Arestarea simbolică a domnului Vladimir Putin

Postat la: 19.03.2023 - 10:13

Curtea Penală de la Haga s-a pronunțat. A emis un document oficial, pe care l-a denumit mandat de arestare, împotriva președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, la pachet cu Maria Belova. Ambii sunt acuzați de crime de război. Care este până la urmă valoarea acestei decizii fără precedent?

Împotriva lui Vladimir Putin există două capete de acuzare. Că ar fi ordonat în mod criminal deportarea unui mare număr de copii ucraineni și că ar fi ordonat bombordarea infrastructurii civile din Ucraina. Împotriva Mariei Belova nu a fost reținută decât prima acuzație. Este extrem de greu, dacă nu care cumva chiar imposibil, ca acest dublu mandat de arestare să fie vreodată valorificat. În primul și în primul rând, fiindcă Federația Rusă, ca de altfel și Statele Unite au refuzat cu obstinație să devină parte a grupului de state care susțin existența și funcționarea Curții Penale Internaționale de Justiție. Nerecunoscându-i statutul juridic, Federația Rusă, în mod firesc, nu recunoaște nici valabilitatea acestor mandate. Este de neconceput un scenariu în care Vladimir Putin să se suie în avion și să se prezinte la Haga, pentru a se lăsa încarcerat și apoi judecat și condamnat. Și la fel este de neconceput și următorul scenariul, prin care procurori ai Curții Internaționale Penale să descindă cu mascații la Kremlin, pentru a-l prelua pe președintele Federației Ruse, împreună cu doamna Belova. Singura ipoteză care ar putea să stea cât de cât în picioare ar fi ca un comando, organizat de cine știe ce stat ostil Federației Ruse sau de o entitate privată, să organizeze cumva capturarea acestuia, într-una dintre deplasările sale în țară sau în străinătate. Dar și acest scenariu este halucinant.

Ca atare, mandatul de arestare este fie o pură fantezie a unor procurori exaltați, fie sau mai degrabă un document cu încărcătură simbolică. Morală. Pe care președintele Federației Ruse îl ignoră cu desăvârșire.

Sorin Rosca Stanescu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu