape identic cu cel de anul trecut (6-1, 6-2) și ascunzându-și sub prosop hohotul de plâns al descătușării. Așadar, Iga merge mai departe, iar Simona pune astfel punct sezonului actual, după trei turnee câștigate, încheind anul pe locul 2 mondial. Mulțumim, Simona!

Ne întoarcem, așadar, la fotbalul care ne pregătește șapte zile de foc ale echipei naționale, de joi până miercuri, în care Mirel Rădoi și tricolorii de sub comanda sa au de înfruntat, pe rând, Islanda, Norvegia și Austria. Meciuri cum nu se poate mai oficiale și mai grele, date fiind mizele lor, dar complicate în plus de riscurile pandemiei. Selecționerul Rădoi, chemat să salveze oalele sparte de predecesorul Contra, abordează barajul cu Islanda de la Reykjavik, pentru EURO 2020, fără steliștii trecuți prin covid-19, dar și fără Chiricheș, accidentat sâmbătă, în Serie A.

Convocarea lui Mario Camora, portughezul proaspăt naturalizat, deși a iritat parte din fanii naționalei, se poate dovedi o decizie binevenită pe fondul atâtor absențe, dar și din perspectiva surprizelor posibile în urma celor... cinci teste de covid, la care va fi supus întregul lot, în acest interval de timp. Și ar mai fi o grijă pentru partida de joi: vremea de la Reykjavik, unde ploaia anunțată ar putea face harcea-parcea terenul de joc, ceea ce firește că nu ne-ar conveni, avantajându-i pe islandezii obișnuiți de mici să se bălăcească prin apele termale care țâșnesc de peste tot în insulă. Sigur că ne dorim victoria în acest baraj (joi, ora 21,45 , la ProTv), după care, dacă reușim, ne așteaptă și ultimul hop al calificării, programat tot în deplasare, pe 12 noiembrie, cu Bulgaria sau Ungaria.

Nici nu-și vor reveni bine după zgribulitul de la Reykjavik, că tricolorii vor poposi duminică în Norvegia, pentru jocul cu vikingii din Liga Națiunilor, unde ocupăm primul loc în Grupa B. Alt meci dificil pentru băieții noștri, dacă ne gândim că norvegienii au făcut scor (5-1) cu Irlanda de Nord, în compania căreia noi nu am reușit decât remiza (1-1). În schimb, dacă vom cântări șansele prin prisma confruntărilor cu Austria, noi rămânem favoriți, fiindcă tricolorii au învins în deplasare, iar norvegienii au pierdut acasă (1-2). Oricum, greu și duminică, după care miercuri vom primi vizita austriecilor!

Partida se va desfășura pe stadionul Ilie Oană din Ploiești, iar federația a solicitat UEFA aprobarea pentru prezența spectatorilor în tribune. Răspunsul oficialilor europeni se lăsa așteptat, dar evoluția pandemiei, cu o creștere alarmantă a numărului de infectați la noi, face puțin probabilă șansa ca fanii să-i poată susține din stadion pe tricolori. Ar fi un handicap serios, în condițiile în care Franco Foda, selecționerul austriecilor, l-a convocat pentru acest joc și pe celebrul David Alaba, de la Bayern Munchen, jucător cotat pe Transfermarkt la...65 de milioane de euro, care a lipsit la Klagenfurt, unde echipa României a învins cu 3-2.
Așadar, repet, ne așteaptă șapte zile de foc cu naționala, la cârma căreia Mirel Rădoi e chemat să facă noi minuni. Eu îi doresc să reușească!

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu